Vyprážané tofu - agedashi

Pokiaľ by ste sa chceli ponoriť do chutí tradičnej japonskej kuchyne s tofu, určite by som vám odporučil vyskúšať vyprážané tofu, známe pod názvom agedashi tofu.

Táto jednoduchá a lahodná delikatesa sa často servíruje ako predjedlo v mnohých japonských reštauráciách. Nižšie nájdete rýchly a jednoduchý recept, ak sa rozhodnete pripraviť ho doma:

Suroviny:

  • 225 g tofu (stlačené a nakrájané na malé kocky)
  • 2/3 šálky kukuričnej múky
  • olivový olej na vyprážanie
  • sojová omáčka na dochutenie
  • kari, zázvor a zelená cibuľka na ozdobenie

 

Vyprážané tofu – agedashi

Postup:

  1. Do misky vložte kukuričnú múku a kúsky tofu v nej obalte tak, aby boli dôkladne pokryté.
  2. Na strednej teplote rozohrejte olej vo veľkej panvici. Tofu vyprážajte z každej strany, až kým nezíska zlatú farbu a nebude chrumkavé.
  3. Odstavte tofu z oleja a položte ho na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný olej.
  4. Podávajte vyprážané tofu so sojovou omáčkou na dochutenie. Môžete pridať aj kari alebo zázvor podľa vlastného vkusu. Ozdobte nasekanou zelenou cibuľkou pre osviežujúcu chuť.

Toto vyprážané tofu si môžete vychutnať samostatne alebo ako súčasť hlavného jedla so zeleninovou prílohou a ryžou. Je nielen chuťovo vynikajúce, ale aj veľmi zdravé a výživné!

 

Vyprážané tofu - agedashi - 2

2) Vyprážané tofu – agedashi

Ingrediencie:

  • 400 g tofu (pevné, najlepšie extra pevné)
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu (alebo zemiakového škrobu)
  • Olej na vyprážanie (napr. rastlinný alebo arašidový)
  • Miso omáčka alebo sójová omáčka (na podávanie)
  • Jarná cibuľka (na ozdobu)
  • Riasy nori (na ozdobu, voliteľné)
  • Rázené daikon (reďkovka, voliteľné)

Na vývar:

  • 2 šálky dashi vývaru (môže byť aj instantný)
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica mirin (sladké ryžové víno)

Postup:

  1. Príprava tofu:

    Medové rezy s citrónovou polevou

    Medové rezy s citrónovou polevou

    Čítať viac »

    • Tofu opatrne vyberte z obalu a osušte papierovými utierkami, aby ste odstránili nadbytočnú vodu.
    • Nakrájajte tofu na kocky (približne 3 cm x 3 cm).
  2. Príprava obalovania:

    • Na tanier nasypte kukuričný škrob a tofu v ňom obalte zo všetkých strán, aby sa vytvorila tenká vrstva.
  3. Vyprážanie:

    • Na panvici zahrejte olej na stredne vysokú teplotu (približne 170 °C).
    • Opatrne vložte obalené tofu do rozhorúčeného oleja a vyprážajte ho z každej strany, až kým nebude zlatohnedé a chrumkavé (asi 3-5 minút).
    • Po vyprážaní tofu vyberte a položte na papierové utierky, aby ste sa zbavili nadbytočného oleja.
  4. Príprava vývaru:

    • V hrnci zohrejte dashi vývar a pridajte sójovú omáčku a mirin. Prevarte a nechajte variť na strednom ohni 3-5 minút.
  5. Servírovanie:

    • Na tanier umiestnite vyprážané tofu a zalejte horúcim vývarom.
    • Ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou a prípadne pridajte riasy nori a strúhaný daikon.
  6. Podávanie:

    • Agedashi tofu môžete servírovať ako predjedlo alebo hlavný chod. Skvele sa kombinuje s ryžou alebo zeleninou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Slniečko123 píše:

    Tento recept na vyprážané tofu vyzerá skvele! Milujem japonskú kuchyňu a určite ho vyskúšam. Tofu je zdravé a chutné, obzvlášť keď je chrumkavé. Ďakujem za tipy na ozdobenie!

  2. KočkaMia píše:

    Wow, agedashi tofu znie fantasticky! Nikdy som to neskúšala, ale už sa teším na prípravu. Môžem si to podávať s ryžou a zeleninou. Vďaka za skvelý recept!

  3. ZelenáRybka píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Vyprážané tofu vyzerá tak chutne, určite to vyskúšam. Milujem variť nové jedlá a japonská kuchyňa je moja obľúbená. Dávam palec hore!

  4. FajnováKuchyňa píše:

    Agedashi tofu vyzerá úžasne! Tofu je veľmi výživné a chrumkavé, čo milujem. Určite skúsim aj s miso omáčkou, znie to lahodne. Ďakujem za recept!

  5. KreatívnyChef píše:

    Toto vyprážané tofu ma oslovilo! Japonská kuchyňa má svoje čaro a tento recept ho krásne vystihuje. Ozdobenie zelenou cibuľkou je super nápad. Teším sa na varenie!

  6. SviežaKvetina píše:

    Juj, agedashi tofu je presne to, čo hľadám! Kombinácia chrumkavého tofu so sojovou omáčkou znie fantasticky. Ďakujem za jednoduchý recept, určite ho vyskúšam čoskoro.

  7. MalýGurmán píše:

    Recept na agedashi tofu ma veľmi zaujal! Milujem nové jedlá a toto vyzerá ako perfektný predjedlo alebo hlavný chod. Tofu s kari? To musím vyskúšať! Skvelý tip!

  8. @JasnaHlava píše:

    ‚Vyprážané tofu‘ – to znie ako sen! Japonské jedlo s takou jednoduchou prípravou si zaslúži pozornosť každého milovníka dobrého jedla. Už sa teším na chuťovku doma!

  9. !ChutnýMilo! píše:

    ‚Agedashi tofu‘ som nikdy neochutnal, ale po prečítaní tohoto receptu sa určite odvážim ho pripraviť! Zdravé a chutné – akurát pre mňa, ďakujem za inšpiráciu!

  10. #JedloLáska# píše:

    ‚Vyprážané tofu‘ ma úplne dostalo! Chcem si užiť chuť Japonska priamo doma. Tento recept je presne to, čo potrebujem pre svojich priateľov na večeru!