Sviatočná kapustnica

 

Určite! Tu je recept na tradičnú vianočnú kapustnicu po slovensky:

Suroviny:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 g údených klobás
  • 200 g bravčového mäsa (napr. plecia)
  • 100 g údeného mäsa (napr. slaniny)
  • 1 stredná cibuľa, nasekaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 3-4 sušené huby (napr. hríby)
  • 5-6 sušených sliviek
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 2 lyžičky paradajkového pretlaku
  • olivový olej na opekanie

 

Vianočná kapustnica

Postup:

  1. Sušené huby a slivky namočte do horúcej vody a nechajte ich 30 minút zmeknúť. Následne ich sceďte a vodu si odložte.
  2. Na panvici zahrejte olej a opečte klobásy, kým nezačnú hnednúť.
  3. Pridajte nakrájané mäso a opečte ho, kým nezíska zlatú farbu. Potom mäso vyberte z panvice a odložte bokom.
  4. Do panvice vložte nasekanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Opäť opražte, kým sa cibuľa nezjemní.
  5. Pridajte mletú sladkú papriku a krátko orestujte, aby sa uvoľnila jej chuť.
  6. Do panvice vložte kyslú kapustu a vráťte opečené mäso a klobásy späť do hrnca.
  7. Pridajte namočené huby a slivky. Dobre premiešajte a zalejte vodou, v ktorej sa huby a slivky namáčali.
  8. Pridajte soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti. Priveďte zmes do varu a varte na miernom ohni približne 1-2 hodiny, kým sa mäso a kapusta nezjemnia.
  9. V miske si pripravte zahusťovadlo: zmiešajte hladkú múku s paradajkovým pretlakom a troškou vody, aby ste získali hustú pastu.
  10. Po 1-2 hodinách varenia kapusty pridajte zahusťovadlo do panvice a dôkladne premiešajte. Pokračujte vo varení ešte 10 minút, aby sa zahusťovadlo prevarilo a omáčka sa zahustila.
  11. Podávajte s chlebom alebo knedľami a inými tradičnými slovenskými špecialitami.

Verím, že vám tento recept pomôže pri príprave chutnej vianočnej kapustnice! Dobrú chuť!

Sviatočná kapustnica-2

Sladká hrachová polievka

Sladká hrachová polievka

Čítať viac »

2) Sviatočná kapustnica

Kapustnica je symbolom rodinnej pohody a tepla domova, obzvlášť počas sviatočných chvíľ. Tento recept vám prinesie klasickú chuť na váš stôl a zároveň vás prepojí s tisícročnými tradíciami slovenskej gastronómie. Poďme si teda predstaviť ingrediencie a postup, ako si pripraviť túto výnimočnú polievku.

Ingrediencie na dokonalú kapustnicu

Na prípravu vianočnej kapustnice budete potrebovať:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 500 g údeného mäsa (napr. slanina alebo klobásy)
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 5 bobkových listov
  • 3 guličky nového korenia
  • 1 lyžicu mletej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 litry vody

Postup na prípravu kapustnice

Začnite tým, že na panvici osmažíte nakrájané údené mäso na strednom ohni. Keď začne zlatnúť, pridajte cibuľu a smažte, až kým nebude priesvitná. Následne pridajte nakrájané mrkvy, cesnak a varebte ešte niekoľko minút. Potom pridajte kapustu a zemiak, všetko dôkladne premiešajte a pokračujte vo varení.

Pre zvýraznenie chuti pridajte bobkové listy, nové korenie a papriku. Zalejte vodou a priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte pomaly variť aspoň 1 hodinu, aby sa všetky chute spojili. Na konci varenia dochuťte soľou a korením podľa potreby.

Kapustnica je najlepšie servírovaná s čerstvým chlebom, a ak máte radi, môžete pridať aj kyslú smotanu. Užite si túto chutnú vianočnú delikatesu!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

12 Komentárov

  1. Vratislav Nezval píše:

    Recept na tradičnú kapustnicu je úžasný! Rád si ho vyskúšam.

  2. Szabova Slavomir píše:

    Kapustnica je skvelá počas sviatočných období, tento recept sa zdá byť jednoduchý.

  3. Shorvathova píše:

    Vďaka za recept, určite ho vyskúšam.

  4. Rufus Valentin píše:

    Kapustnica je najlepšia po babičkinej receptúre.

  5. Anonym píše:

    To znie skvelo, chcem to tiež skúsiť. Díky za recept!

  6. Vircikova Drahomir píše:

    Kapustnicu som nikdy nesadával, ale tento recept ma presvedčil, že to skúsim.

  7. Lubos Dej píše:

    Naozaj chutné jedlo na zimu a sviatky.

  8. Jozko123 píše:

    Tento recept na kapustnicu je naozaj skvelý! Každý rok ju robíme doma a je to tradícia, ktorú milujeme. Chutí fantasticky a vždy si ju vychutnávame pri rodinnej večeri. Určite ho vyskúšam podľa tohto postupu!

  9. Bubka456 píše:

    Wow, kapustnica vyzerá úžasne! Už sa teším, ako si ju pripravím na sviatky. Mám rád recepty s jednoduchými surovinami, a tento presne taký je. Určite pridám aj slivky, to musí byť lahôdka!

  10. Krisik89 píše:

    Tento recept mi pripomína detstvo a sviatočné chvíle s rodinou. Kapustnica je pre mňa symbol domova. Ďakujem za zdieľanie! Už sa neviem dočkať, kedy ho skúsim. Verím, že bude chutiť rovnako dobre ako v detstve!

  11. MackoPusik píše:

    Kapustnica je moja obľúbená polievka! Tento recept vyzerá veľmi chutne a určite ho vyskúšam. Takéto tradičné jedlo prinesie do mojej kuchyne veľa lásky a pohody. Ďakujem za inšpiráciu!

  12. ZuzankaM píše:

    Úžasný recept! Kapustnicu sme doma vždy robili, ale chcela som sa naučiť nový spôsob. Tento postup je jasný a jednoduchý! Som si istá, že výsledok bude fantastický a všetci si pochutnajú!