Zavaraná cuketa pod mäso … Na prípravu zavarenej cukety s mäsom budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 stredná cuketa
- 500 g mäsa podľa vášho výberu (kuracie, hovädzie, bravčové)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 čerstvé paradajky
- 1 šálka zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa vašeho vkusu
- olej na praženie
Zavaraná cuketa s mäsom
Postupujte podľa týchto krokov na prípravu tohto lahodného jedla:
- Cuketu umyte, ošúpte a nakrájajte na kolieska s hrúbkou približne 1 cm.
- Na veľkej panvici zohrejte olej a opražte mäso zo všetkých strán, až získa zlatohnedú farbu. Potom mäso vyberte z panvice a odložte na misu.
- V tej istej panvici na troche oleja orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú priehľadné. Potom pridajte nakrájané mrkvy a restujte ich niekoľko minút.
- Pridajte nakrájanú cuketu, zemiaky a nakrájané paradajky. Všetko dôkladne premiešajte a pridajte zeleninový vývar.
- Ohnite teplotu, zakryte panvicu a nechajte variť 20-25 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
- Vložte mäso späť do panvice, osolte a okoreňte podľa vlastného vkusu. Pokračujte v varení ešte niekoľko minút, aby sa chutě spojily.
Podávajte teplú zavaranú cuketu s mäsom ako hlavné jedlo, s čerstvým šalátom alebo prílohou podľa vašej preferencie. Prajeme dobrú chuť!
2) Zavaraná cuketa pod mäso
Potrebné suroviny:
Na zavarenú cuketu:
- 2 kg mladých cukiet
- 0,5 kg cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml octa (jablkový alebo biely vínny)
- 300 ml vody
- 2 lyžice soli
- 1 lyžica cukru
- Korenie (bobkový list, čierne korenie, mleté korenie alebo feferónky podľa vkusu)
- 2 lyžice oleja
Na mäso:
- 1 kg bravčového alebo kuracieho mäsa (napríklad steaky alebo kotlety)
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja na opekanie
- 1 lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa chuti)
Postup:
-
Príprava cukety:
- Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska alebo kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte ich do zlatista.
- Do panvice pridajte nakrájanú cuketu a kratučko ju osmahnite.
-
Zaváranie cukety:
- V hrnci spojte ocot, vodu, soľ, cukor a korenie. Zmes priveďte do varu.
- Do sterilizovaných pohárov vložte opraženú cuketu s cibuľou a zalejte horúcou zmesou octu a vody. Poháre uzavrite viečkami.
- Poháre sterilizujte vo vodnom kúpeli (varte ich asi 20 minút vo vriacej vode) alebo v rúre, aby sa…zabezpečila ich dlhá životnosť.
-
Príprava mäsa:
- Mäso dôkladne umyte a osušte. Osolte, okoreňte a posypte paprikou podľa vlastnej chuti.
- Na panvici rozohrejte olej a mäso opražte z oboch strán, aby dosiahlo peknú zlatistú farbu. Opekajte na strednej teplote, aby sa prepeklo do mäkka (približne 10-15 minút z každej strany, v závislosti od hrúbky mäsa).
-
Servírovanie:
- Na tanier umiestnite opečené mäso a vedľa neho pridajte zavaranú cuketu. Podávať môžete s čerstvým chlebom alebo ako prílohu k ryži.
Rady:
- Zavaranú cuketu si môžete uchovávať na suchom a chladnom mieste.
- Ak sa rozhodnete, do zloženia cukety môžete pridať aj mrkvu alebo papriku, čím obohatíte chuť.
- Zvyšné mäso môžete pripraviť rôznymi spôsobmi – grilované, pečené alebo dusené.
Dobrú chuť!
3)
Ingrediencie:
Na zavaranú cuketu:
- 1 kg cukety
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 300 ml jablkového octu
- 200 g cukru
- 1 liter vody
- 1 polievková lyžica soli
- 1 kávová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 kávová lyžička mletého koriandra
- 1 kávová lyžička rímskeho kmínu
- 2-3 bobkové listy
- 1-2 čili papričky (podľa chuti)
Na mäso:
- 500 g mletého mäsa (bravčového, hovädzieho alebo kombinácie)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 100 g strúhanky
- soľ, korenie podľa vlastného uváženia
- olej na opekanie
Postup:
1. Príprava cukety:
- Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska alebo kocky (podľa preferencií).
- Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
- V hrnci zohrejte vodu, pridajte ocot, cukor, soľ, korenie, koriander, rímsky kmín, bobkové listy a čili papričky. Komponenty priveďte do varu a varte 5 minút.
- Pridajte nakrájanú cuketu, cibuľu a cesnak. Nechajte variť 10-15 minút.
- Po uvarení cuketu naplňte do sterilizovaných pohárov a zalejte horúcim nálevom. Uzavrite poháre viečkami a nechajte vychladnúť.
2. Príprava mäsa:
- Na panvici rozohrejte olej a osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak dozlatista.
- V veľkej mise zmiešajte mleté mäso s orestovanou cibuľou a cesnakom, vajcom, strúhankou a dochuťte soľou a korením.
- Hmotu dôkladne premiešajte a vytvarujte fašírky alebo kotlety.
3. Smaženie mäsa:
- Na panvici znovu zohrejte olej a orestujte mäso z oboch strán do zlatista. (Môžete ho tiež piecť v rúre, ak preferujete zdravšiu variantu.)
4. Servírovanie:
- Na tanieri servírujte mäso so zavaranou cuketou. Môžete pridať aj prílohu, ako sú ryža alebo zemiaky.
Dobrú chuť!