Tu je recept na tekvicovú polievku s macingovým mliekom:
Suroviny:
- 1 stredná tekvica (hokaido alebo butternut), olúpaná a nakrájaná na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica olivového oleja
- 400 ml macingového mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Tekvicová polievka – Mačingová
Postup:
- V hrnci zohrejte olivový olej na strednom ohni a pridajte cibuľu. Smažte ju, kým sa nezmäkne a nezačne zlatieť.
- Pridajte cesnak a kurkumu do hrnca a miešajte asi 1 minútu, kým sa cesnak nezačne opražovať a uvoľňovať vôňu.
- Pridajte tekvicu, macingové mlieko a zeleninový vývar. Osolte a okoreňte čiernym korením podľa chuti.
- Privarte zmes do varu, potom znížte teplotu na nízky stupeň a nechajte polievku variť, kým tekvica nezmäkne (asi 15-20 minút).
- Odstavte polievku z ohňa a nechajte ju vychladnúť niekoľko minút.
- Použite mixér na hladké rozmixovanie polievky. Ak chcete dosiahnuť hladší výsledok, prelejte ju cez sito alebo ju ešte raz mixujte.
- Vráťte polievku do hrnca a znovu ju zohrejte na strednom ohni. Ak je príliš hustá, pridajte trochu vody alebo vývaru, kým nezískate požadovanú konzistenciu.
- Podávajte polievku v miske, posypanú mletou rascou a ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte teplú a čerstvo pripravenú.
Dobrú chuť!