Prívarok z tekvice a vyprážané bravčové mäso predstavujú vynikajúcu kombináciu, ktorá snúbi kulinárske prednosti oboch pokrmov. Tu je jednoduchý návod, ako si ich pripraviť.
Prívarok z tekvice:
Na prípravu budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 väčšiu tekvicu (napríklad hokkaido alebo masiarsku)
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ, korenie, muškátový orech
- Olivový olej
Postup prípravy:
- Tekvicu dôkladne očistite, následne ju nakrájajte na kocky a odstráňte semienka.
- Cibuľu a cesnak nasekajte na drobné kúsky.
- Na panvici rozohrejte olej a na ňom orestujte cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte chystanú tekvicu a zemiaky, následne ich orestujte spolu s cibuľou a cesnakom iba krátko.
- Podlejte zeleninovým vývarom a varte do úplného zmäknutia zemiakov a tekvice.
- Dochutite soľou, korením a pridajte muškátový orech podľa chuti.
- Na záver primiešajte smotanu na varenie a privedte do varu.
Vyprážané bravčové mäso:
Na prípravu vyprážaného bravčového mäsa budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napr. kotlety alebo plec)
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky
- 2 polievkové lyžice horčice
- Soľ, čierne korenie
- Olivový olej
Postup prípravy:
- Mäso nakrájajte na tenké plátky, ochuťte soľou a korením.
- Cibuľu a cesnak nasekajte na drobné kusy.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu s cesnakom, až budú jemné a zlatisté.
- Pridajte dopredu nakrájané mäso a opražte ho z oboch strán do zlatista.
- V samostatnej miske zmiešajte worcesterskú omáčku s horčicou a túto zmes pridajte k mäsu na panvici.
- Znížte teplotu a nechajte mäso dusiť ešte 5 až 10 minút, aby sa chute prepojili.
Prívarok z tekvice a vyprážané bravčové mäso
Ingrediencie:
K prívaroku z tekvice:
- 500 g hokkaido tekvice (alebo inej tekvici)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zemiak
- 500 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 100 ml smotany na varenie
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 1/2 ČL muškátového orecha
- 2 PL olivového oleja
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Na bravčové výpečky:
- 500 g bravčového mäsa (napr. krkovička)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 1/2 ČL sladkej papriky
- 2-3 PL oleja na vyprážanie
- 150 ml vody
Postup:
Príprava tekvicového prívaroku:
- Olúpeme a nakrájame na kocky tekvicu, zemiak a cibuľu.
- Na panvici alebo v hrnci na olivovom oleji restujeme nadrobno nasekanú cibuľu spolu s cesnakom, kým nezískajú zlatistú farbu.
- K tekvici a zemiaku pridáme nakrájané ingrediencie a krátko opražíme, potom zalijeme zeleninovým vývarom.
- Na slabom ohni varíme približne 20-25 minút, kým sú zemiak a tekvica mäkké.
- Po uvarení rozmixujeme zmes do hladkej konzistencie (podľa chuti) a pridáme smotanu, soľ, korenie a muškátový orech. Ešte raz krátko prehrievame.
Príprava bravčových výpečkov:
- Bravčové mäso nakrájame na kocky a dochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou.
- Na rozohriatej panvici rozpálime olej a pridáme nasekanú cibuľu. Restujeme, kým sa nezafarbí na zlatohnedo.
- Do panvice vložíme bravčové mäso a opražíme ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
- Pridáme nasekaný cesnak a následne zalejeme vodou. Prikryjeme a dusíme na nízkej teplote cca 30-40 minút, kým mäso nezmäkne. Ak je to potrebné, môžeme pridať ďalšiu vodu.
Podávanie:
Na tanier umiestnite porciu tekvicového prívaroku a vedľa pridajte porcziu bravčových výpečkov. Posypte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete podávať s chlebom alebo knedľou.
Prajem dobrú chuť!