Tu je recept na Zamatovú karfiolovú polievku (Velouté Dubarry):
Suroviny:
- 1 veľká hlava karfiolu, rozdelená na rôzne kvety
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvý petržlen na ozdobu
Zamatová karfiolová polievka (Velouté Dubarry)
Postup:
- V hrnci zohrejte maslo na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nebudú mäkké a aromatické.
- Pridajte kvety karfiolu do hrnca a orestujte ich s cibuľou a cesnakom asi 5 minút.
- Zalejte zeleninovým vývarom a privedte k varu. Potom znížte teplotu a nechajte varíť, kým karfiol nezmäkne.
- S pomocou mixéra alebo mixéru rozmixujte polievku na hladkú konzistenciu.
- Vráťte ju späť do hrnca a pridajte smotanu na varenie. Ochutnajte soľou a korením a prípadne pridajte podľa chuti.
- Podávajte polievku s čerstvým petržlenom ako ozdobou.
Dúfam, že si užijete túto vynikajúcu Zamatovú karfiolovú polievku!
2)
Ingrediencie:
- 1 stredne veľký karfiol (približne 500 g), rozobraný na ružičky
- 1 cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 50 g masla
- 1 liter zeleninového vývaru (alebo kuracieho)
- 200 ml smotany na šľahanie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Muškátový oriešok (podľa chuti)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava karfiolu: Rozoberte karfiol na malé ružičky a umyte ho pod tečúcou vodou.
-
Smaženie cibule a cesnaku: V hlbokom hrnci alebo niekoľkých hrncov na strednom ohni roztopte maslo. Pridajte nasekanú cibuľu a pražte ju do zlatista, asi 5-6 minút. Pridajte nasekaný cesnak a nechajte ho pražiť ešte asi 1 minútu, kým nezačne voňať.
-
Pridanie karfiolu: Do hrnca pridajte rozobraný karfiol a krátko ho opečte s cibuľou a cesnakom, asi 3-4 minúty.
-
Varíme polievku: Zalejte karfiol vývarom, aby bol úplne ponorený. Priveďte k varu a následne znížte teplotu. Nechajte varenie na miernom ohni, pokiaľ karfiol nezmäkne, asi 15-20 minút.
-
Mixovanie: Po uvarení karfiolu použite mixér na rozmixovanie polievky do hladkej zmesi. Môžete použiť aj tyčový mixér priamo v hrnci.
-
Pridanie smotany: Vráťte polievku na sporák a pridajte smotanu. Dobre premiešajte a nechajte prehriat na nízkej teplote. Dochutíme soľou, čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom podľa chuti.
-
Servírovanie: Podávajte horúcu polievku v miskách a ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Polievku môžete zahustiť pridaním trochy zemiakov, ktoré môžete uvariť spolu s karfiolom.
- Pre vylepšenie chuti môžete pridať aj trochu citrónovej šťavy alebo parmezánu.
Dobrú chuť!
Mňam, tá zamatová karfiolová polievka vyzerá naozaj lahodne!
Recept sa mi veľmi páči, určite ho vyskúšam!
Táto polievka vyzerá skvele, ďakujem za recept.
Karfiolová polievka je výborná, tento recept musím vyskúšať.