Žemľa kalórie

Recept na zemle (alebo rožky) je veľmi jednoduchá. Aby sme však mohli stanoviť presnú kalorickú hodnotu, potrebujeme mať presný zoznam ingrediencií a ich množstvo. Tu je základná receptúra na prípravu zemy:

  • 500 gramov hladkej múky
  • 1 balíček suchého droždia (približne 7 gramov)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 250 ml teplého mlieka
  • 50 gramov masla
  • 1 vajce na potretie

 

Žemľa kalórie

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku, droždie a soľ.
  2. Pridajte teplé mlieko a maslo. Dobré je mať maslo predhriate na izbovú teplotu, aby sa ľahšie roztápalo.
  3. Vypracujte cesto, kým nezískate hladkú a elastickú konzistenciu. Môžete ho potom nechať oddychovať pod utierkou asi 1 hodinu, kým sa zdvojnásobí objem.
  4. Vyformujte z cesta zemle alebo rožky. Môžete pomôcť rukami alebo použiť váleček na cesto.
  5. Potrite zemle rozšľahaným vajcom.
  6. Dajte zemle na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte stúpnuť asi 20 minút.
  7. Predhrejte rúru na 180 °C (teplotu môžete upraviť v závislosti od pece).
  8. Pečte zemle asi 15-20 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Kalorická hodnota zemy závisí od množstva použitých ingrediencií. Bez presných informácií o použitých množstvách a nutričných hodnotách jednotlivých ingrediencií však nemôžem poskytnúť presné údaje o kalóriách tejto konkrétnej receptúre.

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kuchárik123 píše:

    Tento recept je naozaj super! S cestom sa pracuje veľmi jednoducho a výsledok je fantastický. Žemle sú krásne zlatohnedé a voňajú úžasne. Odporúčam každému, kto má rád pečenie. Určite vyskúšam znova!

  2. BubkoMuffin píše:

    Wow, konečne som našla jednoduchý recept na žemle! Môj syn ich zbožňuje a ja tiež. Práca s cestom bola bezproblémová a výsledok nás všetkých nadchol. Určite sa k tomu vrátim, ďakujem za inšpiráciu!

  3. MačkaSrdiečko píše:

    Tento recept ma úplne dostal! Cesto je skutočne ľahké pripraviť a žemle sú neskutočne chutné. Vždy som sa bála piecť, ale teraz to určite vyskúšam. Ďakujem za skvelé tipy!

  4. ZelenýDino píše:

    Perfektný recept na žemle! Piekla som ich prvýkrát a musím povedať, že sú výborné. S rodinou sme si ich veľmi pochutili. Kto by povedal, že to môže byť také jednoduché? Odporúčam všetkým.

  5. SnílekKámo píše:

    Jasné, že vyskúšam tento recept! Mám rád pečenie a myslím si, že tieto žemle budú hitom na mojej rodinnej oslave. Príprava vyzerá jednoduchá a výsledok určite stojí za to. Teším sa na pečenie!

  6. RadosťVKaždodennom píše:

    Som nadšená z tohto receptu! Žemle vyšli presne ako na obrázku a chutili výborne. Je úžasné, ako môže byť pečenie také uspokojujúce. Určite ho odporučím priateľom.

  7. CukorSlnko píše:

    Recept je skvelý! Veľmi sa mi páči, ako jednoduché je pripraviť cesto a potom čakať na voňavé žemle v rúre. Každý mal radosť pri jedle. Dám si ho do obľúbených receptov.

  8. "SladkýSen" píše:

    ‘Tento recept ma úplne nadchol! Žemle sú chutné a krásne spravené. Mám radšej domáce pečivo než kupované, takže tento postup budem určite používať častejšie.’

  9. #PečiemSrdcom píše:

    ‘Úžasný recept! Po dlhej dobe som sa pustila do pečenia a tieto žemle boli presne to, čo som potrebovala – rýchlo hotové s fantastickou chuťou!’

  10. @JasnáHlava43 píše:

    ‘Tento článok mi pomohol pri príprave skvelých žemnákov pre moju rodinu. Boli šťavnaté a lahodné – najlepšie aké sme kedy jedli!’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *