Určite! Tu je recept na tradičnú vianočnú kapustnicu po slovensky:
Suroviny:
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g údených klobás
- 200 g bravčového mäsa (napr. plecia)
- 100 g údeného mäsa (napr. slaniny)
- 1 stredná cibuľa, nasekaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 3-4 sušené huby (napr. hríby)
- 5-6 sušených sliviek
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 2 lyžičky paradajkového pretlaku
- olivový olej na opekanie
Vianočná kapustnica
Postup:
- Sušené huby a slivky namočte do horúcej vody a nechajte ich 30 minút zmeknúť. Následne ich sceďte a vodu si odložte.
- Na panvici zahrejte olej a opečte klobásy, kým nezačnú hnednúť.
- Pridajte nakrájané mäso a opečte ho, kým nezíska zlatú farbu. Potom mäso vyberte z panvice a odložte bokom.
- Do panvice vložte nasekanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Opäť opražte, kým sa cibuľa nezjemní.
- Pridajte mletú sladkú papriku a krátko orestujte, aby sa uvoľnila jej chuť.
- Do panvice vložte kyslú kapustu a vráťte opečené mäso a klobásy späť do hrnca.
- Pridajte namočené huby a slivky. Dobre premiešajte a zalejte vodou, v ktorej sa huby a slivky namáčali.
- Pridajte soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti. Priveďte zmes do varu a varte na miernom ohni približne 1-2 hodiny, kým sa mäso a kapusta nezjemnia.
- V miske si pripravte zahusťovadlo: zmiešajte hladkú múku s paradajkovým pretlakom a troškou vody, aby ste získali hustú pastu.
- Po 1-2 hodinách varenia kapusty pridajte zahusťovadlo do panvice a dôkladne premiešajte. Pokračujte vo varení ešte 10 minút, aby sa zahusťovadlo prevarilo a omáčka sa zahustila.
- Podávajte s chlebom alebo knedľami a inými tradičnými slovenskými špecialitami.
Verím, že vám tento recept pomôže pri príprave chutnej vianočnej kapustnice! Dobrú chuť!
2) Sviatočná kapustnica
Kapustnica je symbolom rodinnej pohody a tepla domova, obzvlášť počas sviatočných chvíľ. Tento recept vám prinesie klasickú chuť na váš stôl a zároveň vás prepojí s tisícročnými tradíciami slovenskej gastronómie. Poďme si teda predstaviť ingrediencie a postup, ako si pripraviť túto výnimočnú polievku.
Ingrediencie na dokonalú kapustnicu
Na prípravu vianočnej kapustnice budete potrebovať:
- 1 kg kyslej kapusty
- 500 g údeného mäsa (napr. slanina alebo klobásy)
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 5 bobkových listov
- 3 guličky nového korenia
- 1 lyžicu mletej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 litry vody
Postup na prípravu kapustnice
Začnite tým, že na panvici osmažíte nakrájané údené mäso na strednom ohni. Keď začne zlatnúť, pridajte cibuľu a smažte, až kým nebude priesvitná. Následne pridajte nakrájané mrkvy, cesnak a varebte ešte niekoľko minút. Potom pridajte kapustu a zemiak, všetko dôkladne premiešajte a pokračujte vo varení.
Pre zvýraznenie chuti pridajte bobkové listy, nové korenie a papriku. Zalejte vodou a priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte pomaly variť aspoň 1 hodinu, aby sa všetky chute spojili. Na konci varenia dochuťte soľou a korením podľa potreby.
Kapustnica je najlepšie servírovaná s čerstvým chlebom, a ak máte radi, môžete pridať aj kyslú smotanu. Užite si túto chutnú vianočnú delikatesu!