Lievance sú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa väčšinou pripravuje z múky, mlieka a vajec. Avšak, neváhajte experimentovať a vyskúšať nové, originálne kombinácie. Jednou z nich môžu byť tekvicové lievance!
Pre prípravu tekvicových lievancov budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 200 gramov tekvíc, nastrúhaných
- 250 gramov múky
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- rastlinný olej na vyprážanie
Tekvicové lievance
Postup:
- V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
- V inej miske vymiešajte vajcia, mlieko a nastrúhané tekvice.
- Pomaly pridávajte tekvicovú zmes do misky s múkou a premiešajte, až kým nedosiahnete hladké cesto.
- Na panvici zohrejte olej na stredne vysokú teplotu.
- Lyžicou odmerajte cesto a nalejte ho na panvicu, tvoriac tak malé placky. Nechajte ich piecť asi 2-3 minúty, alebo kým spodná strana nebude zlatistá.
- Potom lievance otočte a pečte ich ešte z druhej strany, až kým nebudú dokonale upečené.
- Hotové tekvicové lievance môžete podávať s medom, javorovým sirupom, čerstvým ovocím alebo inými obľúbenými prísadami.
Nezabudnite si pochutnávať na týchto lahodných tekvicových lievancov zasnívaných jeseňou!