Na prípravu tradičnej hŕstkovej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 väčšia zelená petržlenová vňať
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Tradičná hŕstková polievka
Postup:
- Zemiaky, cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať ošúpeme. Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, cibuľu a mrkvu nakrájame nadrobno a petržlenovú vňať jemne nasekáme.
- Do hrnca vlejeme zeleninový vývar a pridáme nakrájané zemiaky, cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať. Dobre premiešame.
- Polievku priveďte do varu a potom ju varíme na miernom ohni, kým zemiaky a zelenina nezmäknú. Môžete občas premiešať, aby sa ingrediencie neprichytili na dno hrnca.
- Keď sú zemiaky a zelenina mäkké, polievku odstavíme z ohňa a necháme ju trochu vychladnúť.
- Polievku rozmixujeme dohladka pomocou mixéra alebo šľahača na krémovú konzistenciu. Ak chcete, môžete si nechať niekoľko kúskov zemiakov a zeleniny na vyzdobenie.
- Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Polievku môžeme servírovať teplú a ozdobiť ju petržlenovou vňaťou.
Voilà! Máte pred sebou výbornú a tradičnú hŕstkovú polievku. Dobrú chuť!
2)
Tradičná hŕstková polievka
Ingrediencie:
- 200 g hŕstkových strukov (hrach, fazuľa, šošovica alebo ich kombinácia)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredná mrkva
- 1 zemiak
- 1,5 l zeleninového alebo mäsového vývaru
- 2 lyžice rastlinného oleja alebo masla
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 bobkové listy
- 1-2 vetvičky čerstvého tymianu (voliteľné)
- Na posypanie: čerstvá petržlenová vňať
Postup:
-
Príprava hŕstkových strukov: Hŕstkové struky, ak používate sušené, namočte do vody na niekoľko hodín alebo cez noc. Následne ich dobre prepláchnite.
-
Zelenina: Cibuľu ošúpte a nakrájajte na jemné kocky. Cesnak tiež ošúpte a nasekajte na malé kúsky. Mrkvu a zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
-
Smaženie: Na veľkom hrnci zohrejte olej alebo maslo. Pridajte cibuľu a smažte ju, kým nebude sklovitá. Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte ďalšiu minútu.
-
Pridanie zeleniny: K cibuli a cesnaku pridajte mrkvu a zemiak. Orestujte ich spolu asi 5 minút, aby zmäkli.
-
Varíme: Pridajte hŕstkové struky a zalejte vývarom. Pridajte bobkové listy a tymian. Povoľte varenie a nechajte polievku variť asi 30-40 minút, alebo kým nie sú hŕstkový struk a zelenina mäkké.
-
Ochutenie: Po uvarení odoberte bobkové listy. Polievku dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
-
Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať aj s chlebom alebo pečivom.
Dobrú chuť!
Tento recept na hŕstkovú polievku je skvelý! Vyskúšala som ho a polievka chutila fantasticky. Pridala som aj trochu štipľavej papriky a bolo to úžasné! Určite ho odporúčam každému, kto má rád chutné a zdravé jedlá.
Polievka vyzerá veľmi chutne! Mám rád jednoduché recepty, kde sa dá rýchlo variť. S pridaním mrkvy a petržlenovej vňate dostáva polievka krásnu farbu. Určite to skúsim pripraviť tento víkend!
Wow, tento recept je presne to, čo hľadám! Hŕstková polievka je moja obľúbená a tento spôsob prípravy vyzerá naozaj jednoducho. Určite sa do toho pustím, teším sa na výsledok!
Toto je presne ten druh receptu, ktorý ma vždy poteší! Polievky sú tak výživné a s týmito čerstvými surovinami bude určite chutiť fantasticky. Nezabudnem pridať svoje obľúbené bylinky na dochutenie!
Super návod na prípravu hŕstkovej polievky! Mám rád varenie s rodinou a tento recept nám určite spríjemní večeru. Ďakujem za zdieľanie takého skvelého tipy!