Tradičná hŕstková polievka

Na prípravu tradičnej hŕstkovej polievky budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 väčšia zelená petržlenová vňať
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

 

Tradičná hŕstková polievka

Postup:

  1. Zemiaky, cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať ošúpeme. Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, cibuľu a mrkvu nakrájame nadrobno a petržlenovú vňať jemne nasekáme.
  2. Do hrnca vlejeme zeleninový vývar a pridáme nakrájané zemiaky, cibuľu, mrkvu a petržlenovú vňať. Dobre premiešame.
  3. Polievku priveďte do varu a potom ju varíme na miernom ohni, kým zemiaky a zelenina nezmäknú. Môžete občas premiešať, aby sa ingrediencie neprichytili na dno hrnca.
  4. Keď sú zemiaky a zelenina mäkké, polievku odstavíme z ohňa a necháme ju trochu vychladnúť.
  5. Polievku rozmixujeme dohladka pomocou mixéra alebo šľahača na krémovú konzistenciu. Ak chcete, môžete si nechať niekoľko kúskov zemiakov a zeleniny na vyzdobenie.
  6. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Polievku môžeme servírovať teplú a ozdobiť ju petržlenovou vňaťou.

Voilà! Máte pred sebou výbornú a tradičnú hŕstkovú polievku. Dobrú chuť!

 

2)

Tradičná hŕstková polievka

Ingrediencie:

  • 200 g hŕstkových strukov (hrach, fazuľa, šošovica alebo ich kombinácia)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredná mrkva
  • 1 zemiak
  • 1,5 l zeleninového alebo mäsového vývaru
  • 2 lyžice rastlinného oleja alebo masla
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 bobkové listy
  • 1-2 vetvičky čerstvého tymianu (voliteľné)
  • Na posypanie: čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Príprava hŕstkových strukov: Hŕstkové struky, ak používate sušené, namočte do vody na niekoľko hodín alebo cez noc. Následne ich dobre prepláchnite.

  2. Zelenina: Cibuľu ošúpte a nakrájajte na jemné kocky. Cesnak tiež ošúpte a nasekajte na malé kúsky. Mrkvu a zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kocky.

  3. Smaženie: Na veľkom hrnci zohrejte olej alebo maslo. Pridajte cibuľu a smažte ju, kým nebude sklovitá. Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte ďalšiu minútu.

  4. Pridanie zeleniny: K cibuli a cesnaku pridajte mrkvu a zemiak. Orestujte ich spolu asi 5 minút, aby zmäkli.

  5. Varíme: Pridajte hŕstkové struky a zalejte vývarom. Pridajte bobkové listy a tymian. Povoľte varenie a nechajte polievku variť asi 30-40 minút, alebo kým nie sú hŕstkový struk a zelenina mäkké.

  6. Ochutenie: Po uvarení odoberte bobkové listy. Polievku dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.

  7. Servírovanie: Polievku podávajte horúcu, posypanú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete ju podávať aj s chlebom alebo pečivom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Janka89 píše:

    Tento recept na hŕstkovú polievku je skvelý! Vyskúšala som ho a polievka chutila fantasticky. Pridala som aj trochu štipľavej papriky a bolo to úžasné! Určite ho odporúčam každému, kto má rád chutné a zdravé jedlá.

  2. Kocurik123 píše:

    Polievka vyzerá veľmi chutne! Mám rád jednoduché recepty, kde sa dá rýchlo variť. S pridaním mrkvy a petržlenovej vňate dostáva polievka krásnu farbu. Určite to skúsim pripraviť tento víkend!

  3. MichaelaZdravie píše:

    Wow, tento recept je presne to, čo hľadám! Hŕstková polievka je moja obľúbená a tento spôsob prípravy vyzerá naozaj jednoducho. Určite sa do toho pustím, teším sa na výsledok!

  4. ZelenyDino píše:

    Toto je presne ten druh receptu, ktorý ma vždy poteší! Polievky sú tak výživné a s týmito čerstvými surovinami bude určite chutiť fantasticky. Nezabudnem pridať svoje obľúbené bylinky na dochutenie!

  5. StastnyKocur píše:

    Super návod na prípravu hŕstkovej polievky! Mám rád varenie s rodinou a tento recept nám určite spríjemní večeru. Ďakujem za zdieľanie takého skvelého tipy!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *