Švédske mäsové guľky pečene v rúre

Na výrobu výborných švédskych mäsových guľôčok pečených v rúre budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 500 g mletej hovädzej alebo bravčovej mäsovina
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, rozotreté
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 1/4 šálky mlieka
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané

 

Švédske mäsové guľky pečene v rúre

Na omáčku budete potrebovať:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. V miske zmiešajte mleté hovädzie alebo bravčové mäso s cibuľou, cesnakom, strúhankou, mliekom, vajcom, soľou, korením, muškátovým orieškom a petržlenovou vňatou. Dôkladne premiešajte, kým nenastane jednotná zmes.
  3. Formujte malé guľôčky z mäsa, veľkosť podľa vášho uváženia.
  4. Na plech vyložený papierom na pečenie položte guľôčky a pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, dokým nie sú zlatisté a vnútri úplne prepečené.
  5. Medzitým pripravte omáčku. Rozohrejte maslo v hrnci a pridajte múku. Za stáleho miešania opražte múku, kým nezhnedne.
  6. Postupne prilievajte hovädzí vývar a smotanu. Varite, kým omáčka nezhustne. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  7. Hotové masové guľôčky podávajte s omáčkou a jedlo môžete doplniť napríklad zemiakovým pyré alebo opekanými zemiakmi.

Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

Na mäsové guľky:

  • 500 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
  • 1 cibuľa (nasekaná nadrobno)
  • 1 strúčik cesnaku (rozpučený)
  • 1/2 hrnčeka strúhanky
  • 1/4 hrnčeka mlieka
  • 1 veľké vajce
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orecha
  • 1 lyžica nastrúhanej petržlenovej vňate (voliteľné)

Na omáčku:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 1/2 hrnčeka smotany na varenie
  • 1 čajová lyžička Worcestershire omáčky
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Príprava mäsových guľiek:

    • V miske zmiešajte mleté mäso, nasekanú cibuľu, cesnak, strúhanku, mlieko, vajce, soľ, korenie a muškátový orech. Môžete pridať aj petržlenovú vňať pre lepšiu chuť.
    • Všetko dôkladne premiešajte, najlepšie rukami, kým sa ingrediencie dobre neprepoja.
    • Z pripravenej zmesi tvarujte guľky o veľkosti vlašského orecha.
  2. Pečenie guľiek:

    • Predhrejte rúru na 200 °C.
    • Guľky uložené na plech vystlaný papierom na pečenie pečte približne 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé a prepečené.
  3. Príprava omáčky:

    • V hrnci rozohrejte maslo na strednej teplote. Pridajte múku a miešajte, aby sa vytvorila hustá pasta (základ na omáčku).
    • Pomaly pridávajte hovädzí vývar a stále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
    • Pridajte smotanu, Worcestershire omáčku, soľ a korenie podľa chuti. Varíme na nízkej teplote, stále miešame, kým omáčka nezhoustne.
  4. Podávanie:

    • Hotové mäsové guľky môžete podávať s omáčkou na vrchu. Ideálne sa hodia s prílohou, ako sú zemiaky, cestoviny alebo dome vyrobené pyré.
    • Môžete tiež ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *