Na „Syrovú roládu,“ chutnú slovenskú syrovú pochúťku:
Ingrediencie:
- 4 vajíčka
- 150g nastrúhaného syra (najlepšie mix cheddaru a švajčiarskeho syra)
- 100g strúhanky
- 200g plátkov šunky
- 1 polievková lyžica masla
- Soľ a korenie podľa chuti
Syrová roláda
Postup:
- Najskôr si predhriate rúru na 180°C.
- V priestrannej mise oddelte bielky od žĺtkov.
- V inej miske zmiešajte žĺtky s nastrúhaným syrom. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- V ďalšej nádobe vyšľahajte bielky na tuhú penu.
- Opatrne vmiešajte vyšľahané bielky do syrovej zmesi.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite syrovú zmes.
- Pečte v predhriatej rúre približne 10-12 minút, kým zmes stuhne a jemne sa zafarbenie.
- Medzitým rozpustite maslo na panvici na strednom ohni. Pridajte strúhanku a opražte ju do zlatista.
- Vyberte syrovú placku z rúry a nechajte ju chvíľu vychladnúť.
- Na teplý syr rozložte plátky šunky tak, aby pokrývali celú plochu.
- Opečenou strúhankou rovnako posypte aj šunku.
- Opatrne zrolujte syr so šunkou do pevného valca, začínajúc na jednom konci.
- Roládu pevne zabalte do alobalu a nechajte ju chladnúť v chladničke minimálne 2 hodiny.
- Po vychladení odoberte alobal a nakrájajte Syrovú roládu na jednotlivé kusy.
- Servírujte vychladené ako predjedlo alebo ľahký obed.
Prajem vám dobrú chuť pri príprave Syrovej rolády!
Poznámka: Do syrovej zmesi môžete pridať aj bylinky či korenie podľa vlastného vkusu pre ešte bohatšiu chuť.
2) Syrová roláda
Ingrediencie:
- 200 g syra Philadelphia (alebo iného krémového syra)
- 150 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda), nastrúhaného
- 100 g šunky alebo salámy, nakrájanej na malé kúsky
- 1/2 pohára kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- soľ a korenie podľa chuťových preferencií
- čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na dekoráciu
- tortilly alebo plátky tortily na obalenie
Postup:
-
Príprava plnky:
- V mise spojte syrokrém Philadelphia, nastrúhaný tvrdý syr, nakrájanú šunku, kyslú smotanu a pretlačený cesnak.
- Pridajte mletú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky zložky prepojili a vytvorili hladkú plnku.
-
Príprava rolády:
- Na rovnej ploche (napríklad kuchynskej doske) rozložte plátky tortily.
- Na každý plátok tortily naneste rovnomernú vrstvu syrovej plnky.
-
Rolovanie:
- Opatrne zrolujte tortilu od jedného okraja k druhému, aby ste vytvorili roládu. Dajte pozor, aby plnka nevytiekla.
- Zrolované tortily zabaľte do potravinovej fólie a dajte ich do chladničky na minimálne 1 hodinu (ideálne cez noc), aby dobre stuhli.
-
Podávanie:
- Po vychladení roládu vyberte z fólie a nakrájajte na kolieska.
- Umiestnite na servírovaciu misku a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
-
Odporúčanie:
- Syrová roláda je vynikajúca ako občerstvenie na párty, rodinné oslavy alebo ako súčasť studeného bufetu. Môžete ju servírovať aj s chlebom alebo ako časť šalátu.
Prajem dobrú chuť!