Fazulová polievka je tradičná slovenská polievka, ktorá je skvelou voľbou na chladné dni. Tu je recept na fazuľovú polievku s klobasou a smotanou:
Potrebujete:
- 250 g bielej fazule
- 200 g klobásy
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2-3 lyžice smotany na dochutenie
Fazuľová polievka s klobásou a smotanou
Postup:
- Fazuľu pred varením namočte cez noc do vody.
- Na panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak na oleji.
- Pridajte nakrájanú klobásu a nechajte ju dohromady orestovať.
- Zmiešajte mletú papriku a rasce a pridajte ich do panvice.
- Pridajte paradajkový pretlak a nechajte všetko povariť na miernom ohni.
- V hrnci varíme fazuľu v osolenej vode do mäkka.
- Do hrnca pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu a nechajte variť do mäkka.
- Pridajte orestovanú zmes z panvice a nechajte polievku povariť dohromady.
- Na záver pridajte smotanu a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Voňavá fazuľová polievka s klobasou a smotanou je teraz hotová! Dobrú chuť!
2)
Fazuľová polievka s klobásou a smotanou je obľúbeným jedlom, ktoré zahreje a poteší každého milovníka chutných a sýtých pokrmov. Tento recept je skvelou voľbou pre rodinné obedy alebo večere. Než začneme, pozrime sa na potrebné ingrediencie a postup, ktorý vás prevedie prípravou tejto delikátnej polievky.
Ingrediencie potrebné na fazuľovú polievku
Na prípravu fazuľovej polievky s klobásou a smotanou budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 250 g sušenej bielej fazule
- 200 g údenej klobásy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 2 lyžice oleja
- 1 liter vody alebo vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ, čierne korenie, bobkový list
Postup na prípravu polievky
Začnite tým, že fazuľu namočíte do vody na noc. Ráno ju dôkladne prepláchnite. Vo veľkom hrnci rozohrievajte olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu, cesnak a klobásu na kocky, kým sa neprejavia vône. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a kocky zemiaka. Potom do hrnca vložte prepláchnutú fazuľu a zalejte vodou alebo vývarom.
Do hrnca pridajte bobkový list, osolte a okoreňte podľa chuti. Nezabudnite povariť na miernom ohni asi 1,5 hodiny, alebo kým fazuľa nezmäkne. Na záver, pred podávaním, pridajte smotanu na varenie, dôkladne premiešajte a nechajte ešte chvíľku povariť. Servírujte teplé a vychutnajte si túto báječnú fazuľovú polievku.