Bezlepkové moravské šúlance, známe tiež ako bezlepkové moravské koláče, sú sladkým pečivom idealným pre osoby postihnuté celiakiou alebo s intoleranciou na lepok. Tieto šúlance majú vzhľad porovnateľný s tradičnými moravskými koláčmi, avšak sú vyrobené bez pšeničného lepku.
Tu je postup na prípravu bezlepkových moravských šúlancov:
Suroviny:
- 500 g bezlepkovej múky (napríklad ryžová, kukuričná alebo amarántová)
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 50 g masla
- 1 lyžička soli
- 15 g droždia
- plnka z tvarohu podľa vášho výberu (napríklad tvaroh, pomletá maková náplň alebo džem)
Bezlepkové moravské šúlance
Postup:
- V pohári rozmiešajte droždie s 100 ml teplého mlieka a nechajte vzísť kvások.
- Do misy nalejte múku, pridajte cukor, roztopené maslo, vajce, zvyšok mlieka a kvások. Nezabudnite pridať lyžičku soli.
- Zamiešajte cesto, ktoré následne nechajte kysnúť na teplom mieste zakryté utierkou, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
- Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na menšie kusy a vyvaľkajte na placky.
- Na každú placku dajte lyžicu tvarohovej náplne a preložte do tvaru koláča.
- Pripravené šúlance uložte na plech s papierom na pečenie a nechajte ich ešte asi 20 minút kysnúť.
- Rúru predohrejte na 180 °C a pečte šúlance približne 15-20 minút, až kým nebudú zlatisté.
Bezlepkové moravské šúlance sú výnimočne chutné a zdravé koláče, ktoré si môžete vychutnať aj v prípade, že sa musíte vyhýbať lepku. Prajeme dobrú chuť!
2) Bezlepkové moravské koláče
Moravské koláče sú veľmi obľúbené a nachádzajú sa v mnohých rodinách na celom Slovensku. Dnes vám ponúkneme jedinečný recept na bezlepkové moravské koláče, ktorý poteší nielen našich priateľov postihnutých celiakiou, ale aj všetkých nadšencov tradičných jedál
S naším jednoduchým návodom a nádherne voňajúcimi ingredienciami prinesieme do chladných zimných večerov teplé a šťastné chvíle.
Na prípravu 12 koláčov budete potrebovať:
- 300 g bezlepkovej múky
- 100 g masla
- 150 ml mlieka
- 10 g sušeného droždia
- 1 vajce
- 50 g cukru
- štipka soli
- nátierku zo slivkového lekváru (podľa chuti)
- prášok na pečenie (voliteľné)
Postup na Prípravu Koláčov
Začnite tým, že pripravíte cesto. V miske zmiešajte bezlepkovú múku s cukrom, soľou a sušeným droždím. Maslo roztopte a pridajte do mlieka, následne všetko skombinujte s múčnou zmesou. Pridajte vajce a dolejete mlieko. Pomocou rúk vypracujte cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
Po vykysnutí cesto rozdeľte na malé časti a vytvarujte guľky. V strede každej guľky urobte prehlbinu a naplňte ju slivkovým lekvárom. Koláče presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich kysnúť ešte 20 minút.
Predhrejte rúru na 180 °C a pečte koláče 20-25 minút, až kým nezískajú zlatavú farbu. Nechajte ich vychladnúť a servírujte rodine a priateľom. Užite si túto bezlepkovú pochúťku, ktorá zostane v pamäti!