Teľacia roláda s mletým mäsom, do ktorej som v rámci môjho iného receptu pridala aj šunku a syr, sa, ako vidíte, krásne rozteká. Ale to je len malý experiment, ktorý som vyskúšala.
Ako alternatívu k tejto roláde môžete pripraviť aj rýchlu roládu s oštiepkom.
Teľacia roláda s mletým mäsom
Môžete si pomôcť aj týmto videoreceptom.
Teľacia roláda z mletého mäsa je skvelou voľbou pre tých, ktorí obľubujú spojenie šťavnatého mäsa s voňavými prísadami. Tu je jednoduchý návod, ako vytvoriť túto lahodnú roládu:
Suroviny:
- 500 gramov mletého teľacieho mäsa
- 1 cibuľa (jemne nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
- 1 vajce
- 1 a 1/2 šálky čerstvého drobivého chleba (premočeného v mlieku a vypusteného)
- 1/4 šálky mlieka
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletej čiernej papriky
- 1/2 lyžičky sušenej rasce
- 1/2 lyžičky sušeného tymianu
- Na plnenie: šunka a syr podľa chuti
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia.
- V miske zmiešajte mleté teľacie mäso, cibuľu, cesnak, vajce, namočený chlieb, mlieko, soľ, mletú čiernu papriku, rascu a tymian.
- Na pomúčenej doske vyvalkajte mäsovú zmes do obdĺžnikového tvaru.
- Na rozvaľkanú mäsovú zmes položte šunku a syr podľa chuti.
- Zrolujte mäso do rolády a pevne ho zviažte.
- Roládu položte na plech s papierom na pečenie a pečte v rúre približne 60-70 minút, alebo kým mäso nebude dôkladne prepečené.
- Nechajte roládu niekoľko minút odpočívať pred podávaním. Nakrájajte ju na tenké plátky a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.
Verím, že vám tento recept prinesie veľa radosti a výnimočnú chuť!
2) Teľacia roláda s mletým mäsom
Na roládu:
- 800 g teľacieho mäsa (najlepšie stehenné alebo pliecko)
- 200 g mletého mäsa (môže byť bravčové alebo hovädzie)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1-2 mrkvy
- 1/2 červenej papriky
- 100 g pažítky alebo petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- 100 g strúhanky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky…sladkej papriky
- 1 polievková lyžica horčice (voliteľné)
Na marinovanie teľacieho mäsa:
- 2-3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička tymiánu
- soľ a korenie podľa preferencií
Na pečenie:
- 1 šálka vývaru (z teľacieho alebo zeleninového mäsa)
- 1-2 polievkové lyžice masla
Príprava:
-
Príprava teľacieho mäsa:
- Teľacie mäso dôkladne umyjeme a jemne osušíme. Pomocou kladiva na mäso jemne narazíme, aby sa zabezpečila jeho mäkkosť a vhodný tvar rolády.
- Marinujeme ho s olivovým olejom, bazalkou, tymiánom, soľou a korením. Necháme odpočívať minimálne 30 minút.
-
Príprava plnky:
- Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a osmažíme na troche olivového oleja, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Mrkvu a papriku nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Vo veľkej miske zmiešame osmaženú cibuľu a cesnak s mletým mäsom, nastrúhanou mrkvou, paprikou, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou, vajcami, strúhankou, soľou, korením a sladkou paprikou. Dôkladne premiešame.
-
Tvarovanie rolády:
- Na fóliu (alebo potravinovú fóliu) rozmiestnime marinované teľacie mäso do obdĺžnikového tvaru.
- Na mäso rovnomerne rozotrieme zmes mletého mäsa.
- Roládu opatrne zrolujeme a zaistíme pomocou potravinovej fólie alebo špagátu.
-
Pečenie:
- Roládu prenesieme do pekáča, pridáme vývar a navrch položíme kúsky masla.
- Zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny.
- Akonáhle uplynie čas, odstránime alobal a pokračujeme v pečení ďalších 20-30 minút, aby roláda získala krásnu zlatistú farbu.
-
Servírovanie:
- Roládu po upečení necháme chvíľu vychladnúť, potom ju nakrájame na plátky.
- Podávame s obľúbenými prílohami, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Môžeme obložiť zeleninovým šalátom.
Dobrou chuťou!