Bezlepkové moravské koláče

Bezlepkové moravské šúlance, známe tiež ako bezlepkové moravské koláče, sú sladkým pečivom idealným pre osoby postihnuté celiakiou alebo s intoleranciou na lepok. Tieto šúlance majú vzhľad porovnateľný s tradičnými moravskými koláčmi, avšak sú vyrobené bez pšeničného lepku.

Tu je postup na prípravu bezlepkových moravských šúlancov:

Suroviny:

  • 500 g bezlepkovej múky (napríklad ryžová, kukuričná alebo amarántová)
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 50 g masla
  • 1 lyžička soli
  • 15 g droždia
  • plnka z tvarohu podľa vášho výberu (napríklad tvaroh, pomletá maková náplň alebo džem)

 

Bezlepkové moravské šúlance

Postup:

  1. V pohári rozmiešajte droždie s 100 ml teplého mlieka a nechajte vzísť kvások.
  2. Do misy nalejte múku, pridajte cukor, roztopené maslo, vajce, zvyšok mlieka a kvások. Nezabudnite pridať lyžičku soli.
  3. Zamiešajte cesto, ktoré následne nechajte kysnúť na teplom mieste zakryté utierkou, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
  4. Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na menšie kusy a vyvaľkajte na placky.
  5. Na každú placku dajte lyžicu tvarohovej náplne a preložte do tvaru koláča.
  6. Pripravené šúlance uložte na plech s papierom na pečenie a nechajte ich ešte asi 20 minút kysnúť.
  7. Rúru predohrejte na 180 °C a pečte šúlance približne 15-20 minút, až kým nebudú zlatisté.

Bezlepkové moravské šúlance sú výnimočne chutné a zdravé koláče, ktoré si môžete vychutnať aj v prípade, že sa musíte vyhýbať lepku. Prajeme dobrú chuť!

 

Bezlepkové moravské koláče - 2

Tvarohový cheesecake s horúcim ovocím

Tvarohový cheesecake s horúcim ovocím

Čítať viac »

2) Bezlepkové moravské koláče

Moravské koláče sú veľmi obľúbené a nachádzajú sa v mnohých rodinách na celom Slovensku. Dnes vám ponúkneme jedinečný recept na bezlepkové moravské koláče, ktorý poteší nielen našich priateľov postihnutých celiakiou, ale aj všetkých nadšencov tradičných jedál

S naším jednoduchým návodom a nádherne voňajúcimi ingredienciami prinesieme do chladných zimných večerov teplé a šťastné chvíle.

Na prípravu 12 koláčov budete potrebovať:

  • 300 g bezlepkovej múky
  • 100 g masla
  • 150 ml mlieka
  • 10 g sušeného droždia
  • 1 vajce
  • 50 g cukru
  • štipka soli
  • nátierku zo slivkového lekváru (podľa chuti)
  • prášok na pečenie (voliteľné)

Postup na Prípravu Koláčov

Začnite tým, že pripravíte cesto. V miske zmiešajte bezlepkovú múku s cukrom, soľou a sušeným droždím. Maslo roztopte a pridajte do mlieka, následne všetko skombinujte s múčnou zmesou. Pridajte vajce a dolejete mlieko. Pomocou rúk vypracujte cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.

Po vykysnutí cesto rozdeľte na malé časti a vytvarujte guľky. V strede každej guľky urobte prehlbinu a naplňte ju slivkovým lekvárom. Koláče presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich kysnúť ešte 20 minút.

Predhrejte rúru na 180 °C a pečte koláče 20-25 minút, až kým nezískajú zlatavú farbu. Nechajte ich vychladnúť a servírujte rodine a priateľom. Užite si túto bezlepkovú pochúťku, ktorá zostane v pamäti!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *