Bavorská polievka – 3 jedinečné recepty
Bavorská polievka je klasické jedlo pochádzajúce z Nemecka, konkrétne z Bavorska. Táto hustá a sýta polievka sa skvele hodí na zahriatie v chladnejších dňoch.
Existuje množstvo variácií tohto receptu, pričom každá ponúka vlastné jedinečné chute a suroviny. V tomto texte sa s vami podelíme o tri jedinečné recepty na bavorskú polievku, ktoré sa stanú vašimi obľúbenými.
Každý recept je jednoduchý na prípravu a obsahuje bežne dostupné ingrediencie. Pripravte sa na kulinársky zážitok a vyskúšajte tieto chutné recepty na bavorskú polievku.
1) Klasická bavorská polievka s údeným mäsom
Ingrediencie:
– 500 g údeného bravčového mäsa
– 2 veľké zemiaky, nakrájané na kocky
– 1 veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
– 2 strúčiky cesnaku, prelisované
– 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
– 1 zeler, nakrájaný na kocky
– 1 l hovädzieho vývaru
– 2 bobkové listy
– 1 čajová lyžička rasce
– 1 čajová lyžička sušeného tymianu
– 2 lyžice masla
– 2 lyžice hladkej múky
– 200 ml smotany na šľahanie
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
1) V hrnci roztopte maslo a pridajte nasekanú cibuľu. Restujte ju do sklovita, a potom zapojte prelisovaný cesnak, pričom opekajte ešte minútu.
2) Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a zeler. Miešajte približne 5 minút, kým zelenina trochu nezmäkne.
3) Posypte zeleninu múkou a miešajte, kým múka nezíska svetlohnedý odtieň.
4) Pomaly prilievajte vývar a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte údené mäso, bobkové listy, rascu a tymian.
5) Priveďte polievku do varu, následne znížte teplotu a varte na miernom ohni zhruba 30 minút, až kým zelenina a mäso nezmäknú.
6) Vyberte údené mäso, nakrájajte ho na menšie kúsky a vráťte späť do polievky.
7) Pridajte smotanu, osoľte a okoreňte podľa vlastných preferencií. Povarte ešte 5 minút.
8) Podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Výhody:
Klasická bavorská polievka s údeným mäsom je výdatné a chutné jedlo, ktoré vás zahreje v chladnom počasí. Údené mäso pridáva polievke nezameniteľnú chuť a vôňu. Kombinácia zemiakov a zeleniny robí polievku bohatú na vitamíny a vlákninu. Smotana zjemňuje chuť a dodáva konzistenciu.
Počet kalórií na porciu: približne 450 kcal
2) Vegetariánska bavorská polievka s hubami
Ingrediencie:
– 500 g zmiešaných húb (hríby, šampiňóny, shiitake)
– 2 veľké zemiaky, nakrájané na kocky
– 1 veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
– 2 strúčiky cesnaku, prelisované
– 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
– 1 zeler, nakrájaný na kocky
– 1 l zeleninového vývaru
– 2 bobkové listy
– 1 čajová lyžička sušeného tymianu
– 2 lyžice olivového oleja
– 2 lyžice hladkej múky
– 200 ml kokosového mlieka
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1) V hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Restujte ju do sklovita, a potom zapojte prelisovaný cesnak, pričom opekajte ešte minútu.
2) Pridajte nakrájané huby a restujte ich dovtedy, kým nepustia vodu a nezačnú hnednúť.
3) Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a zeler. Miešajte asi 5 minút, kým zelenina trochu nezmäkne.
4) Posypte zeleninu múkou a miešajte, kým múka nezíska svetlohnedý odtieň.
5) Pomaly prilievajte vývar a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte bobkové listy a tymian.
6) Priveďte polievku do varu, následne znížte teplotu a varte na miernom ohni zhruba 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
7) Pridajte kokosové mlieko, osoľte a okoreňte podľa chuti. Povarte ešte 5 minút.
8) Podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Výhody:
Vegetariánska varianta bavorskej polievky predstavuje ľahšiu alternatívu, no stále si udržuje lahodnú chuť. Huby pridávajú polievke istú intenzitu a textúru, zatiaľ čo kokosové mlieko vytvára krémovú konzistenciu bez živočíšnych produktov. Táto polievka je ideálna pre vegánov a osoby s intoleranciou laktózy.
Počet kalórií na porciu: približne 300 kcal
3) Bavorská polievka s klobásou a kyslou kapustou
Ingrediencie:500 g nemeckej salámy (bratwurst alebo bockwurst)
– 400 g kyslej kapusty
– 2 veľké zemiaky, nakrájané na kocky
– 1 veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
– 2 strúčiky cesnaku, prelisované
– 1 l hovädzieho vývaru
– 2 bobkové listy
– 1 lyžička rasce
– 1 lyžička sušeného tymianu
– 2 lyžice masla
– 2 lyžice hladkej múky
– 200 ml smotany na šľahanie
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1) Salámu nakrájajte na kolieska hrubé asi 1 cm.
2) V hrnci rozpustite maslo a pridajte nasekanú cibuľu. Restujte ju do sklovita, potom pridajte prelisovaný cesnak a opekajte ešte minútu.
3) Pridajte kolieska salámy a opekajte ich, kým nezačnú hnednúť.
4) Pridajte kyslú kapustu a pokrájané zemiaky. Miešajte približne 5 minút.
5) Posypte zmes múkou a miešajte, kým múka nezíska svetlohnedú farbu.
6) Pomaly prilievajte vývar a nepretržite miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte bobkové listy, rascu a tymian.
7) Priveďte polievku do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni približne 30 minút, kým zemiaky nezmäknú a chute sa neprepoja.
8) Prilejte smotanu, osoľte a okoreňte podľa chuti. Povarte ešte 5 minút.
9) Podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Výhody:
Bavorská polievka s salámou a kyslou kapustou je sýta a lahodná kombinácia tradičných nemeckých prísad. Kyslá kapusta dodáva polievke svieži nádych a je bohatá na vitamín C. Saláma poskytuje proteíny a dodáva polievke výraznú chuť. Táto verzia bavorskej polievky je ideálna na chladné zimné dni.
Počet kalórií na porciu: približne 550 kcal ..
Záver:
Bavorská polievka je variabilné jedlo, ktoré si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií a chutí. Či už zvolíte klasickú verziu s údeným mäsom, vegetariánsku alternatívu s hubami alebo vydatnú kombináciu so salámou a kyslou kapustou, určite si pochutnáte.
Tieto tri originálne recepty vám poskytnú inšpiráciu na prípravu tejto chutnej polievky. Nebojte sa experimentovať a pridať vlastné zložky. Bavorská polievka je skvelým spôsobom, ako potešiť seba aj svojich blízkych chutným a výživným jedlom. Dobrú chuť!