Bavorská polievka

Bavorská polievka – 3 jedinečné recepty

Bavorská polievka je klasické jedlo pochádzajúce z Nemecka, konkrétne z Bavorska. Táto hustá a sýta polievka sa skvele hodí na zahriatie v chladnejších dňoch.

Existuje množstvo variácií tohto receptu, pričom každá ponúka vlastné jedinečné chute a suroviny. V tomto texte sa s vami podelíme o tri jedinečné recepty na bavorskú polievku, ktoré sa stanú vašimi obľúbenými.

Každý recept je jednoduchý na prípravu a obsahuje bežne dostupné ingrediencie. Pripravte sa na kulinársky zážitok a vyskúšajte tieto chutné recepty na bavorskú polievku.

 

1) Klasická bavorská polievka s údeným mäsom

Ingrediencie:
– 500 g údeného bravčového mäsa
– 2 veľké zemiaky, nakrájané na kocky
– 1 veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
– 2 strúčiky cesnaku, prelisované
– 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
– 1 zeler, nakrájaný na kocky
– 1 l hovädzieho vývaru
– 2 bobkové listy
– 1 čajová lyžička rasce
– 1 čajová lyžička sušeného tymianu
– 2 lyžice masla
– 2 lyžice hladkej múky
– 200 ml smotany na šľahanie
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:
1) V hrnci roztopte maslo a pridajte nasekanú cibuľu. Restujte ju do sklovita, a potom zapojte prelisovaný cesnak, pričom opekajte ešte minútu.
2) Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a zeler. Miešajte približne 5 minút, kým zelenina trochu nezmäkne.
3) Posypte zeleninu múkou a miešajte, kým múka nezíska svetlohnedý odtieň.
4) Pomaly prilievajte vývar a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte údené mäso, bobkové listy, rascu a tymian.
5) Priveďte polievku do varu, následne znížte teplotu a varte na miernom ohni zhruba 30 minút, až kým zelenina a mäso nezmäknú.
6) Vyberte údené mäso, nakrájajte ho na menšie kúsky a vráťte späť do polievky.
7) Pridajte smotanu, osoľte a okoreňte podľa vlastných preferencií. Povarte ešte 5 minút.
8) Podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Výhody:
Klasická bavorská polievka s údeným mäsom je výdatné a chutné jedlo, ktoré vás zahreje v chladnom počasí. Údené mäso pridáva polievke nezameniteľnú chuť a vôňu. Kombinácia zemiakov a zeleniny robí polievku bohatú na vitamíny a vlákninu. Smotana zjemňuje chuť a dodáva konzistenciu.

Počet kalórií na porciu: približne 450 kcal

 

Vegetariánska bavorská polievka s hubami - 2

2)  Vegetariánska bavorská polievka s hubami

Ingrediencie:
– 500 g zmiešaných húb (hríby, šampiňóny, shiitake)
– 2 veľké zemiaky, nakrájané na kocky
– 1 veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
– 2 strúčiky cesnaku, prelisované
– 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
– 1 zeler, nakrájaný na kocky
– 1 l zeleninového vývaru
– 2 bobkové listy
– 1 čajová lyžička sušeného tymianu
– 2 lyžice olivového oleja
– 2 lyžice hladkej múky
– 200 ml kokosového mlieka
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:
1) V hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Restujte ju do sklovita, a potom zapojte prelisovaný cesnak, pričom opekajte ešte minútu.
2) Pridajte nakrájané huby a restujte ich dovtedy, kým nepustia vodu a nezačnú hnednúť.
3) Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a zeler. Miešajte asi 5 minút, kým zelenina trochu nezmäkne.
4) Posypte zeleninu múkou a miešajte, kým múka nezíska svetlohnedý odtieň.
5) Pomaly prilievajte vývar a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte bobkové listy a tymian.
6) Priveďte polievku do varu, následne znížte teplotu a varte na miernom ohni zhruba 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
7) Pridajte kokosové mlieko, osoľte a okoreňte podľa chuti. Povarte ešte 5 minút.
8) Podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Biela polievka z kyslej kapusty

Biela polievka z kyslej kapusty

Čítať viac »

Výhody:
Vegetariánska varianta bavorskej polievky predstavuje ľahšiu alternatívu, no stále si udržuje lahodnú chuť. Huby pridávajú polievke istú intenzitu a textúru, zatiaľ čo kokosové mlieko vytvára krémovú konzistenciu bez živočíšnych produktov. Táto polievka je ideálna pre vegánov a osoby s intoleranciou laktózy.

Počet kalórií na porciu: približne 300 kcal

 

Bavorská polievka s klobásou a kyslou kapustou - 3

Bravčové na jarnej zeleninke

Bravčové na jarnej zeleninke

Čítať viac »

3) Bavorská polievka s klobásou a kyslou kapustou

Ingrediencie:500 g nemeckej salámy (bratwurst alebo bockwurst)
– 400 g kyslej kapusty
– 2 veľké zemiaky, nakrájané na kocky
– 1 veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
– 2 strúčiky cesnaku, prelisované
– 1 l hovädzieho vývaru
– 2 bobkové listy
– 1 lyžička rasce
– 1 lyžička sušeného tymianu
– 2 lyžice masla
– 2 lyžice hladkej múky
– 200 ml smotany na šľahanie
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:
1) Salámu nakrájajte na kolieska hrubé asi 1 cm.
2) V hrnci rozpustite maslo a pridajte nasekanú cibuľu. Restujte ju do sklovita, potom pridajte prelisovaný cesnak a opekajte ešte minútu.
3) Pridajte kolieska salámy a opekajte ich, kým nezačnú hnednúť.
4) Pridajte kyslú kapustu a pokrájané zemiaky. Miešajte približne 5 minút.
5) Posypte zmes múkou a miešajte, kým múka nezíska svetlohnedú farbu.
6) Pomaly prilievajte vývar a nepretržite miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte bobkové listy, rascu a tymian.
7) Priveďte polievku do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 30 minút, kým zemiaky nezmäknú a chute sa neprepoja.
8) Prilejte smotanu, osoľte a okoreňte podľa chuti. Povarte ešte 5 minút.
9) Podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Výhody:
Bavorská polievka s salámou a kyslou kapustou je sýta a lahodná kombinácia tradičných nemeckých prísad. Kyslá kapusta dodáva polievke svieži nádych a je bohatá na vitamín C. Saláma poskytuje proteíny a dodáva polievke výraznú chuť. Táto verzia bavorskej polievky je ideálna na chladné zimné dni.

Počet kalórií na porciu: približne 550 kcal ..

 

Záver:
Bavorská polievka je variabilné jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií a chutí. Či už zvolíte klasickú verziu s údeným mäsom, vegetariánsku alternatívu s hubami alebo vydatnú kombináciu so salámou a kyslou kapustou, určite si pochutnáte.

Tieto tri originálne recepty vám poskytnú inšpiráciu na prípravu tejto chutnej polievky. Nebojte sa experimentovať a pridať vlastné zložky. Bavorská polievka je skvelým spôsobom, ako potešiť seba aj svojich blízkych chutným a výživným jedlom. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Zlatko123 píše:

    Wow, bavorská polievka vyzerá fantasticky! Určite ju vyskúšam, lebo milujem krémové polievky. Ďakujem za recept, veľmi sa mi páči, že je jednoduchý a rýchly na prípravu. Mňam!

  2. JankoKolo píše:

    Tento recept na bavorskú polievku ma úplne nadchol! Zelenina a korenie sa perfektne dopĺňajú. Naozaj som rád, že som narazil na tento článok. Už sa teším na varenie!

  3. MartaM píše:

    Úžasný recept! Bavorská polievka vyzerá veľmi chutne a zdravé. Cibuľa a cesnak sú skvelé ingrediencie pre dobrú chuť. Určite to vyskúšam a urobím to pre svoju rodinu. Ďakujem za zdieľanie!

  4. KikiDancer píše:

    Toto je presne to, čo som hľadala! Polievky sú moje obľúbené jedlo, najmä takéto krémové. Som si istá, že táto bavorská polievka bude veľkým hitom na mojej večeri. Hurá do varenia!

  5. PetrikZeleny píše:

    Recept vyzerá super! Milujem variť a bavorská polievka je niečo nové pre mňa. Dúfam, že sa mi podarí pripraviť ju tak chutne ako v článku. Teším sa na výsledok!