Tu máte recept na vianočnú polievku so šošovicou a hubami:
Ingrediencie:
- 250 g zelenej šošovice
- 250 g húb (napríklad žampióny alebo hríbiky)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 kusy mrkvy
- 2 kusy zemiakov
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička kari korenia
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 liter zeleninového vývaru
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Vianočná šošovicová polievka s hubami
Príprava:
- Šošovicu dôkladne prepláchnite pod studenou vodou a nechajte ju nasiaknuť aspoň 30 minút.
- Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky očistite a nakrájajte na drobné kocky.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a na ňom orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezačnú zlatnúť.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a dusíme ich spolu niekoľko minút.
- Pridajte predtým namočenú šošovicu, huby, kari korenie, mletú sladkú papriku, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a dusíme ešte pár minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu a varíme pod pokrievkou približne 30-40 minút, až kým sa šošovica a zelenina úplne nezmäknú.
- Keď je polievka hotová, jemne ju rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu. Ak je polievka príliš hustá, pridajte niekoľko lyžíc vody alebo vývaru a dobre premiešajte.
- Podávajte horúcu polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Verím, že tento recept vám pomôže pri príprave vianočnej polievky zo šošovice s hubami. Prajem dobrú chuť!
2) Vianočná šošovicová polievka s hubami
Suroviny:
- 200 g zelenej alebo hnedej šošovice
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 150 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny alebo hľuzovky)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
- Štipka červenej papriky (voliteľné)
Postup:
-
Príprava šošovice: Šošovicu prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju namočenú v studenej vode minimálne 30 minút. Následne ju sceďte.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu a zemiaky nakrájajte na malé kocky. Húb si očistite a nakrájajte na plátky. Cesnak nasekajte najjemnejšie, ako to ide.
-
Smaženie:
- Na širokej panvici alebo v hrnci zahrejte olivový olej na strednej teplote.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte ju do sklovitej konzistencie. Následne pridajte mrkvu a zemiaky, krátko ich osmahnite.
- Potom pridajte aj cesnak a huby, premiešajte a smažte ďalších 5 minút, kým huby nezmäknú.
-
Príprava polievky:
- Do hrnca vložte prepláchnutú šošovicu a dôkladne ju premiešajte so zeleninou.
- Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte majoránku, rascu, soľ a čierne korenie. Ak preferujete ostrejšie jedlá, môžete pridať aj štipku červenej papriky.
- Přiveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte na miernom ohni variť približne 25-30 minút, alebo kým šošovica a zelenina nezmäknú.
-
Podávanie: Polievku ochutnajte pred servírovaním a podľa potreby dosolte. Podávajte horúcu a ozdobenú čerstvými lístkami petržlenovej vňate na vrchu.
Tipy:
- Ako vylepšenie chuti môžete pridať trošku citrónovej šťavy.
- Polievka je skvelou voľbou na vianočný stôl, kde môže nahradiť tradičné mäsové polievky.
Prajem vám dobrú chuť a šťastné a veselé Vianoce!