Vianočná šošovicová polievka s hubami

Tu máte recept na vianočnú šošovicovú polievku s hubami:

Suroviny:

  • 250 g zelených šošovíc
  • 250 g hub (napríklad žampióny alebo hríby)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička kari korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

 

Vianočná šošovicová polievka s hubami

Postup:

  1. Šošovice dôkladne prepláchnite studenou vodou a nechajte namočené aspoň 30 minút.
  2. Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
  3. V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým sa neustane zlatisto.
  4. Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a dusíme spolu niekoľko minút.
  5. Pridajte namočené šošovice, huby, kari korenie, mletú sladkú papriku, soľ a čierne korenie. Premiešajte a dusíme ešte pár minút.
  6. Zalejte zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Potom znižte teplotu a nechajte varíme pod pokrievkou asi 30-40 minút, kým sa šošovice a zelenina úplne neuvária.
  7. Po uvarení polievku jemne rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu. Ak je príliš hustá, môžete pridať niekoľko lyžíc vody alebo vývaru a premiešajte.
  8. Podávajte horúcu polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.

Dúfam, že tento recept vám pomôže pri príprave vianočnej šošovicovej polievky s hubami. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 200 g zelenej alebo hnedej šošovice
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 150 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny alebo hľuzovky)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sušenej majoránky
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
  • Štipka červenej papriky (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava šošovice: Šošovicu prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju namočenú v studenej vode aspoň na 30 minút. Potom ju sceďte.

  2. Príprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu a zemiaky nakrájajte na malé kocky. Húb očistite a nakrájajte na plátky. Cesnak nasekajte na jemno.

  3. Smaženie:

    • Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
    • Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do sklovita. Potom pridajte mrkvu a zemiaky, krátko orestujte.
    • Následne pridajte aj cesnak a huby, premiešajte a orestujte ďalších 5 minút, kým huba nezmäknú.
  4. Varíme polievku:

    • Pridajte prepláchnutú šošovicu do hrnca a premiešajte so zeleninou.
    • Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte majoránku, rascu, soľ a čierne korenie. Ak máte radi pikantnejšie, môžete pridať aj štipku červenej papriky.
    • Zohrejte na var, potom znížte teplotu a nechajte na miernom ohni variť asi 25-30 minút, alebo kým nie je šošovica a zelenina mäkká.
  5. Servírovanie: Polievku pred podávaním ochutnajte a prípadne dosolte. Podávajte horúcu s čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu.

Tipy:

  • Na zvýraznenie chuti môžete pridať aj trošku citrónovej šťavy.
  • Polievka sa skvele hodí na vianočný stôl, kde môže byť príjemnou alternatívou k tradičným mäsovým polievkam.

Dobrou chuťou a šťastné a veselé Vianoce!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *