Bezlepkové moravské koláče

Bezlepkové moravské koláče – po slovensky sa nazývajú bezlepkové moravské šúlance. Tieto sladké špeciálne pečivo je vhodné pre ľudí, ktorí trpia celiakiou alebo majú intoleranciu na lepok. Bezlepkové moravské šúlance majú podobný vzhľad ako klasické moravské koláče, avšak sú pripravené bez použitia pšeničného lepku.

Tu je recept na bezlepkové moravské šúlance:

Suroviny:

  • 500 g bezlepkovej múky (napríklad ryžová, kukuričná, amarántová)
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 50 g masla
  • 1 lyžička soli
  • 15 g droždia
  • tvarohová náplň podľa chuti (napríklad tvaroh, mletá maková plnka, džem)

 

Bezlepkové moravské koláče

Postup:

  1. Vo pohári rozmiešajte droždie v 100 ml teplého mlieka a nechajte vykysnúť kvások.
  2. Do misy pridajte múku, cukor, rozpustené maslo, vajce, zvyšné mlieko a kvások. Pridajte tiež lyžičku soli.
  3. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte na teplom mieste pod utierkou vykysnúť, kým objem cesta zdvojnásobí.
  4. Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na menšie kúsky a vyvaľujte placky.
  5. Na každú placku položte lyžicu tvarohovej náplne a zatvorte ju do tvaru zapečeného koláča.
  6. Hotové šúlance dajte na plech s pečiacim papierom a nechajte ešte asi 20 minút dookola vykysnúť.
  7. Predhrejte rúru na 180 °C a pečte šúlance asi 15-20 minút, kým nebudú zlatisté.

Bezlepkové moravské šúlance sú lahodné a zdravé pečivo, ktoré si môžete vychutnať aj v prípade, že máte obmedzenia v konzumácii lepku. Dobrú chuť!

 

2)

Moravské koláče sú obľúbenou pochúťkou, ktorú si môžete vychutnať v mnohých domácnostiach po celom Slovensku. Dnes vám predstavíme originálny recept na bezlepkové moravské koláče, ktorý poteší nielen naše celiakálne priateľov, ale aj všetkých milovníkov tradičnej kuchyne. S naším jednoduchým postupom a krásne voniacou prísadou sa do zmrznutých zimných večerov vnesie žiarivá chuť tepla a šťastia.

Ingrediencie na Bezlepkové Moravské Koláče

Na prípravu 12 koláčov budete potrebovať:

  • 300g bezlepkovej múky
  • 100g masla
  • 150ml mlieka
  • 10g sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 50g cukru
  • štipka soli
  • nátierka zo slivkového lekváru (podľa chuti)
  • prášok na pečenie (voliteľné)

Postup na Prípravu Koláčov

Pripravte si najskôr cesto. V miske zmiešajte bezlepkovú múku s cukrom, soľou a sušeným droždím. Roztopte maslo a pridajte ho do mlieka, potom zmiešajte s múčnou zmesou. Pridajte vajce a podlejte všetko mliekom. Rukami vypracujte cesto a nechajte ho na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.

Po vykysnutí cesto podelíme na menšie časti a vytvarujeme guľôčky. Na strede každej guľôčky vytvoríme prehlbinu, ktorú naplníme slivkovým lekvárom. Potom koláče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút kysnúť.

Rúru predhrejte na 180 °C a pečte koláče 20-25 minút, kým nie sú zlatisté. Nechajte vychladnúť a podávajte s rodinou a priateľmi. Užite si túto bezlepkovú maškrtu, ktorá zanechá nezabudnuteľný zážitok!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *