Ak hľadáte recept na syrovú roládu na Veľkú noc, tu je jednoduchý a chutný recept:
Suroviny:
- 250 g syra (napr. eidam, niva alebo ementál)
- 3 vajcia
- 100 g oleja
- 100 g múky
- 1 lyžica prášku do pečiva
- štipka soli
- šunka, paštéta alebo zelenina (voliteľné)
Syrova roláda na veľkú noc
Postup:
- Syr nastrúhajte na jemno a odložte ho do veľkej misy.
- Oddelte bielka od žĺtkov. Bielka si nechajte na neskôr.
- Žĺtky pridajte do misy so syrom a premiešajte.
- Pridajte olej a znova premiešajte, aby ste dosiahli hladkú zmes.
- Do zmesi pridajte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Všetko dôkladne zmiešajte.
- Bielka spolu so štipkou soli nasaďte do ďalšej misy a vyšľahajte na tuhý sneh.
- Vylejte bielkový sneh do zmesi so syrom a jemne začleňte, aby ste zachovali vzdušnú konzistenciu cesta.
- Pripravte si plech s pečiacim papierom a nasypte naň cesto. Rozotrite ho na rovnomernú hrúbku.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 15 – 20 minút, alebo kým roláda nezačne zlatieť a je pevná na dotyk.
- Po upečení vyberte roládu z rúry a ešte teplú ju môžete plniť napríklad so šunkou, paštétou alebo čerstvou zeleninou ako paradajkami a listami šalátu.
- Roládu zrolujte pevne zo šírky a nechajte ju vychladnúť v zvinutej podobe. Potom ju môžete podávať ako jedlo alebo aperitív na Veľkú noc.
Dúfam, že si budete môcť vychutnať túto lahodnú syrovú roládu na Veľkú noc!
2)
Syrová roláda na Veľkú noc
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g tvarohu (môže byť aj syr ricotta)
- 4 vajcia
- 100 g strúhaného syra (napríklad eidam alebo gouda)
- 2 PL kyslej smotany
- 1 PL hladkej múky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Na náplň:
- 200 g syra (napríklad niva alebo bryndza)
- 100 g šunky alebo salámy (nahradiť môžete aj zeleninou ako paprika, uhorka)
- 1/2 cibule (jemne nasekaná)
- 2 PL majonezy alebo jogurtu
- Čerstvé bylinky (napríklad kôpor, petržlen) podľa chuti
Postup:
-
Príprava cesta:
- V miske si rozšľahajte vajcia. Pridajte tvaroh, kyslú smotanu a múku. Všetko dobre premiešajte do hladkej hmoty.
- Pridajte strúhaný syr, soľ a korenie. Cesto by malo byť jemné a krémové.
-
Pečenie cesta:
- Predhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Nalejte cesto na plech a rovnomerne ho rozotrite.
- Pečte asi 20-25 minút, kým cesto nie je zlatisté a napečené. Potom vyberte a nechajte vychladnúť.
-
Príprava náplne:
- V miske zmiešajte niva (alebo bryndzu) so šunkou (alebo zeleninou), nasekanou cibuľou a majonézou (alebo jogurtom). Pridajte nasekané bylinky a premiešajte.
-
Plnenie rolády:
- Keď je cesto vychladnuté, opatrne ho otočte na čistú utierku, papier na pečenie odstráňte.
- Rozotrite náplň rovnomerne po povrchu cesta a prikryte ju pomocou utierky.
- Opatrne roládu zarolujte a nechajte ju chladnúť v chladničke aspoň na 1 hodinu.
-
Servírovanie:
- Roládu nakrájajte na plátky a servírujte na veľkonočnom stole. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami alebo zeleninovými dekoráciami.
Táto syrová roláda je skvelou voľbou na veľkonočnú oslavu, ktorá určite poteší všetkých vašich hostí! Dobrú chuť!