Na prípravu klasickej hŕstkovej polievky budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 stredná cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 väčšia zelená petržlenová vňať
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Klasická hŕstková polievka
Postup:
- Ošúpeme zemiaky, cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať. Zemiaky nakrájame na menšie kusy, cibuľu a mrkvu nakrájame na drobno a petržlenovú vňať jemne nasekáme.
- Do hrnca nalijeme zeleninový vývar a pridáme nakrájané zemiaky, cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať. Dobre premiešame.
- Polievku privedieme do varu a potom ju varíme na slabom ohni, kým zemiaky a zelenina nezmäknú. Môžete občas premiešať, aby sa zložky neprichytili na dno hrnca.
- Akonáhle sú zemiaky a zelenina mäkké, polievku odstavíme z ohňa a necháme ju trochu vychladnúť.
- Polievku rozmixujeme dohladka pomocou mixéra alebo šľahača, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu. Ak si želáte, môžete si nechať niekoľko kúskov zemiakov a zeleniny na ozdobenie.
- Dochutíme soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Polievku môžeme podávať teplú a posypať petržlenovou vňaťou.
Voilà! Pred sebou máte vynikajúcu a klasickú hŕstkovú polievku. Prajeme dobrú chuť!
2) Tradičná hŕstková polievka
Zloženie:
- 200 g hŕstkových strukov (hrach, fazuľa, šošovica alebo ich kombinácia)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredná mrkva
- 1 zemiak
- 1,5 litra zeleninového alebo mäsového vývaru
- 2 lyžice rastlinného oleja alebo masla
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 2 bobkové listy
- 1-2 vetvičky čerstvého tymianu (voliteľné)
- Na posypanie: čerstvá petržlenová vňať
Postup:
-
Príprava hŕstkových strukov: Hŕstkové struky, ak používate sušené, namočte do vody na niekoľko hodín alebo cez noc. Potom ich dobre prepláchnite.
-
Zelenina: Cibuľu ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Cesnak tiež ošúpte a nakrájajte na drobné kúsky. Mrkvu a zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
-
Smaženie: V objemnej nádobe zohrejte olej alebo maslo. Pridajte cibuľu a smažte ju do sklovita. Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte jednu minútu.
-
Pridanie zeleniny: K cibuli a cesnaku pridajte mrkvu so zemiakom. Spoločne ich orestujte približne 5 minút, aby zmäkli.
-
Varíme: Pridajte hŕstkové struky a zalejte vývarom. Nezabudnite pridať bobkové listy a tymian. Znížte teplo a nechajte polievku variť asi 30-40 minút, alebo kým sa hŕstkový struk a zelenina nezmäknú.
-
Ochutenie: Po uvarení odstráňte bobkové listy. Polievku dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Servírovanie: Polievku podávajte teplú, posypanú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať aj s chlebom alebo pečivom.
Prajeme dobrú chuť!