Teľacia roláda s mletým mäsom

Teľacia roláda s mletým mäsom do ktorého som pridala pri mojom inom recepte aj šunku a syr ako vidíte, tek sa krísne roztiekol, ale to je len môj natký maličký experiment.

Ako náhradu tejto rolády môžete vysúšať uvariť aj rýchlu roládu s oštiepkom.

Teľacia roláda s mletým mäsom

 

Môže vám pomôcť aj tento videorecept.

Rýchla roláda s mletým mäsom a špenátom │ Zuzana Machová

Teľacia roláda s mletým mäsom je vynikajúca voľba pre tých, ktorí milujú kombináciu šťavnatého mäsa a aromatických prísad. Tu je jednoduchý recept na vytvorenie tejto chutnej rolády:

Suroviny:

  • 500 gramov teľacieho mäsa (mletého)
  • 1 cibuľa (jemne nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 šálky čerstvého drobivého chleba (rozmočeného v mlieku a odsedeného)
  • 1/4 šálky mlieka
  • 1 lyžička soľ
  • 1/2 lyžičky mletej čiernej papriky
  • 1/2 lyžičky sušenej rasce
  • 1/2 lyžičky sušeného tymianu
  • Na plnenie: šunka a syr podľa chuti

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  2. V miske zmiešajte mleté teľacie mäso, cibuľu, cesnak, vajce, rozmočený chlieb, mlieko, soľ, mletú čiernu papriku, rasce a tymian.
  3. Vyvalkajte mäsovú zmes na pomúčenej doske do obdĺžnikovej podoby.
  4. Na rozvalkanú mäsovú zmes položte šunku a syr podľa chuti.
  5. Zrolujte mäso do rolády a pevne ju zaviažte.
  6. Roládu položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ju v rúre asi 60-70 minút, alebo kým nebude mäso vnútri dobre prepečené.
  7. Nechajte roládu chvíľu odpočívať pred servírovaním. Podávajte ju na tenké plátky a doprajte si s prílohou podľa vlastného výberu.

Dúfam, že vám tento recept prinesie veľa radosti a vynikajúcu chuť!

 

2)

Suroviny:

Na roládu:

  • 800 g teľacieho mäsa (najlepšie stehenné alebo pliecko)
  • 200 g mletého mäsa (môže byť bravčové alebo hovädzie)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 mrkvy
  • 1/2 červenej papriky
  • 100 g pažítky alebo petržlenovej vňate
  • 2 vajcia
  • 100 g strúhanky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • 1 lyžica horčice (voliteľné)

Na marinovanie teľacieho mäsa:

  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička tymiánu
  • soľ a korenie podľa chuti

Na pečenie:

  • 1 šálka vývaru (teľacieho alebo zeleninového)
  • 1-2 lyžice masla

Postup:

  1. Príprava teľacieho mäsa:

    • Teľacie mäso umyjeme a osušíme. Narazíme ho kladivom na mäso, aby sme zabezpečili, že bude mäkké a dobre sa roláda tvarovala.
    • Marinujeme ho olivovým olejom, bazalkou, tymiánom, soľou a korením. Necháme odležať aspoň 30 minút.
  2. Príprava plnky:

    • Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a osmažíme na troche olivového oleja dozlatista.
    • Mrkvu a papriku nastrúhame na jemnom strúhadle.
    • Vo veľkej mise zmiešame osmaženú cibuľu a cesnak s mletým mäsom, nastrúhanou mrkvou, paprikou, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou, vajcami, strúhankou, soľou, korením a sladkou paprikou. Dobre premiešame.
  3. Tvarovanie rolády:

    • Na fólii (alebo potravinovej fólii) rozložíme marinované teľacie mäso do tvaru obdĺžnika.
    • Na mäso rovnomerne nanesieme zmes mletého mäsa.
    • Roládu opatrne zrolujeme a zaistíme pomocou potravinovej fólie alebo špagátu.
  4. Pečenie:

    • Roládu preložíme do pekáča, pridáme vývar a na vrch dáme kúsky masla.
    • Zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 1,5 hodiny.
    • Po uplynutí času odstránime alobal a pečieme ešte ďalších 20-30 minút, aby roláda pekne zezlátla.
  5. Servírovanie:

    • Roládu po upečení necháme chvíľu vychladnúť a potom ju nakrájame na plátky.
    • Podávame s obľúbenou prílohou, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Môžeme obložiť zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Mačka123 píše:

    Teľacia roláda vyzerá naozaj skvele! Milujem kombináciu mäsa a syra, určite ju vyskúšam. Ďakujem za recept, vyzerá to jednoducho a chutne. Môžem si k tomu pridať aj nejakú zeleninku, aby to bolo zdravšie!

  2. JanoKuchár píše:

    Wow, teľacia roláda s mletým mäsom znie fantasticky! Určite sa pokúsim o tento recept. Mám rád varenie a rád experimentujem s rôznymi prísadami. Som si istý, že táto roláda bude chutná!

  3. ŠťastnýPetrík píše:

    Tento recept je super! Teľacia roláda vyzerá naozaj lákavo. Mám rád jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu a pritom veľmi chutné. Určite sa s rodinou podelím o tento skvelý nápad na večeru!

  4. ZelenýMysliteľ píše:

    Teľacia roláda je presne to, čo potrebujem na víkendovú večeru! Kombinácia šunky a syra ma nadchla. Určite vyskúšam aj marinovanie mäsa predtým, ako ho upečiem. Dúfam, že sa mi podarí urobiť ju rovnako dobrú ako tá vaša!

  5. ChutnýRecept píše:

    Tento recept je úžasný! Teľacia roláda so šunkou a syrom vyzerá perfektne pre rodinné stretnutie. Rád varím a mám pocit, že tento pokrm určite očarí všetkých hostí. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. VeselýJanko píše:

    Teľacia roláda je tak výborný nápad! Už sa teším, ako si pripravím tento lahodný pokrm doma. Suroviny sú jednoduché a chutné – ideálne pre moju rodinu! Dobrú chuť prajem všetkým.

  7. _Mäsožravec_ píše:

    @admin Super recept na teľaciu roládu! Vyzerá tak šťavnato a chutne. Moja rodina miluje takéto jedlá a som si istý, že im táto roláda zachutí. Hneď po práci vyskúšam tvoje rady!

  8. _KuchynskýGénius_ píše:

    @all Teľacia roláda? To je bomba! Veľa variabilných surovín znamená veľa možností pri varení! Už plánujem pridať svoje obľúbené bylinky do plnky – nemôžem sa dočkať výsledku.

  9. _SlovenskýGurmán_ píše:

    @všetci Tento recept ma úplne dostal! Teľacia roláda je vždy hitom na večierkoch. Určite pridám aj niečo extra k plnke – možno nejaké sušené paradajky? Nezabudnem zdieľať výsledok s vami.

  10. _JedloMilujúciFanatik_ píše:

    @komentátori Tak toto je skvelý tip na obedy! Všetky ingrediencie milujem – cibuľa, cesnak… To bude lahoda pre naše chuťové poháriky. Hlavne že to nie je zložité na prípravu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *