Vianočná šošovicová polievka s hubami

Tu máte recept na vianočnú polievku so šošovicou a hubami:

Ingrediencie:

  • 250 g zelenej šošovice
  • 250 g húb (napríklad žampióny alebo hríbiky)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 kusy mrkvy
  • 2 kusy zemiakov
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička kari korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

 

Vianočná šošovicová polievka s hubami

Príprava:

  1. Šošovicu dôkladne prepláchnite pod studenou vodou a nechajte ju nasiaknuť aspoň 30 minút.
  2. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky očistite a nakrájajte na drobné kocky.
  3. V hrnci rozohrejte olivový olej a na ňom orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezačnú zlatnúť.
  4. Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a dusíme ich spolu niekoľko minút.
  5. Pridajte predtým namočenú šošovicu, huby, kari korenie, mletú sladkú papriku, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a dusíme ešte pár minút.
  6. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varíme pod pokrievkou približne 30-40 minút, až kým sa šošovica a zelenina úplne nezmäknú.
  7. Keď je polievka hotová, jemne ju rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu. Ak je polievka príliš hustá, pridajte niekoľko lyžíc vody alebo vývaru a dobre premiešajte.
  8. Podávajte horúcu polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.

Verím, že tento recept vám pomôže pri príprave vianočnej polievky zo šošovice s hubami. Prajem dobrú chuť!

 

Vianočná šošovicová polievka s hubami - 2

2) Vianočná šošovicová polievka s hubami

Suroviny:

  • 200 g zelenej alebo hnedej šošovice
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 150 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny alebo hľuzovky)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
  • Štipka červenej papriky (voliteľné)

Postup:

Paradajkovo-papriková polievka

Paradajkovo-papriková polievka

Čítať viac »

  1. Príprava šošovice: Šošovicu prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju namočenú v studenej vode minimálne 30 minút. Následne ju sceďte.

  2. Príprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu a zemiaky nakrájajte na malé kocky. Húb si očistite a nakrájajte na plátky. Cesnak nasekajte najjemnejšie, ako to ide.

  3. Smaženie:

    • Na širokej panvici alebo v hrnci zahrejte olivový olej na strednej teplote.
    • Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte ju do sklovitej konzistencie. Následne pridajte mrkvu a zemiaky, krátko ich osmahnite.
    • Potom pridajte aj cesnak a huby, premiešajte a smažte ďalších 5 minút, kým huby nezmäknú.
  4. Príprava polievky:

    • Do hrnca vložte prepláchnutú šošovicu a dôkladne ju premiešajte so zeleninou.
    • Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte majoránku, rascu, soľ a čierne korenie. Ak preferujete ostrejšie jedlá, môžete pridať aj štipku červenej papriky.
    • Přiveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte na miernom ohni variť približne 25-30 minút, alebo kým šošovica a zelenina nezmäknú.
  5. Podávanie: Polievku ochutnajte pred servírovaním a podľa potreby dosolte. Podávajte horúcu a ozdobenú čerstvými lístkami petržlenovej vňate na vrchu.

Tipy:
  • Ako vylepšenie chuti môžete pridať trošku citrónovej šťavy.
  • Polievka je skvelou voľbou na vianočný stôl, kde môže nahradiť tradičné mäsové polievky.

Prajem vám dobrú chuť a šťastné a veselé Vianoce!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *