Ak máte záujem o recept na zapečenú bravčovú krkovičku so zemiakmi, tu je jednoduchý a chutný návrh:
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 kg zemiakov
- 2 cibuľe
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 250 ml vývaru
Zapečená bravčová krkovička so zemiakmi
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Bravčovú krkovičku dôkladne opláchnite a osušte pomocou utierky. Osolte, okoreňte, pridajte mletú papriku a sušený tymian.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu a cesnak rozrežte na jemné kúsky.
- V panvici rozohrejte olej a na ňom opečte krkovičku z oboch strán, až kým nezíska krásnu zlatistú farbu.
- Do pekáča alebo hlbšej formy uložte časti zemiakov, cibuľu a cesnak. Posypte soľou a čiernym korením.
- Na vrch uložte opečenú krkovičku a podľa potreby prelejte vývarom.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte približne 1,5 až 2 hodiny, alebo pokiaľ sa krkovička nenaprska a zemiaky nezjemnia.
- Po uplynutí času nechajte chvíľu odpočívať a potom podávajte.
Verím, že si vychutnáte túto lahodnú zapečenú krkovičku so zemiakmi. Dobrú chuť!
2) Zapečená krkovička so zemiakom
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 600 g zemiakov
- 2 cibuľe
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 200 g strúhaného syra (napr. eidam, mozzarella)
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžica oleja (na opraženie)
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)
Postup:
-
Príprava ingrediencií:
- Krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na plátky hrubé zhruba 1,5 cm.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenučké plátky.
- Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno.
-
Opečenie krkovičky:
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Opekajte, až kým nebude mäkká a nezíska zlatistý odtieň.
- Pridajte cesnak a krátko opečte ešte asi minútu.
- Na panvici položte plátky krkovičky. Opekajte z oboch strán do zlatista. Osolte a okoreňte mletou paprikou.
-
Príprava zemiakov:
- V hlbokej miske zmiešajte nakrájané zemiaky so soľou a korením. Pre zvýraznenie chuti môžete pridať aj trošku olivového oleja.
-
Zapečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Do pekáča uložte prvú vrstvu zemiakov, na to položte opečenú krkovičku a nakoniec znovu vrstvu zemiakov.
- Celé prelejte smotanou na varenie a navrch posypte strúhaným syrom.
-
Pečenie:
- Pekáč zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30 minút pri 180 °C.
- Po tomto čase zložte alobal a pečte ďalších 15-20 minút, alebo pokiaľ syr nezíska zlatistý a chrumkavý povrch.
-
Podávanie:
- Hotovú zapečenú krkovičku so zemiakmi posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte teplé.
Dobrú chuť!