Tekvicovo-jablková polievka je vynikajúce jesenné jedlo, ktoré ma jemnú a lahodnú chuť. Ak by si si ju chcel/a pripraviť, tu je jednoduchý recept:
Potrebné suroviny:
- 1 kg tekvice (napr. hokkaido)
- 2 jablká
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Ssoľ a korenie podľa chuti
- olivový olej na opraženie
Tekvicovo-jablková polievka
Postup:
- Tekvicu očistíme, vydlabeme semienka a nakrájame na menšie kúsky. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu a cesnak ošúpeme, nadrobno nakrájame.
- V hrnci rozohrejeme trochu olivového oleja a orestujeme cibuľu a cesnak, kým sa nesfľaží.
- Pridáme nakrájanú tekvicu a jablká a za stáleho miešania dusíme približne 5 minút.
- Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ a korenie a necháme variť, kým sa tekvica a jablká dobre zmäknú.
- Zmiešame polievku tyčovým mixérom, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
- Ak chceme, aby bola polievka jemnejšia, môžeme ju precediť cez sitko alebo tenké cedníky.
- Pred podávaním pridáme do polievky smotanu na varenie a dôkladne premiešame.
- Polievku môžeme ozdobiť lyžicou smotany na varenie a podávať teplú.
Dúfam, že ti táto tekvicovo-jablková polievka chutí!
2)
Ingrediencie:
- 500 g tekvice (muškátová alebo hokkaido)
- 2 stredne veľké jablká (napríklad Granny Smith alebo Jonagold)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak (približne 150 g)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Muškátový oriešok (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na ozdobenie
Postup:
-
Príprava surovín: Tekvicu ošúpte, odstráňte semienka a nakrájajte ju na kocky. Jablká umyte, ošúpte, vyberte jadrá a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno, zemiak ošúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie: V hrnci na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a smažte, kým nebude sklovitá (asi 5 minút). Pridajte cesnak a smažte ešte 1 minútu, kým sa neprejaví jeho aróma.
-
Pridanie zeleniny a jabĺk: Do hrnca pridajte nakrájanú tekvicu, zemiak a jablká. Všetko dobre premiešajte a nechajte variť asi 5 minút.
-
Varíme: Nalejte zeleninový vývar do hrnca, priveďte k varu a potom znížte teplotu. Nechajte polievku variť asi 20 minút, kým sa zelenina nezmäkne.
-
Mixovanie: Po uvarení polievku odstavte z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujte do hladkej konzistencie. Ak nemáte ponorný mixér, môžete polievku preliať do stolného mixéra, ale dávajte si pozor na horúce tekutiny.
-
Dochutenie: Polievku vráťte na oheň, pridajte smotanu na varenie (ak používate) a dochuťte soľou, čiernym korením a prípadne muškátovým orieškom podľa chuti. Nechajte polievku prevariť ešte 5 minút.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. Môžete tiež pridať krutóny alebo opražené semená tekvice na zvýraznenie chuti.
Dobrú chuť!
Tekvicovo-jablková polievka je skvelý nápad na jesenné večere! Je to jednoduchý a chutný recept, ktorý zvládne každý. Určite si ho pripravím a pozvem aj rodinu. Teším sa na tú lahodnú chuť!
Tento recept na tekvicovo-jablkovú polievku vyzerá úžasne! Mám rád, keď sú jedlá zdravé a zároveň chutné. Určite ho vyskúšam, keď budem mať doma jablká a tekvicu. Dúfam, že bude chutiť všetkým!
Wow, táto polievka je presne to, čo potrebujem na chladné dni! Kombinácia tekvice a jabĺk ma veľmi láka. Ďakujem za tento skvelý recept, určite sa ho pokúsim pripraviť už tento víkend.
Musím povedať, že táto tekvicovo-jablková polievka znie fantasticky! Veľmi sa teším na jej prípravu. Som si istý, že to bude vynikajúce jedlo pre celú rodinu. Skvelý tip na jesenné varenie!
Tekvica a jablká? To znie ako perfektná kombinácia! Tento recept si určite uložím. Neviem sa dočkať toho lahodného výsledku. Vďaka za zdieľanie takéhoto skvelého nápadu na obed!