Zavaraná cuketa pod mäso

Zavaraná cuketa pod mäso … Na prípravu zavarenej cukety s mäsom budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 1 stredná cuketa
  • 500 g mäsa podľa vášho výberu (kuracie, hovädzie, bravčové)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 čerstvé paradajky
  • 1 šálka zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa vašeho vkusu
  • olej na praženie

Zavaraná cuketa s mäsom

Postupujte podľa týchto krokov na prípravu tohto lahodného jedla:

  1. Cuketu umyte, ošúpte a nakrájajte na kolieska s hrúbkou približne 1 cm.
  2. Na veľkej panvici zohrejte olej a opražte mäso zo všetkých strán, až získa zlatohnedú farbu. Potom mäso vyberte z panvice a odložte na misu.
  3. V tej istej panvici na troche oleja orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú priehľadné. Potom pridajte nakrájané mrkvy a restujte ich niekoľko minút.
  4. Pridajte nakrájanú cuketu, zemiaky a nakrájané paradajky. Všetko dôkladne premiešajte a pridajte zeleninový vývar.
  5. Ohnite teplotu, zakryte panvicu a nechajte variť 20-25 minút, alebo kým zelenina nezmäkne.
  6. Vložte mäso späť do panvice, osolte a okoreňte podľa vlastného vkusu. Pokračujte v varení ešte niekoľko minút, aby sa chutě spojily.

Podávajte teplú zavaranú cuketu s mäsom ako hlavné jedlo, s čerstvým šalátom alebo prílohou podľa vašej preferencie. Prajeme dobrú chuť!

 

Zavaraná cuketa pod mäso - 2

2) Zavaraná cuketa pod mäso

Potrebné suroviny:

Na zavarenú cuketu:

  • 2 kg mladých cukiet
  • 0,5 kg cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml octa (jablkový alebo biely vínny)
  • 300 ml vody
  • 2 lyžice soli
  • 1 lyžica cukru
  • Korenie (bobkový list, čierne korenie, mleté korenie alebo feferónky podľa vkusu)
  • 2 lyžice oleja

Na mäso:

  • 1 kg bravčového alebo kuracieho mäsa (napríklad steaky alebo kotlety)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja na opekanie
  • 1 lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava cukety:

    • Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska alebo kocky. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
    • Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Opečte ich do zlatista.
    • Do panvice pridajte nakrájanú cuketu a kratučko ju osmahnite.
  2. Zaváranie cukety:

    • V hrnci spojte ocot, vodu, soľ, cukor a korenie. Zmes priveďte do varu.
    • Do sterilizovaných pohárov vložte opraženú cuketu s cibuľou a zalejte horúcou zmesou octu a vody. Poháre uzavrite viečkami.
    • Poháre sterilizujte vo vodnom kúpeli (varte ich asi 20 minút vo vriacej vode) alebo v rúre, aby sa…zabezpečila ich dlhá životnosť.
  3. Príprava mäsa:

    • Mäso dôkladne umyte a osušte. Osolte, okoreňte a posypte paprikou podľa vlastnej chuti.
    • Na panvici rozohrejte olej a mäso opražte z oboch strán, aby dosiahlo peknú zlatistú farbu. Opekajte na strednej teplote, aby sa prepeklo do mäkka (približne 10-15 minút z každej strany, v závislosti od hrúbky mäsa).
  4. Servírovanie:

    • Na tanier umiestnite opečené mäso a vedľa neho pridajte zavaranú cuketu. Podávať môžete s čerstvým chlebom alebo ako prílohu k ryži.

Rady:

  • Zavaranú cuketu si môžete uchovávať na suchom a chladnom mieste.
  • Ak sa rozhodnete, do zloženia cukety môžete pridať aj mrkvu alebo papriku, čím obohatíte chuť.
  • Zvyšné mäso môžete pripraviť rôznymi spôsobmi – grilované, pečené alebo dusené.

Dobrú chuť!

Ako konzervovať mrkvu?

Ako konzervovať mrkvu?

Čítať viac »

 

3)

Ingrediencie:

Na zavaranú cuketu:

Pľúcková polievka

Pľúcková polievka

Čítať viac »

  • 1 kg cukety
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 ml jablkového octu
  • 200 g cukru
  • 1 liter vody
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 kávová lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 kávová lyžička mletého koriandra
  • 1 kávová lyžička rímskeho kmínu
  • 2-3 bobkové listy
  • 1-2 čili papričky (podľa chuti)

Na mäso:

  • 500 g mletého mäsa (bravčového, hovädzieho alebo kombinácie)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanky
  • soľ, korenie podľa vlastného uváženia
  • olej na opekanie

Postup:

1. Príprava cukety:

  • Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska alebo kocky (podľa preferencií).
  • Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
  • V hrnci zohrejte vodu, pridajte ocot, cukor, soľ, korenie, koriander, rímsky kmín, bobkové listy a čili papričky. Komponenty priveďte do varu a varte 5 minút.
  • Pridajte nakrájanú cuketu, cibuľu a cesnak. Nechajte variť 10-15 minút.
  • Po uvarení cuketu naplňte do sterilizovaných pohárov a zalejte horúcim nálevom. Uzavrite poháre viečkami a nechajte vychladnúť.

2. Príprava mäsa:

  • Na panvici rozohrejte olej a osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak dozlatista.
  • V veľkej mise zmiešajte mleté mäso s orestovanou cibuľou a cesnakom, vajcom, strúhankou a dochuťte soľou a korením.
  • Hmotu dôkladne premiešajte a vytvarujte fašírky alebo kotlety.

3. Smaženie mäsa:

  • Na panvici znovu zohrejte olej a orestujte mäso z oboch strán do zlatista. (Môžete ho tiež piecť v rúre, ak preferujete zdravšiu variantu.)

4. Servírovanie:

  • Na tanieri servírujte mäso so zavaranou cuketou. Môžete pridať aj prílohu, ako sú ryža alebo zemiaky.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 Komentárov

  1. Kondrisova píše:

    Vďaka za návod, určite to vyskúšam.

  2. Kravjarova Zuzana píše:

    Recept sa mi veľmi páči, ďakujem.

  3. Bohuslava28 píše:

    Dobrý nápad na nové jedlo, vyskúšam si to.

  4. Simona53 píše:

    Nechutila by mi cuketa, ale s týmto receptom to možno zmením.

  5. Cyprian22 píše:

    Tento recept skutočne stojí za vyskúšanie.

  6. Malikova Henrieta píše:

    Oceňujem, že ste pridali aj tipy a rady k jedlu.