Talianska paradajková polievka je obľúbeným jedlom nielen v Taliansku, ale aj v mnohých ďalších krajinách. Je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Tu je recept po slovensky:
Potrebujete:
- 1 kg čerstvých paradajok
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Bazalka na ozdobu
Talianská paradajková polievka z čerstvých paradajok
Postup:
- Paradajky dôkladne umyte a nakrájajte ich na štvrtiny. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemné kúsky.
- Na rozpálenom hrnci pridajte olivový olej a orestujte v ňom cibuľu a cesnak, kým nezhnednú.
- Pridajte nakrájané paradajky a dusite ich asi 10 minút, až kým sa nezmäknú.
- Preveďte paradajky a cibuľu do mixéra a rozmixujte na hladkú konzistenciu.
- Vráťte zmes do hrnca a pridajte zeleninový vývar. Dovoľte polievke prevrieť a potom ju nechajte vrieť ďalších 15-20 minút, aby sa zredukovala.
- Ochutnajte polievku soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Prispôsobte chuť podľa svojich preferencií.
- Polievku podávajte teplú a ozdobte ju čerstvou bazalkou.
Toto je základný recept na taliansku paradajkovú polievku z čerstvých paradajok. Môžete si ho upraviť podľa svojich chutí a pridať ďalšie bylinky alebo zeleninu. Dobrú chuť!