Tekvicovo-jablková polievka

Tekvicovo-jablková polievka je vynikajúce jesenné jedlo, ktoré ma jemnú a lahodnú chuť. Ak by si si ju chcel/a pripraviť, tu je jednoduchý recept:

Potrebné suroviny:

  • 1 kg tekvice (napr. hokkaido)
  • 2 jablká
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • Ssoľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej na opraženie

 

Tekvicovo-jablková polievka

Postup:

  1. Tekvicu očistíme, vydlabeme semienka a nakrájame na menšie kúsky. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme, nadrobno nakrájame.
  2. V hrnci rozohrejeme trochu olivového oleja a orestujeme cibuľu a cesnak, kým sa nesfľaží.
  3. Pridáme nakrájanú tekvicu a jablká a za stáleho miešania dusíme približne 5 minút.
  4. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ a korenie a necháme variť, kým sa tekvica a jablká dobre zmäknú.
  5. Zmiešame polievku tyčovým mixérom, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
  6. Ak chceme, aby bola polievka jemnejšia, môžeme ju precediť cez sitko alebo tenké cedníky.
  7. Pred podávaním pridáme do polievky smotanu na varenie a dôkladne premiešame.
  8. Polievku môžeme ozdobiť lyžicou smotany na varenie a podávať teplú.

Dúfam, že ti táto tekvicovo-jablková polievka chutí!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g tekvice (muškátová alebo hokkaido)
  • 2 stredne veľké jablká (napríklad Granny Smith alebo Jonagold)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak (približne 150 g)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Muškátový oriešok (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava surovín: Tekvicu ošúpte, odstráňte semienka a nakrájajte ju na kocky. Jablká umyte, ošúpte, vyberte jadrá a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, zemiak ošúpte a nakrájajte na kocky.

  2. Smaženie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a smažte, kým nebude sklovitá (asi 5 minút). Pridajte cesnak a smažte ešte 1 minútu, kým sa neprejaví jeho aróma.

  3. Pridanie zeleniny a jabĺk: Do hrnca pridajte nakrájanú tekvicu, zemiak a jablká. Všetko dobre premiešajte a nechajte variť asi 5 minút.

  4. Varíme: Nalejte zeleninový vývar do hrnca, priveďte k varu a potom znížte teplotu. Nechajte polievku variť asi 20 minút, kým sa zelenina nezmäkne.

  5. Mixovanie: Po uvarení polievku odstavte z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujte do hladkej konzistencie. Ak nemáte ponorný mixér, môžete polievku preliať do stolného mixéra, ale dávajte si pozor na horúce tekutiny.

  6. Dochutenie: Polievku vráťte na oheň, pridajte smotanu na varenie (ak používate) a dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne muškátovým orieškom podľa chuti. Nechajte polievku prevariť ešte 5 minút.

  7. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. Môžete tiež pridať krutóny alebo opražené semená tekvice na zvýraznenie chuti.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Miloš123 píše:

    Tekvicovo-jablková polievka je skvelý nápad na jesenné večere! Je to jednoduchý a chutný recept, ktorý zvládne každý. Určite si ho pripravím a pozvem aj rodinu. Teším sa na tú lahodnú chuť!

  2. ZlatéJablko píše:

    Tento recept na tekvicovo-jablkovú polievku vyzerá úžasne! Mám rád, keď sú jedlá zdravé a zároveň chutné. Určite ho vyskúšam, keď budem mať doma jablká a tekvicu. Dúfam, že bude chutiť všetkým!

  3. PetríkKuchár píše:

    Wow, táto polievka je presne to, čo potrebujem na chladné dni! Kombinácia tekvice a jabĺk ma veľmi láka. Ďakujem za tento skvelý recept, určite sa ho pokúsim pripraviť už tento víkend.

  4. JasnýDeň píše:

    Musím povedať, že táto tekvicovo-jablková polievka znie fantasticky! Veľmi sa teším na jej prípravu. Som si istý, že to bude vynikajúce jedlo pre celú rodinu. Skvelý tip na jesenné varenie!

  5. Radoslav88 píše:

    Tekvica a jablká? To znie ako perfektná kombinácia! Tento recept si určite uložím. Neviem sa dočkať toho lahodného výsledku. Vďaka za zdieľanie takéhoto skvelého nápadu na obed!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *