Teľacia roláda s mletým mäsom

Teľacia roláda s mletým mäsom, do ktorej som v rámci môjho iného receptu pridala aj šunku a syr, sa, ako vidíte, krásne rozteká. Ale to je len malý experiment, ktorý som vyskúšala.

Ako alternatívu k tejto roláde môžete pripraviť aj rýchlu roládu s oštiepkom.

Teľacia roláda s mletým mäsom

 

Môžete si pomôcť aj týmto videoreceptom.

Rýchla roláda s mletým mäsom a špenátom │ Zuzana Machová

Teľacia roláda z mletého mäsa je skvelou voľbou pre tých, ktorí obľubujú spojenie šťavnatého mäsa s voňavými prísadami. Tu je jednoduchý návod, ako vytvoriť túto lahodnú roládu:

Suroviny:

  • 500 gramov mletého teľacieho mäsa
  • 1 cibuľa (jemne nakrájaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 šálky čerstvého drobivého chleba (premočeného v mlieku a vypusteného)
  • 1/4 šálky mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletej čiernej papriky
  • 1/2 lyžičky sušenej rasce
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • Na plnenie: šunka a syr podľa chuti

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia.
  2. V miske zmiešajte mleté teľacie mäso, cibuľu, cesnak, vajce, namočený chlieb, mlieko, soľ, mletú čiernu papriku, rascu a tymian.
  3. Na pomúčenej doske vyvalkajte mäsovú zmes do obdĺžnikového tvaru.
  4. Na rozvaľkanú mäsovú zmes položte šunku a syr podľa chuti.
  5. Zrolujte mäso do rolády a pevne ho zviažte.
  6. Roládu položte na plech s papierom na pečenie a pečte v rúre približne 60-70 minút, alebo kým mäso nebude dôkladne prepečené.
  7. Nechajte roládu niekoľko minút odpočívať pred podávaním. Nakrájajte ju na tenké plátky a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.

Verím, že vám tento recept prinesie veľa radosti a výnimočnú chuť!

 

Teľacia roláda s mletým mäsom - 2

Koľko kcal má ananás?

Koľko kcal má ananás?

Čítať viac »

2) Teľacia roláda s mletým mäsom

Na roládu:

  • 800 g teľacieho mäsa (najlepšie stehenné alebo pliecko)
  • 200 g mletého mäsa (môže byť bravčové alebo hovädzie)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 mrkvy
  • 1/2 červenej papriky
  • 100 g pažítky alebo petržlenovej vňate
  • 2 vajcia
  • 100 g strúhanky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 lyžičky…sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica horčice (voliteľné)

Na marinovanie teľacieho mäsa:

  • 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • soľ a korenie podľa preferencií

Na pečenie:

  • 1 šálka vývaru (z teľacieho alebo zeleninového mäsa)
  • 1-2 polievkové lyžice masla

Príprava:

  1. Príprava teľacieho mäsa:

    • Teľacie mäso dôkladne umyjeme a jemne osušíme. Pomocou kladiva na mäso jemne narazíme, aby sa zabezpečila jeho mäkkosť a vhodný tvar rolády.
    • Marinujeme ho s olivovým olejom, bazalkou, tymiánom, soľou a korením. Necháme odpočívať minimálne 30 minút.
  2. Príprava plnky:

    • Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a osmažíme na troche olivového oleja, kým nezískajú zlatistú farbu.
    • Mrkvu a papriku nastrúhame na jemnom strúhadle.
    • Vo veľkej miske zmiešame osmaženú cibuľu a cesnak s mletým mäsom, nastrúhanou mrkvou, paprikou, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou, vajcami, strúhankou, soľou, korením a sladkou paprikou. Dôkladne premiešame.
  3. Tvarovanie rolády:

    • Na fóliu (alebo potravinovú fóliu) rozmiestnime marinované teľacie mäso do obdĺžnikového tvaru.
    • Na mäso rovnomerne rozotrieme zmes mletého mäsa.
    • Roládu opatrne zrolujeme a zaistíme pomocou potravinovej fólie alebo špagátu.
  4. Pečenie:

    • Roládu prenesieme do pekáča, pridáme vývar a navrch položíme kúsky masla.
    • Zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny.
    • Akonáhle uplynie čas, odstránime alobal a pokračujeme v pečení ďalších 20-30 minút, aby roláda získala krásnu zlatistú farbu.
  5. Servírovanie:

    • Roládu po upečení necháme chvíľu vychladnúť, potom ju nakrájame na plátky.
    • Podávame s obľúbenými prílohami, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Môžeme obložiť zeleninovým šalátom.

Dobrou chuťou!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Mačka123 píše:

    Teľacia roláda vyzerá naozaj skvele! Milujem kombináciu mäsa a syra, určite ju vyskúšam. Ďakujem za recept, vyzerá to jednoducho a chutne. Môžem si k tomu pridať aj nejakú zeleninku, aby to bolo zdravšie!

  2. JanoKuchár píše:

    Wow, teľacia roláda s mletým mäsom znie fantasticky! Určite sa pokúsim o tento recept. Mám rád varenie a rád experimentujem s rôznymi prísadami. Som si istý, že táto roláda bude chutná!

  3. ŠťastnýPetrík píše:

    Tento recept je super! Teľacia roláda vyzerá naozaj lákavo. Mám rád jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu a pritom veľmi chutné. Určite sa s rodinou podelím o tento skvelý nápad na večeru!

  4. ZelenýMysliteľ píše:

    Teľacia roláda je presne to, čo potrebujem na víkendovú večeru! Kombinácia šunky a syra ma nadchla. Určite vyskúšam aj marinovanie mäsa predtým, ako ho upečiem. Dúfam, že sa mi podarí urobiť ju rovnako dobrú ako tá vaša!

  5. ChutnýRecept píše:

    Tento recept je úžasný! Teľacia roláda so šunkou a syrom vyzerá perfektne pre rodinné stretnutie. Rád varím a mám pocit, že tento pokrm určite očarí všetkých hostí. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. VeselýJanko píše:

    Teľacia roláda je tak výborný nápad! Už sa teším, ako si pripravím tento lahodný pokrm doma. Suroviny sú jednoduché a chutné – ideálne pre moju rodinu! Dobrú chuť prajem všetkým.

  7. _Mäsožravec_ píše:

    @admin Super recept na teľaciu roládu! Vyzerá tak šťavnato a chutne. Moja rodina miluje takéto jedlá a som si istý, že im táto roláda zachutí. Hneď po práci vyskúšam tvoje rady!

  8. _KuchynskýGénius_ píše:

    @all Teľacia roláda? To je bomba! Veľa variabilných surovín znamená veľa možností pri varení! Už plánujem pridať svoje obľúbené bylinky do plnky – nemôžem sa dočkať výsledku.

  9. _SlovenskýGurmán_ píše:

    @všetci Tento recept ma úplne dostal! Teľacia roláda je vždy hitom na večierkoch. Určite pridám aj niečo extra k plnke – možno nejaké sušené paradajky? Nezabudnem zdieľať výsledok s vami.

  10. _JedloMilujúciFanatik_ píše:

    @komentátori Tak toto je skvelý tip na obedy! Všetky ingrediencie milujem – cibuľa, cesnak… To bude lahoda pre naše chuťové poháriky. Hlavne že to nie je zložité na prípravu!