Švédske pagáče s jogurtovou omáčkou sú vynikajúcou alternatívou na uspokojenie vašich chuťových nárokov. Spojenie osviežujúceho jogurtu a omáčky je presne to, čo hľadáte. Nižšie nájdete jednoduchý návod na prípravu švédskych pagáčikov s jogurtovou omáčkou, ktorý si môžete vyskúšať:
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička sušeného droždia
- 125 ml teplého mlieka
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 vajce (rozšľahané)
Švédske pagáčiky s jogurtovou omáčkou
Jogurtová omáčka:
- 200 g gréckeho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 lyžica čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- šťava z 1/2 citrónu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
- V veľkej mise kombinujte múku, cukor, soľ a sušené droždie.
- Pridajte teplé mlieko, olivový olej a rozšľahané vajce. Dobre premiešajte, kým namiešate homogénne cesto.
- Zakryte nádobu utierkou alebo plastovou fóliou a nechajte cesto kypriť asi 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezväčší.
- Medzitým pripravte jogurtovú omáčku. V miske zmiešajte grécky jogurt, nasekaný cesnak, petržlenovú vňať, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Dobre premiešajte a nechajte na chvíľu odpočívať.
- Keď cesto vykyslo, rozdeľte ho na menšie časti a vytvarujte pagáče.
- Na strednom teple rozohrejte panvicu a opekajte pagáče z oboch strán, až kým nie sú zlatisté a dobre prepečené.
- Hotové pagáče podávajte s pripravenou jogurtovou omáčkou.
Verím, že si obľúbite tieto švédske pagáče s jogurtovou omáčkou! Prajem dobrú chuť!
Druhý recept
Na prípravu švédskej pagáčiky budete potrebovať nasledujúce suroviny:
Na pagáčiky:
– 500 g hladkej múky
– 200 ml mlieka
– 1 vajce
– 100 g masla
– 1 prášok do pečiva
– soľ podľa chuti
– 200 g klobásy
Na jogurtovú omáčku:
– 200 ml bieleho jogurtu
– 2 strúčiky cesnaku
– petržlen na dochutenie
– soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy:
1. Vo veľkej miske spojte múku, prášok do pečiva a soľ. Pridajte nakrájanú klobásu a dôkladne premiešajte.
2. Do zmesi pridajte mlieko, rozšľahané vajce a maslo. Vypracujte hladké cesto.
3. Cesto vyvaľkajte na plech a nakrájajte na menšie kusy.
4. Pagáčiky pečte v predhriatej rúre na 180 stupňoch približne 20 minút, kým nebudú zlatisto hnedej farby.
farby. 5. Zatiaľ si pripravte jogurtovú omáčku – v miske skombinujte jogurt s prelisovaným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a korením. 6. Upečené pagáčiky podávajte spolu s jogurtovou omáčkou.
Príjemnú chuť!
3)
Ingrediencie na pagáčiky:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 50 g masla (technicky roztopeného)
- 25 g čerstvého droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 1 vajce
- 100 g zavarených alebo sušených paradajok (možnosť zvoliť)
- 100 g syra (napríklad čedar alebo parmezán, nastrúhaného)
- 1 čajová lyžička sušeného oregána (možnosť zvoliť)
Ingrediencie na jogurtovú omáčku:
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Čerstvé bylinky (napríklad pažítka alebo petržlen) na posypanie
Postup na pagáčiky:
-
Príprava kvásku: V hlbokej miske rozdrobte droždie a pridajte cukor. Potom zalejte teplým mliekom a nechajte 5-10 minút stáť, kým sa neobjaví pena.
-
Cesto: K miske s kváskom pridajte roztopené maslo, vajce, soľ a postupne vmiešavajte hladkú múku. Uhnite hladké a pružné cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte ešte trošku múky.
-
Nechajte vykysnúť: Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým sa výrazne nezvětší.
-
Pridanie surovín: Po vykysnutí cesto prepracujte a vmixujte zavarené alebo sušené paradajky, nastrúhaný syr a oregano (ak používate). Dobre premiešajte.
-
Tvorba pagáčikov: Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Pomocou pohára alebo formy vykrojte kruhy. Umiestnite ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
-
Pečenie: Pagáčiky nechajte ešte 20 minút kysnúť, následne ich potrite rozšľahaným vajcom. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.
Postup na jogurtovú omáčku:
-
Skombinujte ingrediencie: V miske dôkladne premiešajte jogurt, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
-
Dokončite: Omáčku môžete obohatiť čerstvými bylinkami podľa svojej preferencie.
Podávanie:
Podávajte teplé švédske pagáčiky spolu s jogurtovou omáčkou ako lahodné predjedlo alebo ľahké občerstvenie. Príjemnú chuť!