Tu máte recept na vianočnú šošovicovú polievku s hubami:
Suroviny:
- 250 g zelených šošovíc
- 250 g hub (napríklad žampióny alebo hríby)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička kari korenia
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 liter zeleninového vývaru
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Vianočná šošovicová polievka s hubami
Postup:
- Šošovice dôkladne prepláchnite studenou vodou a nechajte namočené aspoň 30 minút.
- Cibuľu, cesnak, mrkvu a zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak, kým sa neustane zlatisto.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky a dusíme spolu niekoľko minút.
- Pridajte namočené šošovice, huby, kari korenie, mletú sladkú papriku, soľ a čierne korenie. Premiešajte a dusíme ešte pár minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Potom znižte teplotu a nechajte varíme pod pokrievkou asi 30-40 minút, kým sa šošovice a zelenina úplne neuvária.
- Po uvarení polievku jemne rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu. Ak je príliš hustá, môžete pridať niekoľko lyžíc vody alebo vývaru a premiešajte.
- Podávajte horúcu polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Dúfam, že tento recept vám pomôže pri príprave vianočnej šošovicovej polievky s hubami. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 200 g zelenej alebo hnedej šošovice
- 1 stredná cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 150 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny alebo hľuzovky)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
- Štipka červenej papriky (voliteľné)
Postup:
-
Príprava šošovice: Šošovicu prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju namočenú v studenej vode aspoň na 30 minút. Potom ju sceďte.
-
Príprava zeleniny: Cibuľu, mrkvu a zemiaky nakrájajte na malé kocky. Húb očistite a nakrájajte na plátky. Cesnak nasekajte na jemno.
-
Smaženie:
- Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote.
- Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do sklovita. Potom pridajte mrkvu a zemiaky, krátko orestujte.
- Následne pridajte aj cesnak a huby, premiešajte a orestujte ďalších 5 minút, kým huba nezmäknú.
-
Varíme polievku:
- Pridajte prepláchnutú šošovicu do hrnca a premiešajte so zeleninou.
- Zalejte zeleninovým vývarom a pridajte majoránku, rascu, soľ a čierne korenie. Ak máte radi pikantnejšie, môžete pridať aj štipku červenej papriky.
- Zohrejte na var, potom znížte teplotu a nechajte na miernom ohni variť asi 25-30 minút, alebo kým nie je šošovica a zelenina mäkká.
-
Servírovanie: Polievku pred podávaním ochutnajte a prípadne dosolte. Podávajte horúcu s čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu.
Tipy:
- Na zvýraznenie chuti môžete pridať aj trošku citrónovej šťavy.
- Polievka sa skvele hodí na vianočný stôl, kde môže byť príjemnou alternatívou k tradičným mäsovým polievkam.
Dobrou chuťou a šťastné a veselé Vianoce!