Vianočná polievka tvorí neodmysliteľnú súčasť štedrovečernej večere. Niektorí si varia hubovú variantu, iní preferujú kapustnicu. Dnes si pripravíme zmienenú kapustovú verziu.
Na prípravu budete potrebovať:
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g sušených húb (napr. hríby)
- 200 g údeniny (napr. údená slanina alebo klobása)
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice mletej papriky
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička majoránky
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- olej na restovanie
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
- 2 zemiaky (voliteľné)
Kapustová polievka
Priebeh prípravy:
- Sušené huby namočte do dostatočného množstva vody podľa pokynov na obale, kým nezmäknú. Potom ich nakrájajte na menšie kusy.
- Na pánvi rozohrejte olej a opečte na kocky nakrájanú slaninu alebo klobásu, až kým neprevedú tuk.
- Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a pražte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Do panvice pridajte kyslú kapustu a pokračujte v dusení a miešaní približne 10 minút.
- Pridajte nasekané sušené huby a dôkladne premiešajte.
- Nasypte mletú papriku a poriadne zamiešajte.
- Zalejte zeleninovým vývarom alebo vodou a nechajte polievku variť asi 45 minút na nízkej teplote.
- Ak máte záujem, môžete pridať aj nakrájané zemiaky, ktoré polievke dodajú väčšiu konzistenciu.
- Na konci varenia pridajte rasce, majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Podávajte horúcu s dodatkom ako chlieb, zemiaky, kyslou smotanou alebo maslom.
Verím, že vám tento návod pomôže pri príprave vianočnej polievky. Prajem vám šťastné vianočné sviatky a dobrú chuť! Ak máte ďalšie dotazy, neváhajte sa spýtať.
2) Vianočná polievka
Vianočná polievka patrí medzi najžiadanejšie tradičné jedlá, ktoré by nemali chýbať na žiadnom slávnostnom stole. Je nielen veľmi chutná, ale aj symbolická, pričom jej príprava patrí k oslavám Vianoc. V tomto príspevku vám ponúkneme recept, ktorý zahŕňa všetky potrebné suroviny a postup na jednoduchú prípravu tejto polievky doma.
Ingrediencie na Vianočnú Polievku
Na výrobu vianočnej polievky budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 2 litre vývaru (kurací alebo zeleninový)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkvu
- 1 petržlen
- 100 g húb (najlepšie sušené hríby)
- 200 g cestovín (napr. fliačky)
- Soľ, korenie podľa chuti
- Strúčik cesnaku
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup na Prípravu Vianočnej Polievky
Príprava vianočnej polievky je jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Riadiť sa týmito krokmi:
- Začnite tým, že v priestrannom hrnci privediete k varu vývar.
- Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, mrkvu a petržlen. Varíme na nízkej teplote približne 15 minút.
- Keď je zelenina mäkká, pridajte huby a cestoviny. Varíme ďalších 10 minút alebo pokiaľ nie sú cestoviny hotové.
- Na záver pridajte nastrúhaný cesnak, soľ a korenie podľa chuti. Môžete podávať s čerstvou petržlenovou vňatou na ozdobu.
Slávnostné jedlá sú vždy výnimočné a táto vianočná polievka sa stane skutočným hitom vašich sviatkov. Prajeme vám dobrú chuť!