Určite! Tu je recept na syrovú roládu bez valkania po slovensky:
Suroviny:
- 4 bielky
- 4 žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g hladkej múky
- 1 čl. kakaa
- 250 g tvarohu
- 100 ml smotany na šľahanie
- 3 pl. práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 100 g jahôd (alebo iného ovocia podľa tvojho výberu)
Syrová roláda bez vaľkania
Postup:
- Najprv si pripravíme cesto. Do veľkej misky vymiešaj bielky so štipkou soli, až kým nevytvoria tuhý sneh.
- Postupne pridávaj žĺtky a kryštálový cukor, a miešaj až kým sa všetko dobre nespája.
- Potom pridaj múku a kakao a pomaly premiešaj, aby nedošlo k zhutneniu cesta.
- Zmes následne vylij na plech vyložený papierom na pečenie a rozotri ju do rovnomerného a tenkého plátu.
- Plech s cestom daj piecť do predhriatej rúry na 180 °C a nechaj ho tam približne 10 – 12 minút, kým sa cesto spečie.
- Pečené cesto vyber zo rúry a nechaj ho úplne vychladnúť.
- Počas chladnutia priprav náplň. V miske zmiešaj tvaroh, smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilkový cukor do hladka.
- Na vychladnuté cesto nanes tenkú vrstvu náplne.
- Ovocie (napr. jahody) nakrájaj na malé kúsky a rozlož ich po celej ploche cesta.
- S pomocou papiera na pečenie opatrne zahni cesto do rolády.
- Roládu daj do chladničky a nechaj ju tam stuhnúť aspoň hodinu.
- A je hotovo! Po vychladnutí môžeš syrovú roládu krájať a podávať.
Ak máš ďalšie otázky alebo potrebuješ ďalšiu pomoc, neváhaj sa opýtať!
2)
Ingrediencie:
- 200 g tvrdého syra (napr. Edam, Gouda alebo parmezán)
- 150 g čerstvého syra (napr. Lučina alebo Philadelphia)
- 100 g strúhanej mrkvy
- 50 g olív (môžu byť aj nakladané)
- 1 strúčik cesnaku (podľa chuti)
- 1-2 PL majonézy alebo jogurtu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen, pažítka) na ochutenie
- Paprika alebo inú farebnú zeleninu na dekoráciu
Postup:
-
Príprava syra: Tvrdý syr nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte k nemu čerstvý syr a dobre premiešajte, aby sa zmes spojila.
-
Pridanie zeleniny: Do syrovej zmesi pridajte strúhanú mrkvu a nasekané olivy. Ak máte radi cesnak, pridajte aj prelisovaný strúčik. Všetko dôkladne premiešajte.
-
Dochutenie: Zmes ochuťte soľou, čiernym korením a bylinkami podľa vlastného výberu. Nakoniec primiešajte majonézu alebo jogurt, aby bola zmes krémovejšia.
-
Tvorba rolády: Na pečiaci papier natiahnite syrovú zmes do obdĺžnika, približne 1 cm hrubý. Pomôžte si stierkou alebo spätnými pohybmi, aby ste sa uistili, že je rovnomerná.
-
Zrolovanie: Pomocou papiera zrolujte zmes ako roládu. Snažte sa, aby bola roláda kompaktná. Zaviažte alebo zabalte do potravinovej fólie.
-
Chladenie: Roládu nechajte v chladničke minimálne 2 hodiny, aby stuhla a získala pekný tvar.
-
Podávanie: Po vychladení roládu opatrne rozbaľte a nakrájajte na plátky. Môžete ju podávať s chlebom alebo krekrami, ozdobenú nakrájanou paprikou alebo čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Môžete pridať aj iné prísady, ako sú nasekané oriešky alebo sušené paradajky, podľa vlastných preferencií.
- Roláda sa hodí ako predjedlo na oslavy alebo ako občerstvenie na rodinné stretnutia.
Dobrú chuť!