Príprava zapekaných zeleninových cestovín je jednoduchá a výsledok je výborný. Tu je recept po slovensky:
Suroviny:
- 250 g cestovín (napr. penne, farfalle)
- 1 stredne veľká cuketa, nakrájaná na kolieska
- 1 baklažán, nakrájaný na kolieska
- 1 červená paprika, nakrájaná na kúsky
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké krúžky
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na jemno
- 400 g konzervovanej krémovej paradajkovej omáčky
- 150 g strúhaného syra (napr. mozzarella, parmezán)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej na smaženie
Zapekané zeleninové cestoviny
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V hrnci uvaríme cestoviny podľa pokynov na obale, ale skráťte čas varu o 2 minúty. Potom ich scedíme a dáme bokom.
- Na panvici naľahko opražíme cibuľu a cesnak na oleji, kým nezhnednú a nezačnú voňať.
- Pridáme cuketu, baklažán a papriku a opražíme ich asi 5 minút, kým sa zelenina nezmäkne.
- Pridáme paradajkovú omáčku a premiešame. Povaríme asi 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Do zeleninovej omáčky pridáme uvarené cestoviny a premiešame, aby sa všetko spojilo. Ochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Preložíme zmes cestovín so zeleninou do zapékacej misky a posypeme strúhaným syrom.
- Vložíme do rúry a pečieme asi 20 minút alebo kým sa syr nerozpustí a nezhustne.
- Po upečení necháme chvíľu odpočívať a potom môžeme servírovať.
Dobrú chuť!