Ingrediencie:
- 2 veľké červené repy
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1/2 malej hlávky kapusty
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 1 liter zeleninového alebo hovädzieho vývaru
- 1 lyžica paradajkového koncentrátu
- 1 lyžica zeleninového bujónu (napríklad sušená petržlenová vňať, koreň petržlenu, zeler, zelerové stonky)
- 1 bobkový list
- soľ a korenie podľa chuti
- kyslá smotana a čerstvá pažítka na servírovanie (podľa chuti)
Boršč
Postup:
- Červenú repu, mrkvu, cibuľu, zemiaky a kapustu ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky.
- V hrnci zohrejeme olej a opražíme jemne nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak, kým nezmäknú a nezačnú sa krásne voňať.
- Pridáme nakrájanú repu, mrkvu, zemiaky a kapustu a miešame, aby sa jemne karamelizovali.
- Do hrnca pridáme vývar, paradajkový koncentrát, zeleninový bujón, bobkový list, soľ a korenie. Povaríme, potom znížime teplotu a varíme približne 30-40 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Podľa chuti pridajte a prispôsobte dochucovadlá a odstráňte bobkový list.
- Boršč servírujeme v misách, podľa chuti môžeme pridať lyžicu kyslej smotany a posypeme čerstvou pažítkou.
Dobrú chuť a vychutnajte si chutný slovinský boršč!
2)
Boršč je tradičná polievka, ktorá sa pôvodne vyvinula v oblastiach východnej Európy, najmä na Ukrajine. Je to bohatá a chutná polievka, ktorú si môžete prispôsobiť podľa vlastných chutí. Tu je recept na klasický ukrajinský boršč.
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (napr. predná časť alebo krk)
- 2 litry vody
- 1 stredne veľká repa
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1/2 kapusty (asi 300 g)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Kyslá smotana na servírovanie
- Čerstvý kôpor alebo petržlen na ozdobenie
- Olej na smaženie
Postup:
-
Príprava vývaru:
- Hovädzie mäso umyte a nakrájajte na kusy. Vložte do hrnca s 2 litrami vody a priveďte do varu. Odstráňte penu, ktorá sa vytvorí na povrchu, a pridajte bobkový list, soľ a korenie. Varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny, kým mäso nezmäkne.
-
Príprava zeleniny:
- Kým sa varí vývar, očistite a nakrájajte cibuľu, mrkvu, zemiaky a kapustu. Repu najprv uvarte v šupke, potom ju olúpte a nastrúhajte.
-
Smaženie zeleniny:
- Na panvici na oleji osmažte cibuľu do zlata. Pridajte mrkvu a repu a smažte ešte asi 5-7 minút. Na záver pridajte paradajkový pretlak a na krátko osmažte.
-
Dokončenie boršču:
- Po uvarení mäsa vyberte kusy vychladnúť. Do vývaru pridajte nakrájané zemiaky a kapustu. Keď sú zemiaky takmer uvarené, pridajte osmaženú zeleninovú zmes a prelisovaný cesnak. Nechajte variť ešte asi 10 minút.
-
Servírovanie:
- Na tanier navrstvite porciu boršču, pridajte nakrájané mäso a na vrch dajte lyžicu kyslej smotany. Ozdobte čerstvým kôprom alebo petržlenom.
Boršč podávajte teplý, ideálne s čerstvým chlebom alebo chlebom so škvarkami. Dobrú chuť!
Tento recept na boršč vyzerá úžasne! Veľmi sa teším, že si ho môžem pripraviť doma. Zelenina a mäso sa určite skvele doplnia. Určite vyskúšam pridať aj kyslú smotanu na vrch. Dúfam, že bude chutiť celej rodine!
Wow, boršč je moja obľúbená polievka! Tento recept je skvelý, veľmi sa mi páči postup prípravy. Kombinácia zeleniny a korenín znie fantasticky! Určite ho pripravím na nedeľný obed, už sa neviem dočkať tej chuti!
Tento tradičný ukrajinský boršč vyzerá veľmi chutne! Mám rád, ako je recept podrobne popísaný. Určite pridám aj kôpor na ozdobu a podávam s chlebom. Verím, že si to všetci v rodine zamilujeme!
Super recept na boršč! Milujem zeleninu a táto kombinácia ma fakt nadchla. Som si istý, že s kyslou smotanou to bude lahodné. Nezabudnem pozvať aj priateľov, aby si tiež pochutnali!
Nádherný recept na boršč! Mám rada jedlá s repou a toto vyzerá ako ideálna voľba pre rodinné stretnutie. Už teraz rozmýšľam o tom, aké vône budú v kuchyni. Pridám aj svoj obľúbený chleba so škvarkami!
Tento recept na boršč je skvelý! Milujem, ako sú všetky ingrediencie veľmi jednoduché a zároveň sa dá prispôsobiť podľa chuti. Vždy sa teším na varenie a ochutnávanie tejto úžasnej polievky. Odporúčam každému, aby to vyskúšal!
Wow, boršč je moja obľúbená polievka! Je to niečo, čo vždy poteší rodinu. Tento recept vyzerá veľmi chutne a ľahko sa dá pripraviť. Určite ho skúsim uvariť cez víkend, už sa teším na výsledok!
Toto je fantastický recept na boršč! Vždy som mal rád túto polievku, ale nikdy som ju nevaril sám. Po prečítaní tvojich pokynov mám pocit, že to zvládnem. Teším sa na chuť, určite to bude mňamka!
Milujem boršč! Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a chutne. Je úžasné vidieť tak krásne zloženie ingrediencií. Myslím si, že by som mohla pridať aj svoje obľúbené bylinky. Dúfam, že mi bude chutiť rovnako ako ostatným!
Super recept! Boršč je skutočne lahodný a zdravý pokrm. Rada si ho varím v zime a tento konkrétny recept ma inšpiroval vyskúšať niečo nové. Už teraz viem, že bude skvelý s kyslou smotanou na vrchu!
Tento recept na boršč vyzerá skvele! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam. Určite si pripravím všetky ingrediencie a pozvem aj rodinu. Veľmi sa teším na túto pochúťku, určite bude chutiť fantasticky!
Wow, boršč je moja obľúbená polievka! S takýmito čerstvými surovinami to musí byť chutné. Ďakujem za super recept! Už si robím nákupný zoznam a teším sa na varenie s láskou.
Nádherný recept na boršč! Určite ho vyskúšam, lebo milujem zeleninové polievky. Vždy ma poteší, keď si môžem pripraviť niečo domáce a zdravé. Teším sa na výsledok a prajem všetkým dobrú chuť!
Tento klasický ukrajinský boršč vyzerá veľmi lákavo! Rada varím a skúšam nové recepty, takže určite ho zaradím do svojho jedálnička. Som presvedčená, že bude chutiť fantasticky s kyslou smotanou!
Boršč je tradičné jedlo a tento recept ma zaujal! Milujem kombináciu repy a zeleniny. K tomu ešte kyslá smotana? To znie dokonale! Určite to skúsim pripraviť pre rodinu, nech sa s nimi podelím o túto dobrotu.