Tu je recept na zapekané cestoviny fit po slovensky:
Suroviny:
- 200 g celozrnných cestovín (napr. cestoviny z pšeničnej alebo špaldovej múky)
- 1 plechovka nízkotučného paradajkového pretlaku
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 200 g nízkotučného syra (napr. ricotta alebo tvaroh)
- 100 g nízkotučného strúhaného syra (napr. edam alebo parmazán)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Zapekane cestoviny fit
Postup:
- Cestoviny uvaríme al dente podľa návodu na obale. Odstavíme a scedíme.
- Na panvici rozohrejeme trošku oleja a orestujeme cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú.
- Pridáme paradajkový pretlak, soľ a korenie a varíme 5-10 minút, kým sa pretlak dôkladne nezhustí.
- Do omáčky pridáme uvarené cestoviny a premiešame, aby boli cestoviny pokryté omáčkou. Varíme ešte chvíľku, aby sa chute prepojili.
- V veľkej miske zmiešame nízkotučný syr (ricottu alebo tvaroh) s polovicou strúhaného syra.
- Zapekaciu misku vymažeme olejom a vložíme do nej vrstvu cestovín s omáčkou.
- Navrch vytvoríme ďalšiu vrstvu zmiešaného syra.
- Misku dáme do predhriatej rúry na 180°C a pečieme asi 20-25 minút, kým sa syr, cestoviny a omáčka neupečú a nezhnednú na povrchu.
- Po upečení necháme zapekané cestoviny trochu vychladnúť, posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame.
Môžete si vychutnať tieto zapekané cestoviny fit ako samostatné jedlo, prípadne k nim pridať čerstvý zeleninový šalát. Dobrú chuť!