Sviatočná kapustnica

Samozrejme! Tu je recept na tradičnú sviatočnú kapustnicu po slovensky:

Suroviny:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 200 g údených klobások
  • 200 g bravčového mäsa (napr. plecia)
  • 100 g údeného mäsa (napr. slaniny)
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 3-4 sušené huby (napr. hríby)
  • 5-6 sušených sliviek
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 lyžičky paradajkového pretlaku
  • olivový olej na opraženie

 

Sviatočná kapustnica

Postup:

  1. Sušené huby a slivky namočte do vriacej vody a nechajte ich 30 minút zmäknúť. Potom ich sceďte a vodu si nechajte bokom.
  2. V hrnci rozohrejte olej a opražte klobásy, až kým sa nezačnú sýtiť.
  3. Pridajte nakrájané mäso a orestujte ho, kým nezhnedne. Potom mäso vyberte z hrnca a nechajte ho bokom.
  4. Do hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Opäť opražte, kým sa cibuľa nezmäkne.
  5. Pridajte mletú sladkú papriku a orestujte ju krátko, aby sa uvoľnila vôňa.
  6. Pridajte kyslú kapustu a do hrnca vráťte opečené mäso a klobásy.
  7. Pridajte namočené huby a slivky. Premiešajte a zalejte vodou, v ktorej sa huby a slivky namáčali.
  8. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Priveďte zmes do varu a nechajte ju varíť na miernom ohni približne 1-2 hodiny, kým sa mäso a kapusta neuvária do mäkka.
  9. V miske si pripravte zapravku: zmiešajte hladkú múku s paradajkovým pretlakom a trochou vody, aby ste získali hustú pastu.
  10. Po 1-2 hodinách varenia kapusty pridajte zapravku do hrnca a dobre premiešajte. Pokračujte varením ešte 10 minút, aby sa zapravka prevarila a omáčka sa zahusťovala.
  11. Podávajte s chlebom alebo knedľami a ďalšími tradičnými slovenskými pochúťkami.

Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave lahodnej sviatočnej kapustnice! Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *