Kuracie prsia sú vyhľadávanou voľbou pre množstvo priaznivcov zdravej výživy. Sú s nízkym obsahom tuku, bohaté na bielkoviny a ponúkajú rozmanité možnosti prípravy.
V nasledujúcom článku sa pozrieme na tri lahodné a originálne recepty, ktoré osviežia vaše obedy či večere. Každý recept je vytvorený tak, aby priniesol unikátne chute a textúry, pričom zabezpečuje aj vášmu telu potrebné živiny. Pripravte si zástery a môžeme začať!
1) Kuracie prsia plnené syrom a špenátom
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 100 g čerstvého špenátu
– 100 g syra (podľa vášho výberu)
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica olivového oleja
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Predhrejte rúru na 180°C. Kuracie prsia umyte a osušte papierovým obrúskom. Ostrým nožom urobte do každého kusa mäsa hlboký rez, aby ste vytvorili vrecko na plnku.
2) Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekaný cesnak. Restujte asi minútu, kým cesnak nezačne voniať. Pridajte špenát a duste ho, až kým nezvädne. Potom odstavte zohňa a nechajte chvíľu vychladnúť.
3) K špenátovej zmesi pridajte nastrúhaný syr, soľ a čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
4) Naplňte každé kuracie prso pripravenou zmesou syra a špenátu. Okraje plnky pevne stlačte, aby nevyšla von.
5) Naplnené kuracie prsia preneste do zapekacej misky a pečte v rúre počas 25-30 minút, kým nie sú dokonale prepečené a zlatisté.
Výhody: Tento pokrm je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vápnika a železa vďaka kombinácii kuracieho mäsa, syra a špenátu. Špenát poskytuje aj vitamíny A a C, ktoré sú prospešné pre zdravie očí a imunitný systém.
2) Kuracie prsia s medovo-horčicovou glazúrou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 3 lyžice medu
– 2 lyžice dijonskej horčice
– 1 lyžica sójovej omáčky
– 1 lyžička sušeného tymianu
– 1 lyžička olivového oleja
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) V miske zmiešajte med, horčicu, sójovú omáčku a tymian. Dobře premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
2) Kuracie prsia umyte, osušte a osoľte a okoreňte z oboch strán.
3) Na väčšej panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Vložte kuracie prsia a opekajte ich z každej strany približne 6-7 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
4) Znížte teplotu a na kuracie prsia nalejte pripravenú medovo-horčicovú zmes. Glazúru rozlejte aj okolo kuracích pŕs na panvici.
5) Prikryte panvicu a duste ďalších 5-7 minút, kým kuracie prsia nie sú úplne prepečené a glazúra sa začína zhustnúť. Počas dusenia kuracie prsia raz otočte, aby sa glazúra rovnomerne rozložila.
Výhody: Medovo-horčicová glazúra pridáva kuraciemu mäsu príjemnú sladkú a mierne pikantnú príchuť. Med je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami a môže podporiť zdravie tráviacej sústavy.
Počet kalórií na porciu: približne 280 kalórií ..
3) Kuracie prsia s paradajkovo-bazalkovou omáčkou
Ingrediencie:
– 4 kuracie prsia
– 400 g paradajok (čerstvých alebo konzervovaných)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 hrnček čerstvej bazalky
– 1 lyžica olivového oleja
– 1 lyžička sušenej oregana
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1) Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno. Paradajky nakrájajte na kocky. Pri použití konzervovaných paradajok sceďte prebytočnú šťavu.
2) Na veľkej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, až kým cibuľa nezačne hnednúť.
3) Pridajte nakrájané paradajky, oregano, soľ a čierne korenie. Premiešajte a duste asi 10 minút, kým paradajky neuvoľnia šťavu a omáčka sa jemne nezhustne.
4) Medzitým kuracie prsia umyte, osušte a osoľte a okoreňte z oboch strán.
5) Do omáčky pridajte kuracie prsia a duste pod pokrievkou další 15-20 minút, kým nie sú úplne prepečené.
6) Pred podávaním posypte kuracie prsia nasekanou čerstvou bazalkou.
Výhody: Paradajky sú bohatým zdrojom lykopénu, antioxidantu, ktorý môže prispieť k zníženiu rizika niektorých chronických ochorení. Bazalka dodáva pokrmu svieží nádych a je aj dobrým zdrojom vitamínu K, podporujúceho zdravie kostí.
Počet kalórií na porciu: približne 320 kalórií ..
Záver:
Veríme, že vás tieto tri chutné a zdravé recepty na kuracie prsia inšpirujú k experimentovaniu vo vašej kuchyni.
Či už preferujete šťavnaté plnky, sladko-pikantné glazúry alebo svieže bylinné omáčky, kuracie prsia sú flexibilnou ingredienciou, ktorá sa hodí do každého jedálnička. Nebojte sa prispôsobiť recepty svojej chuti a využívať sezónne suroviny. Prajeme vám šťastné varenie a dobrú chuť!