Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 400 g conservy paradajok
- 400 g bielych fazúľ, opláchnutých a scedených
- 200 g kapusty, na jemné pásiky nasekaná
- 1 l zeleninového vývaru
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného rozmarínu
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
- 1/2 čajovej lyžičky mletej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olivový olej
- parmazán na posypanie (voliteľné)
- kôrovky chleba (voliteľné)
Toskánska fazuľovo-kapustová polievka (Ribollita)
Postup:
- Na rozohriatej panvici s olivovým olejom orestujte cibuľu, zeler, mrkvu a cesnak, kým sa nezmäknú.
- Pridajte konzervované paradajky a nechajte ich dusiť asi 5 minút.Potom ich jemne rozmixujte pomocou mixéra.
- Vložte fazuľu, kapustu, rozmarín, oregano, mletú papriku, soľ a korenie do hrnca s paradajkovou zmesou.
- Zalejte polievku zeleninovým vývarom a priveďte ju do varu. Znížte teplotu a varíme na miernom ohni asi 20-30 minút, dokým kapusta zmäkne a chutí sa prepoja.
- Podávajte polievku s posypaním nastrúhaným parmazánom a s chlebovými kôrkami, ak si prajete.
Dobrú chuť!