Toskánska polievka, známa tiež ako polievka z Toskánska, je výnimočná kombinácia chutí a vôní. Táto jednoduchá, no chutná polievka je typickou súčasťou toskánskej kuchyne. Tu je klasický recept na toskánsku polievku:
Zložky:
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané na plátky
- 1 mrkva, nakrájaná na malé kocky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na malé kúsky
- 1 zemiak, nakrájaný na kocky
- 400 g konzervovanej nasekanej paradajky
- 1 l zeleninového vývaru
- 400 g konzervovanej bielej fazule, opláchnutej a sceden
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvé bazalkové lístky na ozdobenie
Toskánska polievka
Postup:
- Na strednom ohni v hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich dozlatista.
- Pridajte mrkvu, zeler a zemiaky a orestujte ich asi 5 minút, kým sa zelenina zmäkne.
- Pridajte paradajky, zeleninový vývar, fazuľu a oregano. Osolte a okoreňte podľa chuti.
- Nálev privedte do varu, znížte teplotu a nechajte polievku vrieť asi 15-20 minút, kým sa zelenina zmäkne.
- Polievku môžete podávať teplú, posypanú čerstvými bazalkovými lístkami.
Toskánska polievka je vynikajúca sama osebe alebo ako predjedlo k hlavnému jedlu. Môžete ju podávať s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!