Zapekané cestoviny s mletým mäsom a syrom sú výborným jedlom pre milovníkov talianskej kuchyne. Tu je jednoduchý recept:
Potrebujete:
- 300 g cestovín (napr. penne alebo rigatoni)
- 500 g mletej hovädziej alebo bravčovej fašírky
- 1 veľkú cibuľu, jemne nasekanú
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 konzervu (400 g) paradajkového pretlaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžičku sušeného oregana
- 1 lyžičku sušenej bazalky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 200 g strúhaného syra (napr. mozzarella alebo cheddar)
Zapekané cestoviny s mletým mäsom a syrom
Postup:
- Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode podľa návodu na obale, ale necháme ich ešte “al dente” (teda nie úplne uvarené). Odkvapkáme a necháme bokom.
- Na panvici na strednej teplote opražíme cibuľu a cesnak, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridáme mleté mäso a opražíme ho, kým nie je úplne uvarené až do zlato-hnedého odtieňa. Odkvapkáme prebytočný tuk.
- Pridáme paradajkový pretlak, paradajkový pretlak, oregano, bazalku, soľ a korenie. Dobre premiešame a ponecháme na miernom ohni varíť asi 10 minút.
- Zmiešame uvarené cestoviny so zmesou mäsa a paradajok. Premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Hotovú zmes cestovín a mäsa prenesieme do pekáča na pečenie a posypeme strúhaným syrom.
- Pekáč s cestovinami dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia a pečieme asi 20-25 minút, kým sa syr dobre neroztaví a nezohnedne.
Vychutnajte si túto výbornú zapekanú pochúťku!