Bravčová krkovička na česneku s mascarpone a zemiakmi.
Ingrediencie:
- 4 kúsky bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g mascarpone
- 4 veľké zemiaky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
Bravčová krkovička na cesnaku s mascarpone a zemiakmi
Postup:
- Zahrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Krkovičku očistite a osušte kuchynským papierom.
- Vhodit krkovičku do veľkej rúry a pečte ju asi 1,5 hodiny, kým nie je mäso mäkké a dobre prepečené. Pravidelne ju polievajte vlastnou šťavou.
- Zemiaky dôkladne umyte a nakrájajte na hrubo. Varte ich vo vode soľou, kým nie sú mäkké.
- Medzitým olúpajte cesnak a jemne ho nasekajte.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cesnak. Orestujte ho, kým naberá svetlozlatú farbu a uvoľňuje vôňu.
- Do panvice pridajte mascarpone a nechajte ju pomaly rozpustiť za stáleho miešania, kým nemáte hladkú omáčku.
- Odstavte panvicu z ohňa a dochuťte omáčku soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Keď sú zemiaky uvarené, odsajte ich a nechajte chvíľu vychladnúť.
- Rozhodnite sa, či chcete zemiaky pridať do omáčky alebo ich podávať oddelene. Ak ich chcete pridať do omáčky, pridajte ich teraz a dôkladne premiešajte.
- Mäso vyberte z rúry a nechajte ho krátko oddýchnuť pred servírovaním.
- Porcujte mäso na tanier, polejte ho omáčkou a podávajte s uvarenými zemiakmi.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na bravčovú krkovičku:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného oregano (voliteľne)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Na zemiaky:
- 600 g zemiakov
- 50 g masla
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 100 g mascarpone
- Strúhaný syriček (napr. parmezán) na posypanie (voliteľne)
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Bravčovú krkovičku umyte a osušte. Nakrájajte ju na plátky hrubé asi 2 cm.
- V miske si zmiešajte olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie a oregano. Touto marinádou potrite plátky krkovičky a nechajte ich odpočinúť aspoň 30 minút.
-
Smaženie krkovičky:
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte marinované plátky krkovičky. Smažte na stredne vysokej teplote približne 5–7 minút z každej strany, až kým nie sú zlatohnedé a prepečené. Po upečení ich dajte stranou a zakryte, aby zostali teplé.
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode, kým nie sú mäkké (približne 15–20 minút).
- Po uvarení zemiaky sceďte a vráťte ich späť do hrnca. Pridajte maslo, soľ, korenie a mascarpone. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili a vznikla hladká zemiaková kaša.
-
Servírovanie:
- Na tanier servírujte porciu zemiakovej kaše. Na vrch položte plátok bravčovej krkovičky. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a, ak chcete, posypte strúhaným syrom.
-
Dobrú chuť!
Tento pokrm je chutný a srdcový, ideálny na rodinné obedy alebo večere. Užite si ho!