Vatikánsky chlieb šťastia sa radí medzi originálne a tradičné pokrmy, ktoré sú späté s kultúrnym dedičstvom a duchovným rozmerom. Jeho výroba je známa v mnohých domácnostiach ako symbol lásky, harmónie a radosti.
Tento chlieb je častým hosťom pri sviatočných oslavách, no môže sa podávať aj na rôznych rodinných stretnutiach. V nasledujúcom návode vám predvediem, ako na tento lahodný a voňavý chlieb, ktorý obohatí váš domov a prinesie doň kúsok šťastia.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 300 ml teplej vody
- 10 g soli
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice olivového oleja
- 100 g medu (na potretie)
- semienka (sezamové, slnečnicové alebo ľanové na ozdobu)
Postup
- Príprava kvásku: V malej mise zmiešajte teplú vodu, cukor a sušené droždie. Nechajte zmes stáť približne 10 minút, kým sa nevytvoria bublinky na povrchu.
- Miešanie cesta: V veľkej mise zjednotite hladkú múku so soľou. Do múky pridajte kvások, olivový olej a celú zmes dôkladne premiešajte. Cesto by malo byť hebké a pružné.
- Kysnutie cesta: Cesto preložte na posypanú dosku a hnetiete ho asi 10 minút. Potom ho umiestnite do mierne naolejovanej misy, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezdvihne.
- Formovanie chleba: Po vykysnutí cesto opäť prehnite a vytvarujte ho do požadovaného tvaru (napríklad bochník alebo malé žemle). Uložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Druhé kysnutie: Nechajte cesto ešte asi 30 minút kysnúť, aby sa opäť trochu zväčšilo.
- Pečenie: Predhrejte rúru na 200 °C. Cesto potrite medom a môžete ho posypať semienkami podľa vlastného uváženia. Pečte 25-30 minút, alebo kým chlieb nezíska zlatohnedú farbu a pri poklepaní znie dutým zvukom.
- Chladenie: Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke.
Záver
Vatikánsky chlieb šťastia prinesie do vášho domova nielen výbornú chuť, ale aj pozitívnu energiu a harmóniu. Môžete ho servírovať s rozmanitými nátierkami, syrom alebo zeleninou, alebo si ho vychutnať jednoducho tak. Nezabudnite sa oň podeliť s rodinou a priateľmi, pretože šťastie sa najlepšie rozmnožuje zdieľaním. Prajem vám príjemné pečenie a lahodné zážitky!
2) Vatikánsky chlieb šťastia – nový prístup
Vatikánsky chlieb šťastia je klasický recept, ktorý v sebe spája nielen chuť, ale aj význam. Tento chlieb má obzvlášť veľkú obľubu počas sviatkov a špeciálnych udalostí. Jeho príprava predstavuje splynutie rodinnej tradície a duchovného spojenia, ktoré prinesie do vášho domova pozitívnu atmosféru a radosť. Poďme sa pozrieť, ako si aj vy dokážete pripraviť tento jedinečný chlieb.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažnej vody
- 25 g čerstvého droždia
- 10 g soli
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- Sezamové semienka alebo mak na posypanie (voliteľné)
- Čerstvé bylinky (rozmarín, tymián) na dochutenie (voliteľné)
Postup:
- Príprava kvásku: V malej mise skombinujte vlažnú vodu, droždie a cukor. Nechajte túto zmes stáť približne 10 minút, kým sa droždie aktivuje a nezačne peniť.
- Miesenie cesta: Do veľkej misy preosejte hladkú múku a pridajte soľ. Urobte v múke jamku, do ktorej vlijete aktivovaný kvások, olivový olej a med. Spočiatku miešajte vareškou a potom rukami, až kým nevytvoríte hladké a pružné cesto.
- Nechajte kysnúť: Cesto preložte na posypanú dosku, vytvarujte guľu a vložte do misy, ktorú zakryjete utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 až 2 hodiny, kým sa jeho objem nezdvihne.
tento chlieb prinesie do vašej kuchyne niečo skutočne výnimočné a nezabudnuteľné.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 300 ml teplej tekutiny
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička soli
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Osoľte a okoreňte podľa vlastnej chuti
- Semienka (napr. sezamové, ľanové alebo slnečnicové) na posypanie
Postup
- Príprava kvásku: V miske spojte teplú vodu, cukor a sušené droždie. Dajte zmes na chvíľu oddychovať, približne 10 minút, až kým sa na vrchu neobjaví pena. Táto pena je známkou aktívneho droždia.
- Miesenie cesta: Do veľkej misy preosejte hladkú múku a pridajte soľ. Následne do múky vlejte kvások a pridajte olivový olej. Dobre premiešajte všetky ingrediencie. Keď sa cesto spojí, vymiesťe ho na pomúčenej doske asi 10 minút, kým sa nestane hladkým a pružným.
- Kysnutie cesta: Cesto vložte do vymastenej nádoby, prekryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem výrazne nezväčší.
- Tvarovanie chleba: Po vykysnutí opäť prehnite cesto a formujte ho do požadovanej podoby (gule, bochníka alebo dlhého chleba). Umiestnite ho na plech, ktorého povrch je pokrytý papierom na pečenie. Nezabudnite posypať semienkami.
- Druhé kysnutie: Nechajte cesto kysnúť ešte 30 minút a počas tejto doby si predhrejte rúru na 220 °C.
- Pečenie: Predtým, ako ho vložíte do rúry, môžete na povrchu chleba urobiť niekoľko rezov ostrým nožom, čím uvoľníte vzduch. Pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút, alebo pokiaľ chlieb nezíska zlatohnedý odtieň a po poklopaní na spodnú stranu neznelo dutým zvukom.
Záver
Vatikánsky chlieb šťastia je hotový! Nechajte ho vychladnúť na drôtenej mriežke a vychutnajte si jeho lahodnú chuť. Tento chlieb sa skvele hodí ako príloha k hlavnému jedlu alebo len tak s maslom a aromatickými bylinkami. Nezabúdajte, že chlieb nie je iba potravinou, ale aj symbolom sdielania a lásky. Prajem vám dobrú chuť a veľa šťastia pri jeho príprave!Tento chlieb prinesie do vášho domova atmosféru radosti a pohody.
Ingrediencie
- 500 g pšeničnej múky
- 300 ml teplej vody
- 25 g čerstvého droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 1,5 čajovej lyžičky soli
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- Semienka podľa chuti (napríklad slnečnicové, sezamové alebo mak)
Postup
- Príprava kvásku: Drobte droždie do misky a pridajte cukor spolu s časťou teplej vody (asi 100 ml). Dobre premiešajte a nechajte na teplom mieste, kým kvások nezačne aktívne pracovať (približne 10-15 minút).
- Zmiešanie surovín: Do veľkej nádoby preosejte pšeničnú múku a vmiešajte soľ. V strede vytvorte jamku, do ktorej nalejete kvások, zvyšnú teplú vodu a olivový olej.
- Hnetenie cesta: Rukami alebo pomocou kuchynského robota premiešajte všetky ingrediencie, kým nevznikne hladené a pružné cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte ešte trochu múky.
- Prvé kysnutie: Cesto zakryte utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarovanie chleba: Po vykysnutí preložte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a jemne ho premiešajte. Potom ho formujte do bochníka alebo podlhovastého tvaru.
- Druhé kysnutie: Cesto umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie. Zakryte ho utierkou a nechajte kysnúť ďalších 30 minút.
- Pečenie: Rúru predhrejte na 220 °C. Pred vložením chleba do rúry môžete jeho povrch posypať obľúbenými semienkami. Pečte 25-30 minút, alebo kým chlieb nebude zlatohnedý a neznie dutý, keď naň zaklopete.
- Chladenie: Po upečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
Záver
Vatikánsky chlieb šťastia je nielen chutným, ale aj symbolickým jedlom, ktoré môže obohatiť vaše stolovanie a pridať štipku radosti do vášho života. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok je omamný. Urobte ho s láskou a podelte sa s rodinou a priateľmi, pretože nielen chlieb sám, ale aj chvíle strávené spolu sú skutočným šťastím. Prajeme dobrú chuť!