Zamatová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)

Tu je recept na Zamatovú karfiolovú polievku (Velouté Dubarry):

Suroviny:

  • 1 veľká hlava karfiolu, rozdelená na rôzne kvety
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálka smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvý petržlen na ozdobu

 

Zamatová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)

Postup:

  1. V hrnci zohrejte maslo na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nebudú mäkké a aromatické.
  2. Pridajte kvety karfiolu do hrnca a orestujte ich s cibuľou a cesnakom asi 5 minút.
  3. Zalejte zeleninovým vývarom a privedte k varu. Potom znížte teplotu a nechajte varíť, kým karfiol nezmäkne.
  4. S pomocou mixéra alebo mixéru rozmixujte polievku na hladkú konzistenciu.
  5. Vráťte ju späť do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Ochutnajte soľou a korením a prípadne pridajte podľa chuti.
  6. Podávajte polievku s čerstvým petržlenom ako ozdobou.

Dúfam, že si užijete túto vynikajúcu Zamatovú karfiolovú polievku!

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký karfiol (približne 500 g), rozobraný na ružičky
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 50 g masla
  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo kuracieho)
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Muškátový oriešok (podľa chuti)
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava karfiolu: Rozoberte karfiol na malé ružičky a umyte ho pod tečúcou vodou.

  2. Smaženie cibule a cesnaku: V hlbokom hrnci alebo niekoľkých hrncov na strednom ohni roztopte maslo. Pridajte nasekanú cibuľu a pražte ju do zlatista, asi 5-6 minút. Pridajte nasekaný cesnak a nechajte ho pražiť ešte asi 1 minútu, kým nezačne voňať.

  3. Pridanie karfiolu: Do hrnca pridajte rozobraný karfiol a krátko ho opečte s cibuľou a cesnakom, asi 3-4 minúty.

  4. Varíme polievku: Zalejte karfiol vývarom, aby bol úplne ponorený. Priveďte k varu a následne znížte teplotu. Nechajte varenie na miernom ohni, pokiaľ karfiol nezmäkne, asi 15-20 minút.

  5. Mixovanie: Po uvarení karfiolu použite mixér na rozmixovanie polievky do hladkej zmesi. Môžete použiť aj tyčový mixér priamo v hrnci.

  6. Pridanie smotany: Vráťte polievku na sporák a pridajte smotanu. Dobre premiešajte a nechajte prehriat na nízkej teplote. Dochutíme soľou, čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa chuti.

  7. Servírovanie: Podávajte horúcu polievku v miskách a ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Polievku môžete zahustiť pridaním trochy zemiakov, ktoré môžete uvariť spolu s karfiolom.
  • Pre vylepšenie chuti môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy alebo parmezánu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

4 Komentáre

  1. olina píše:

    Mňam, tá zamatová karfiolová polievka vyzerá naozaj lahodne!

  2. Ojonata píše:

    Recept sa mi veľmi páči, určite ho vyskúšam!

  3. Berta Butvinova píše:

    Táto polievka vyzerá skvele, ďakujem za recept.

  4. Babka Oleg píše:

    Karfiolová polievka je výborná, tento recept musím vyskúšať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *