Syrová roláda bez vaľkania

Určite! Tu je recept na syrovú roládu bez valkania po slovensky:

Suroviny:

  • 4 bielky
  • 4 žĺtky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 1 čl. kakaa
  • 250 g tvarohu
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 3 pl. práškového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 100 g jahôd (alebo iného ovocia podľa tvojho výberu)

 

Syrová roláda bez vaľkania

Postup:

  1. Najprv si pripravíme cesto. Do veľkej misky vymiešaj bielky so štipkou soli, až kým nevytvoria tuhý sneh.
  2. Postupne pridávaj žĺtky a kryštálový cukor, a miešaj až kým sa všetko dobre nespája.
  3. Potom pridaj múku a kakao a pomaly premiešaj, aby nedošlo k zhutneniu cesta.
  4. Zmes následne vylij na plech vyložený papierom na pečenie a rozotri ju do rovnomerného a tenkého plátu.
  5. Plech s cestom daj piecť do predhriatej rúry na 180 °C a nechaj ho tam približne 10 – 12 minút, kým sa cesto spečie.
  6. Pečené cesto vyber zo rúry a nechaj ho úplne vychladnúť.
  7. Počas chladnutia priprav náplň. V miske zmiešaj tvaroh, smotanu na šľahanie, práškový cukor a vanilkový cukor do hladka.
  8. Na vychladnuté cesto nanes tenkú vrstvu náplne.
  9. Ovocie (napr. jahody) nakrájaj na malé kúsky a rozlož ich po celej ploche cesta.
  10. S pomocou papiera na pečenie opatrne zahni cesto do rolády.
  11. Roládu daj do chladničky a nechaj ju tam stuhnúť aspoň hodinu.
  12. A je hotovo! Po vychladnutí môžeš syrovú roládu krájať a podávať.

Ak máš ďalšie otázky alebo potrebuješ ďalšiu pomoc, neváhaj sa opýtať!

 

2)

Ingrediencie:

  • 200 g tvrdého syra (napr. Edam, Gouda alebo parmezán)
  • 150 g čerstvého syra (napr. Lučina alebo Philadelphia)
  • 100 g strúhanej mrkvy
  • 50 g olív (môžu byť aj nakladané)
  • 1 strúčik cesnaku (podľa chuti)
  • 1-2 PL majonézy alebo jogurtu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. petržlen, pažítka) na ochutenie
  • Paprika alebo inú farebnú zeleninu na dekoráciu

Postup:

  1. Príprava syra: Tvrdý syr nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte k nemu čerstvý syr a dobre premiešajte, aby sa zmes spojila.

  2. Pridanie zeleniny: Do syrovej zmesi pridajte strúhanú mrkvu a nasekané olivy. Ak máte radi cesnak, pridajte aj prelisovaný strúčik. Všetko dôkladne premiešajte.

  3. Dochutenie: Zmes ochuťte soľou, čiernym korením a bylinkami podľa vlastného výberu. Nakoniec primiešajte majonézu alebo jogurt, aby bola zmes krémovejšia.

  4. Tvorba rolády: Na pečiaci papier natiahnite syrovú zmes do obdĺžnika, približne 1 cm hrubý. Pomôžte si stierkou alebo spätnými pohybmi, aby ste sa uistili, že je rovnomerná.

  5. Zrolovanie: Pomocou papiera zrolujte zmes ako roládu. Snažte sa, aby bola roláda kompaktná. Zaviažte alebo zabalte do potravinovej fólie.

  6. Chladenie: Roládu nechajte v chladničke minimálne 2 hodiny, aby stuhla a získala pekný tvar.

  7. Podávanie: Po vychladení roládu opatrne rozbaľte a nakrájajte na plátky. Môžete ju podávať s chlebom alebo krekrami, ozdobenú nakrájanou paprikou alebo čerstvými bylinkami.

Tipy:

  • Môžete pridať aj iné prísady, ako sú nasekané oriešky alebo sušené paradajky, podľa vlastných preferencií.
  • Roláda sa hodí ako predjedlo na oslavy alebo ako občerstvenie na rodinné stretnutia.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *