Tu sú tri recepty na prípravu vykosteného morčacieho stehna:
1. Pečené morčacie stehno so zeleninou
- Na začiatok si pripravte marinádu zo 4 lyžíc olivového oleja, 2 strúčikov pretlačeného cesnaku, 1 lyžičky mletej sladkej papriky, 1 lyžičky soľe a ½ lyžičky mletej čiernej papriky.
- Morčacie stehno ošúpeme a marinujeme vo vyššej forme minimálne 2 hodiny alebo cez noc.
- Vytiahneme mäso z marinády a opláchneme pod tečúcou vodou.
- Predhrejeme rúru na 180 °C.
- Na plechu si rozložíme zeleninu podľa preferencie (napr. zemiaky, mrkva, cibuľa, paprika).
- Mäso potrieme olivovým olejom a uložíme na zeleninu.
- Pečieme asi 1 hodinu, alebo pokiaľ morčacie stehno nie je dobre prepečené a zlatohnedé.
- Mäso vyberieme z rúry a necháme ho pár minút odpočívať pred servírovaním.
Vykostené morčacie stehno recepty
2. Morčacie stehno v smotanovej omáčke
- Na začiatok si pripravte 500 g morčacieho stehna a nakrájajte ho na plátky alebo kocky.
- V hrnci rozpálte trochu oleja a orestujte mäso z každej strany dozlatista.
- Potom pridajte 1 cibuľu nakrájanú na malé kocky a orestujte ju spolu s mäsom do zmäknutia.
- Pridajte 1 lyžičku mletej sladkej papriky a premiešajte.
- Zalejte mäsom a cibuľou smotanou a dusíme pod pokrievkou približne 30 minút, alebo pokiaľ je mäso mäkké a omáčka zhustne.
- Podávajte s cestovinou alebo prílohou podľa chuti.
3. Grilované morčacie stehno s bylinkami
- Na marinádu zmiešajte 4 lyžice olivového oleja, striížok pretlačeného cesnaku, šťavu z 1 citróna, 1 lyžičku sušeného oregana, 1 lyžičku sušeného tymianu, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Morčacie stehno si umyte a osušte.
- Natrieme ho marinádou a necháme odpočívať aspoň 1 hodinu.
- Rozhriate grilovací panvica alebo gril na stredné teploty.
- Opekáme morčacie stehno dozlatista z oboch strán, asi 5-7 minút na každej strane.
- Rezne necháme chvíľu odpočívať pred podávaním.
Dúfam, že tieto recepty Vám chutia!