Príprava baklažánu s mletým mäsom a zeleninou závisí od typu receptu, ktorý preferujete. Tu je jedna z možností, ako môžete toto jedlo pripraviť:
Budete potrebovať:
- 2 stredne veľké baklažány
- 250 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, kuracie alebo ich mix)
- 1 cibuľu, nakrájanú na drobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 1 zelenú papriku, nakrájanú na kocky
- 1 červenú papriku, nakrájanú na kocky
- 1 mrkvu, nastrúhanú
- 400 g krájaných paradajok z konzervy
- 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžičku sušeného oregana
- soľ a mleté čierne korenie podľa vlastného uváženia
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 100 g strúhanej syra (napríklad edam, gouda)
Baklažán s mletým mäsom a zeleninou
Postup prípravy:
- Ošúpte baklažány a nakrájajte ich na tenké plátky. Posypte soľou a nechajte ich stáť približne 30 minút, aby ste odstránili horkosť. Potom ich opláchnite a osušte papierovými utierkami.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu s cesnakom. Orestujte ich, kým nezhnednú.
- Pridajte mleté mäso a orestujte ho, kým nebude dostatočne prepečené.
- Teraz pridajte nakrájané papriky a mrkvu. Smažte ďalších približne 5 minút, až kým sa zelenina nezmäkne.
- Pridajte konzervované paradajky, paradajkový pretlak, oregano, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte a nechajte variť asi 10-15 minút, aby sa chute spojili.
- Medzitým zapnite gril v rúre alebo na grilovacej panvici. Opečte plátky baklažánu z oboch strán, kým nebudú mäkké a zlatohnedé.
- Vymastite pekáč a doň uložte vrstvu opečených baklažánov, potom pridajte vrstvu mäsovej zmesi. Tento postup opakujte, až kým nevyčerpáte všetky suroviny.
- Posypte strúhaným syrom a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte asi 20-25 minút, kým syr nezhnedne a nezačne sa rozpúšťať.
- Hotovú baklažán s mletým mäsom a zeleninou nechajte na chvíľu vychladnúť a potom podávajte. Prajeme dobrú chuť!
2) Baklažán s mletým mäsom so zeleninou
Baklažán s mletým mäsom a zeleninou je výborné jedlo, ktoré spája chuť a výživnosť. Tento recept je nielen chutný, ale aj ľahko realizovateľný. Nezabudnite si ho vyskúšať a prekvapiť svojich blízkych.
Ingrediencie
Na prípravu baklažánu s mletým mäsom a zeleninou budete potrebovať:
- 2 veľké baklažány
- 500 g mletého mäsa (bravčové alebo hovädzie)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 2 mrkvy
- 1 plechovka paradajkového pretlaku
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 2 lyžice olivového oleja
Postup prípravy
Najprv si pripravte baklažány. Prekrojte ich na polovicu a vydlabte dužinu, aby vám zostala približne 1 cm hrubá kôra. Dužinu nakrájajte na kocky a odložte bokom.
Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju dozlatista. Následne pridajte mleté mäso a orestujte, kým nezhnedne. Do panvice vložte nakrájanú papriku, mrkvu a dužinu z baklažánu a nechajte variť asi 10 minút.
Potom pridajte paradajkový pretlak, cesnak a dochuťte soľou, korením a oreganom. Zmes varte na miernom ohni prostredníctvom ďalších 10 minút.
Na záver naplňte baklažány pripravenou zmesou a pečte ich vo vopred nahriatej rúre na 180°C približne 30 minút. Pochutnajte si na tejto skvelej kombinácii baklažánu a mletého mäsa!