Tento text obsahuje recept na Krémovú karfiolovú polievku (Velouté Dubarry):
Prísady:
- 1 veľká hlava karfiolu, rozdelená na rôzne ružičky
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka smotany na varenie
- soľ a korenie podľa preferencií
- čerstvý petržlen na ozdobu
Krémová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)
Priebeh:
- Na strednom plameni roztopte maslo v hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nebudú jemné a voňavé.
- Vložte ružičky karfiolu do hrnca a orestujte ich s cibuľou a cesnakom približne 5 minút.
- Karfiolovú polievku je dobre zaliať zeleninovým vývarom a priviesť varu. Ale postačí aj voda s bujónom alebo len voda. Následne znížte teplotu a varte, až kým karfiol nebude mäkký.
- Pomocou mixéra alebo ponorného mixéra zmixujte polievku do hladkej konzistencie.
- Vráťte ju späť do hrnca a pridajte smotanu. Dochutíte soľou a korením podľa vlastných predstáv.
- Podávajte polievku s čerstvým petržlenom ako ozdobou.
Dúfam, že si vychutnáte túto úžasnú Krémovú karfiolovú polievku!
2) Zamatová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)
Suroviny:
- 1 stredne veľký karfiol (približne 500 g), rozobraný na malé ružičky
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 50 g masla
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo kuracieho)
- 200 ml smotany na šľahanie
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Muškátový oriešok (podľa vkusu)
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Priebeh:
-
Príprava karfiolu: Rozoberte karfiol na malé ružičky a umyte ho pod tečúcou vodou.
-
Smaženie cibule a cesnaku: V hlbokom hrnci na strednom plameni roztopte maslo. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju do zlatistej farby, približne 5-6 minút. Potom pridajte nasekaný cesnak a nechajte ho restovať ešte asi 1 minútu, aby sa uvoľnila aróma.
-
Pridanie karfiolu: Do hrnca pridajte rozobraný karfiol a orestujte ho s cebulou a cesnakom približne 3-4 minúty.
-
Varíme polievku: Zalejte karfiol vývarom, aby bol úplne ponorený. Priveďte k varu, potom znížte teplo. Varíme na miernom ohni, pokiaľ karfiol nezmäkne, asi 15-20 minút.
-
Mixovanie: Po uvarení karfiolu použite mixér na rozmixovanie polievky do hladkej zmesi. Alternatívne môžete použiť ponorný mixér priamo v hrnci.
-
Pridanie smotany: Vráťte polievku na sporák a pridajte smotanu. Dobre premiešajte a nechajte prehriat na nízkej teplote. Dochutíme soľou, čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa preferencie.
-
Servírovanie: Podávajte horúcu polievku v miskách a ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Praktické tipy:
- Polievku môžete zahustiť pridaním kociek zemiakov, ktoré môžete variť súčasne s karfiolom.
- Pre zvýraznenie chuti môžete pridať aj trocha citrónovej šťavy alebo parmezánu.
Dobrú chuť!
Mňam, tá zamatová karfiolová polievka vyzerá naozaj lahodne!
Recept sa mi veľmi páči, určite ho vyskúšam!
Táto polievka vyzerá skvele, ďakujem za recept.
Karfiolová polievka je výborná, tento recept musím vyskúšať.