Tradičná veľkonočná polievka (Żurek)

Veľkonočná polievka, známa aj ako Żurek, je tradičná poľská polievka, ktorá sa často podáva počas Veľkej noci. Tu je recept na túto chutnú a šťavnatú polievku:

Potrebné suroviny:

  • 500 g kyslých zemiakov (kyslej kapusty)
  • 200 g klobásy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 lyžičky korenia na kyslý šťavu (podľa chuti)
  • 1-2 bobkové listy
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 liter vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • 4 syrové klobásy
  • 4 vajcia
  • chlieb na podávanie

 

Tradičná veľkonočná polievka (Żurek)

Postup:

  1. Kyslé zemiaky (kapustu) opláchnite pod studenou vodou a nakrájajte na tenké pásiky. Ak je kyslá kapusta príliš kyslá, môžete ju pred varením vyblanšírovať v horúcej vode.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno a spolu s olejom orestujte v hrnci, až kým sa cibuľa nezasklí.
  3. Kyslé zemiaky (kapustu) pridajte do hrnca a spolu s cibuľou a cesnakom ich orestujte asi 5 minút.
  4. Pridajte vodu, bobkové listy, korenie na kyslý šťavu a varíme na miernom ohni asi 30 minút, až kým zemiaky (kapusta) nezmäknú.
  5. Klobásy nakrájajte na tenké plátky a pridajte ich do polievky. Varíme ešte ďalších 10 minút.
  6. Polievku osoľte a okoreňte podľa chuti.
  7. Vajcia varte do šľahačky.
  8. Do polievky pridajte smotanu na varenie a premiešajte. Zohrejte, ale nepustte ju variť.
  9. Polievku podávajte s varenými vajcami, syrovými klobásami a čerstvým chlebom.

Dúfam, že si vychutnáte túto skvelú tradičnú veľkonočnú polievku!

 

 

2)

Ingrediencie:

Na kyslú základňu:

  • 500 ml voda
  • 100 g ražnej múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 5-6 g korenia (čierne, nové korenie)
  • 150 ml kyslej smotany
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Na polievku:

  • 300 g údenej klobásy (napr. špekáčky alebo poľská klobása)
  • 100 g údeného mäsa (napr. slanina alebo údené stehno)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 stonku rozmarínu (voliteľné)
  • 1 mrkva (voliteľné)
  • 1 petržlen (voliteľné)
  • 1 liter vývaru (zeleninový alebo mäsový)
  • čerstvá pažítka alebo kôpor na ozdobenie (voliteľné)
  • 4 vajcia (na varenie)

Postup:

  1. Pripravte kyslú základňu:

    • V malej miske zmiešajte ražnú múku s vodou. Pridajte pretlačené cesnak, bobkový list a korenie. Dobre premiešajte.
    • Zmes pretkajte do pohára a zakryte ho šatkou. Nechajte na teplom mieste kvasit aspoň 2-3 dni (alebo dlhšie, až 7 dní), kým sa nevytvorí charakteristická kyslá chuť.
  2. Príprava polievky:

    • Nakrájajte údenú klobásu a údené mäso na menšie kusy. Cibuľu nakrájajte nadrobno.
    • V hrnci na strednom ohni orestujte cibuľu na troche oleja, kým nebude sklovitá.
    • Pridajte údené mäso a klobásu. Orestujte ich, aby sa uvoľnila ich chuť.
  3. Varte zeleninu:

    • Zemiaky, mrkvu a petržlen (pokračujte iba, ak ich používate) nakrájajte na malé kocky a pridajte do hrnca.
    • Zalejte vývarom a varte na miernom ohni približne 20-30 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Zmiešanie s kyslou základňou:

    • Keď je zelenina uvarená, pridajte kyslú základňu (s ručne vybraným cesnakom a korením) a dobre premiešajte.
    • Varíme ďalších 10-15 minút. Praddajte soľ a čierne korenie podľa chuti.
  5. Podávanie:

    • Varte vajcia v osolenej vode tiež 8-10 minút, kým nie sú natvrdo, a potom ich vyberte a nechajte vychladnúť.
    • Polievku nalievajte do hlbokých tanierov a do každej porcie pridajte polovicu vajíčka.
    • Ozdobte čerstvou pažítkou alebo kôprom.

Tipy:

  • Żurek môžete podávať aj s chlebom alebo chrumkavými zemiakmi.
  • Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať aj trochu horčice do polievky.

Dobrú chuť a šťastné a veselé veľkonočné sviatky!

Podobné príspevky

17 Komentárov

  1. Kocúrik123 píše:

    Veľkonočná polievka vyzerá fantasticky! Určite vyskúšam tento recept, lebo mám rád kyslé jedlá. Môj dedko robil niečo podobné, keď som bol malý. Teším sa na Veľkú noc a chutné jedlo!

  2. MačkaNaStrome píše:

    Wow, táto polievka má určite skvelú chuť! Kyslá kapusta a klobásy sú perfektná kombinácia. Chcem to uvariť na sviatky, aby som prekvapil rodinu. Už sa neviem dočkať, aby sme si pochutnali!

  3. CibulovýMajster píše:

    Ďakujem za zdieľanie receptu na túto chutnú polievku! Vyzerá veľmi lákavo a je super, že obsahuje aj vajíčka a klobásy. Určite to vyskúšam počas Veľkej noci. Prajem všetkým dobrú chuť!

  4. SlnečnýSlniečko píše:

    Polievka vyzerá úžasne! Nikdy som neskúsil žurek, ale určite ho pripravím podľa vášho receptu. Je skvelé mať tradičné jedlo na stole počas veľkonočných sviatkov. Teším sa na výborné jedlo s rodinou!

  5. ZelenýJablko píše:

    Tento recept na veľkonočnú polievku je jednoducho skvelý! Milujem kyslé jedlá a kombinácia s klobásou znie výborne. Určite to pripravím a pozvem kamarátov na ochutnávku. Som si istý, že budú nadšení!

  6. TrpaslíčekKubo píše:

    Tak toto je presne to, čo chcem variť na Veľkú noc! Vždy som mal rád kyslé polievky a tento recept vyzerá veľmi chutne. Ďakujem za inšpiráciu, už sa teším na voňavé varenie v kuchyni!

  7. MaškrtníkMilo píše:

    ‘Żurek’ vyzerá tak dobre! Som si istý, že aj moja rodina bude nadšená z tejto veľkonočnej pochúťky. Hlavne sa teším na syrové klobásy v polievke – mňam! Dobrú chuť všetkým!

  8. _BublinkovýSen_ píše:

    ‘Žurek’ je klasikou a váš recept je perfektný návod ako ho pripraviť doma! Nemôžem sa dočkať Veľkej noci, aby som mohol toto úžasné jedlo servírovať rodine a priateľom.

  9. #PohodovýPetrík# píše:

    ‘Žurek’ má svoje čaro! Chcem ho pripraviť so svojou babkou – ona vždy robila najlepšie polievky. Skvelé tipy v recepte sú veľmi užitočné, už teraz cítim tú vôňu v kuchyni.

  10. _VeselýViki_ píše:

    ‘Žurek’ je pre mňa symbolom Veľkej noci! Tento recept ma inšpiruje pripraviť niečo tradičné a chutné pre celú rodinu. Ďakujem za zdieľanie týchto úžasných surovín!

  11. Bublina123 píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept na veľkonočnú polievku! Určite ho vyskúšam, pretože milujem kyslé jedlá. Vždy sa teším na Veľkú noc a táto polievka bude skvelým doplnkom našich sviatočných jedál. Ďakujem za zdieľanie!

  12. ZelenáLúka píše:

    Wow, tento recept vyzerá naozaj chutne! Žurek je moja obľúbená polievka a veľmi sa teším, že mám nový spôsob, ako ho pripraviť. Určite prídem na to, aké je to jednoduché a chutné. Ďakujem za skvelý tip!

  13. KocúrMňau píše:

    Tento recept na veľkonočnú polievku ma nadchol! Nielenže vyzerá skvele, ale aj vôňa musí byť úžasná. Už teraz sa teším na víkend, kedy si pripravím túto lahodnosť. Perfektný príspevok pre všetkých milovníkov dobrého jedla!

  14. Slniečko123 píše:

    Práve som si prečítala váš článok o Żurku a musím povedať, že ma veľmi inšpiroval! Rada varím tradičné pokrmy a toto je presne to, čo som hľadala. Určite ho zaradím do svojho zoznamu receptov na Veľkú noc.

  15. VeselýMacko píše:

    Skvelý recept! Kyslá kapusta v polievke je niečo úžasné a práve teraz si predstavujem tú chuť. Teším sa, keď si pripravím Žurek podľa vášho návodu. Dúfam, že bude tak dobrý ako vyzerá!

  16. JasnáHvězda píše:

    ‘Žurek’ je moja obľúbená polievka a tento recept vyzerá veľmi lákavo! Milujem kombináciu klobásy a kyslej kapusty. Určite ho vyskúšam počas nadchádzajúcej Veľkej noci s rodinou. Ďakujem za zdieľanie!

  17. RadosťZJídla píše:

    ‘Žurek’ je pre mňa synonymom veľkonočných sviatkov! Recept vyzerá jednoducho a pritom tak chutne. Už sa teším na prípravu tejto tradičnej polievky s rodinou pri stole plnom radosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *