Samozrejme! Prinášam ti recept na syrovú roládu bez vaľkania v slovenčine:
Prísady:
- 4 bielky
- 4 žĺtky
- 100 g obyčajného cukru
- 80 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička kakaa
- 250 g tvarohu
- 100 ml smotany na šľahanie
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 100 g jahôd (alebo iného ovocia podľa tvojho výberu)
Syrová roláda bez vaľkania
Postup:
- Na začiatku si pripravíme cesto. Do väčšej misy vymiešaj bielky so štipkou soli, kým nevytvoria tuhý sneh.
- Postupne pridávaj žĺtky a obyčajný cukor, a miešaj, kým sa všetko dobre nespojí.
- Ďalej pridaj múku a kakao a jemne premiešaj, aby cesto nezhrublo.
- Potom vylij zmes na plech vyložený papierom na pečenie a rozotri ju rovnomerne do tenkej vrstvy.
- Plech s cestom vlož do predhriatej rúry na 180 °C a peč približne 10 – 12 minút, kým sa cesto upečie.
- Upečené cesto vyber z rúry a nechaj ho úplne vychladnúť.
- Počas chladenia priprav plnku. V miske zmiešaj tvaroh, smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilkový cukor, aby vznikla hladká zmes.
- Na vychladnuté cesto nanes tenkú vrstvu plnky.
- Ovocie (napr. jahody) nakrájaj na malé kúsky a rozmiestni ich po celej ploche cesta.
- Za pomocou papiera na pečenie opatrne zroluj cesto do rolády.
- Roládu vlož do chladničky a nechaj ju tam stuhnúť aspoň hodinu.
- A je to hotové! Po chladnutí môžeš syrovú roládu krájať a servírovať.
Ak máš ďalšie otázky alebo potrebuješ ďalšiu pomoc, neváhaj sa pýtať!
2) Syrová roláda bez vaľkania
Ingrediencie:
- 200 g tvrdého syra (napr. Edam, Gouda alebo parmezán)
- 150 g čerstvého syra (napr. Lučina alebo Philadelphia)
- 100 g nastrúhanej mrkvy
- 50 g olív (môžu byť aj nakladané)
- 1 strúčik cesnaku (podľa chuti)
- 1-2 polievkové lyžice majonézy alebo jogurtu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen, pažítka) na ochutenie
- Paprika alebo iná farebná zelenina na dekoráciu
Postup:
-
Príprava syra: Tvrdý syr nastrúhaj na jemnom strúhadle. Zmiešaj ho s čerstvým syrom a dôkladne premiešaj, aby sa zmes spojila.
-
Pridanie zeleniny: Do syrovej zmesi pridaj strúhanú mrkvu a nasekané olivy. Ak máš rád cesnak, pridaj aj prelisovaný strúčik. Všetko dôkladne premiešaj.
-
Dochutenie: Zmes ochuť soľou, čiernym korením a bylinkami podľa vlastnej preferencie. Na záver primiešaj majonézu alebo jogurt, aby zmes získala krémovejšiu konzistenciu.
-
Tvorba rolády: Na pečiaci papier rozotri syrovú zmes do obdĺžnika, približne 1 cm hrubého. Pomôž si stierkou alebo vytiahnutím, aby bol povrch rovnomerný.
-
Zrolovanie: Pomocou papiera zroluj zmes do rolády. Snaž sa, aby bola roláda kompaktná. Zaviaž alebo zabal do potravinovej fólie.
-
Chladenie: Roládu nechaj v chladničke minimálne 2 hodiny, aby stuhla a nadobudla pekný tvar.
-
Podávanie: Po vychladení roládu opatrne rozbaľ a nakrájaj na plátky. Môžeš ju podávať s chlebom alebo krekrami, ozdobenú nakrájanou paprikou alebo čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Do zmesi môžeš pridať aj iné ingrediencie, ako sú nasekané orechy alebo sušené paradajky, podľa svojich chutí.
- Roláda sa hodí ako predjedlo na oslavy alebo ako snack na rodinné stretnutia.
Dobrú chuť!