Tento text obsahuje recept na Krémovú karfiolovú polievku (Velouté Dubarry):
Prísady:
- 1 veľká hlava karfiolu, rozdelená na rôzne ružičky
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka smotany na varenie
- soľ a korenie podľa preferencií
- čerstvý petržlen na ozdobu
Krémová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)
Priebeh:
- Na strednom plameni roztopte maslo v hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nebudú jemné a voňavé.
- Vložte ružičky karfiolu do hrnca a orestujte ich s cibuľou a cesnakom približne 5 minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a varte, až kým karfiol nebude mäkký.
- Pomocou mixéra alebo ponorného mixéra zmixujte polievku do hladkej konzistencie.
- Vráťte ju späť do hrnca a pridajte smotanu. Dochutíte soľou a korením podľa vlastných predstáv.
- Podávajte polievku s čerstvým petržlenom ako ozdobou.
Dúfam, že si vychutnáte túto úžasnú Krémovú karfiolovú polievku!
2) Zamatová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)
Suroviny:
- 1 stredne veľký karfiol (približne 500 g), rozobraný na malé ružičky
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 50 g masla
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo kuracieho)
- 200 ml smotany na šľahanie
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Muškátový oriešok (podľa vkusu)
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Priebeh:
-
Príprava karfiolu: Rozoberte karfiol na malé ružičky a umyte ho pod tečúcou vodou.
-
Smaženie cibule a cesnaku: V hlbokom hrnci na strednom plameni roztopte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju do zlatistej farby, približne 5-6 minút. Potom pridajte nasekaný cesnak a nechajte ho restovať ešte asi 1 minútu, aby sa uvoľnila aróma.
-
Pridanie karfiolu: Do hrnca pridajte rozobraný karfiol a orestujte ho s cebulou a cesnakom približne 3-4 minúty.
-
Varíme polievku: Zalejte karfiol vývarom, aby bol úplne ponorený. Priveďte k varu, potom znížte teplo. Varíme na miernom ohni, pokiaľ karfiol nezmäkne, asi 15-20 minút.
-
Mixovanie: Po uvarení karfiolu použite mixér na rozmixovanie polievky do hladkej zmesi. Alternatívne môžete použiť ponorný mixér priamo v hrnci.
-
Pridanie smotany: Vráťte polievku na sporák a pridajte smotanu. Dobre premiešajte a nechajte prehriat na nízkej teplote. Dochutíme soľou, čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa preferencie.
-
Servírovanie: Podávajte horúcu polievku v miskách a ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Praktické tipy:
- Polievku môžete zahustiť pridaním kociek zemiakov, ktoré môžete variť súčasne s karfiolom.
- Pre zvýraznenie chuti môžete pridať aj trocha citrónovej šťavy alebo parmezánu.
Dobrú chuť!