Zamatová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)

 

Tento text obsahuje recept na Krémovú karfiolovú polievku (Velouté Dubarry):

Prísady:

  • 1 veľká hlava karfiolu, rozdelená na rôzne ružičky
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa preferencií
  • čerstvý petržlen na ozdobu

 

Krémová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)

Priebeh:

  1. Na strednom plameni roztopte maslo v hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nebudú jemné a voňavé.
  2. Vložte ružičky karfiolu do hrnca a orestujte ich s cibuľou a cesnakom približne 5 minút.
  3. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte do varu. Následne znížte teplotu a varte, až kým karfiol nebude mäkký.
  4. Pomocou mixéra alebo ponorného mixéra zmixujte polievku do hladkej konzistencie.
  5. Vráťte ju späť do hrnca a pridajte smotanu. Dochutíte soľou a korením podľa vlastných predstáv.
  6. Podávajte polievku s čerstvým petržlenom ako ozdobou.

Dúfam, že si vychutnáte túto úžasnú Krémovú karfiolovú polievku!

Zamatová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)-2

2) Zamatová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)

Suroviny:

  • 1 stredne veľký karfiol (približne 500 g), rozobraný na malé ružičky
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 50 g masla
  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo kuracieho)
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Soľ a čierne korenie podľa preferencií
  • Muškátový oriešok (podľa vkusu)
  • Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

Priebeh:

  1. Príprava karfiolu: Rozoberte karfiol na malé ružičky a umyte ho pod tečúcou vodou.

  2. Smaženie cibule a cesnaku: V hlbokom hrnci na strednom plameni roztopte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju do zlatistej farby, približne 5-6 minút. Potom pridajte nasekaný cesnak a nechajte ho restovať ešte asi 1 minútu, aby sa uvoľnila aróma.

    Kuracie prsia a šalát

    Kuracie prsia a šalát

    Čítať viac »

  3. Pridanie karfiolu: Do hrnca pridajte rozobraný karfiol a orestujte ho s cebulou a cesnakom približne 3-4 minúty.

  4. Varíme polievku: Zalejte karfiol vývarom, aby bol úplne ponorený. Priveďte k varu, potom znížte teplo. Varíme na miernom ohni, pokiaľ karfiol nezmäkne, asi 15-20 minút.

  5. Mixovanie: Po uvarení karfiolu použite mixér na rozmixovanie polievky do hladkej zmesi. Alternatívne môžete použiť ponorný mixér priamo v hrnci.

  6. Pridanie smotany: Vráťte polievku na sporák a pridajte smotanu. Dobre premiešajte a nechajte prehriat na nízkej teplote. Dochutíme soľou, čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa preferencie.

  7. Servírovanie: Podávajte horúcu polievku v miskách a ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Praktické tipy:

  • Polievku môžete zahustiť pridaním kociek zemiakov, ktoré môžete variť súčasne s karfiolom.
  • Pre zvýraznenie chuti môžete pridať aj trocha citrónovej šťavy alebo parmezánu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. olina píše:

    Mňam, tá zamatová karfiolová polievka vyzerá naozaj lahodne!

  2. Ojonata píše:

    Recept sa mi veľmi páči, určite ho vyskúšam!

  3. Berta Butvinova píše:

    Táto polievka vyzerá skvele, ďakujem za recept.

  4. Babka Oleg píše:

    Karfiolová polievka je výborná, tento recept musím vyskúšať.