Samozrejme! Tu je recept na tradičnú sviatočnú kapustnicu po slovensky:
Suroviny:
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g údených klobások
- 200 g bravčového mäsa (napr. plecia)
- 100 g údeného mäsa (napr. slaniny)
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 3-4 sušené huby (napr. hríby)
- 5-6 sušených sliviek
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 lyžičky paradajkového pretlaku
- olivový olej na opraženie
Sviatočná kapustnica
Postup:
- Sušené huby a slivky namočte do vriacej vody a nechajte ich 30 minút zmäknúť. Potom ich sceďte a vodu si nechajte bokom.
- V hrnci rozohrejte olej a opražte klobásy, až kým sa nezačnú sýtiť.
- Pridajte nakrájané mäso a orestujte ho, kým nezhnedne. Potom mäso vyberte z hrnca a nechajte ho bokom.
- Do hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Opäť opražte, kým sa cibuľa nezmäkne.
- Pridajte mletú sladkú papriku a orestujte ju krátko, aby sa uvoľnila vôňa.
- Pridajte kyslú kapustu a do hrnca vráťte opečené mäso a klobásy.
- Pridajte namočené huby a slivky. Premiešajte a zalejte vodou, v ktorej sa huby a slivky namáčali.
- Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti. Priveďte zmes do varu a nechajte ju varíť na miernom ohni približne 1-2 hodiny, kým sa mäso a kapusta neuvária do mäkka.
- V miske si pripravte zapravku: zmiešajte hladkú múku s paradajkovým pretlakom a trochou vody, aby ste získali hustú pastu.
- Po 1-2 hodinách varenia kapusty pridajte zapravku do hrnca a dobre premiešajte. Pokračujte varením ešte 10 minút, aby sa zapravka prevarila a omáčka sa zahusťovala.
- Podávajte s chlebom alebo knedľami a ďalšími tradičnými slovenskými pochúťkami.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave lahodnej sviatočnej kapustnice! Dobrú chuť!