Vianočné nepečené guľky

Recept na vianočné nepečené guľky

Potrebné suroviny:
  • 200 g pitných sušienok
  • 100 g mandlí
  • 100 g sušeného ovocia (napr. rozinky, sušené marhule, sušené čerešne)
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica rumu (voliteľné)

 

Vianočné nepečené guľky

Postup:
  1. Najprv rozdrvte sušienky do jemného prášku pomocou mixéra alebo ich dajte do plastového vrecúška a rozdrvte valčekom alebo vaňou na cesto.
  2. V miske si zmiešajte sušené ovocie a mandle, ktoré ste nadrobno posekali. Pridajte kakao a prerobte ingrediencie dohromady.
  3. Postupne pridajte med a rum a miešajte, až sa všetko spojí do kompaktného cesta.
  4. Zhmotnite si z cesta malé guľky, veľkosťou a tvarom podobné tradičným perníkovým kolieskam.
  5. Guľky tvarujte do ľubovoľných tvarov a ozdobte ich podľa vašej fantázie, môžete ich pozdobiť cukrovou polevou alebo oblúskami čokolády.

Takto jednoduchým spôsobom si môžete pripraviť lahodné vianočné nepečené guľky, ktoré sa perfektne hodia na sviatočný stôl alebo ako darček.

 

2)

Vianočné nepečené guľky

Ingrediencie:

  • 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové orechy)
  • 150 g mletého cukru (môžete použiť aj trstinový)
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 150 g sušeného ovocia (hrozienka, datle alebo sušené marhule)
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 100 g strúhanky (môžete použiť aj piškóty)
  • Čokoládová poleva (na potretie alebo namáčanie)
  • Kokosová múčka alebo kakao na obalenie (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava surovín: Sušené ovocie nakrájajte na malé kúsky. Všetky suroviny by mali byť pripravené, aby sa proces urýchlil.

  2. Miešanie ingrediencií: V miske zmiešajte mleté orechy, mletý cukor, rozpustené maslo, nakrájané sušené ovocie, kakao, vanilkový cukor a strúhanku. Dobre premiešajte, kým nevznikne homogénna hmota. Ak je zmes príliš suchá, môžete pridať trošku vody alebo viac rozpusteného masla.

  3. Tvorba guľôčok: Z pripravenej zmesi tvarujte malé guľky (približne vo veľkosti vlašských orechov). Uložte ich na tanier.

  4. Obalovanie: Guľky môžete obaliť v strúhanke, kokosovej múčke alebo kakau. Ak chcete, môžete ich aj namočiť do čokoládovej polevy. Pre lesk čokoládovú polevu nechajte trochu vychladnúť a guľky do nej jemne namočte, potom ich položte na papier na pečenie, aby stuhli.

  5. Chladenie: Nepečené guľky dajte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, aby stuhli a pevne sa spojili.

  6. Podávanie: Po stuhnutí ich môžete servírovať. Sú ideálne na vianočný stôl alebo ako darček pre blízkych.

Dobrú chuť a Veselé Vianoce!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *