Bravčová krkovička na dubákovo-syrovej omáčke

Radi vám poskytneme recept na bravčovú krkovičku na dubákovo-syrovej omáčke po slovensky:

Potrebujete:

  • 4 kusy bravčovej krkovičky
  • 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
  • 250 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
  • 200 g syra (napríklad eidam alebo čedar), nastrúhaného
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Bravčová krkovička na dubákovo-syrovej omáčke

Postup:

  1. Najprv si pripravte mäso. Opláchnite ho pod tečúcou vodou a osušte kuchynským papierom. Nasolte a okoreňte podľa chuti.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte jednu lyžicu masla. Orestujte na panvici cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté.
  3. Potom pridajte kúsky bravčovej krkovičky a opekajte ich z každej strany asi 3-4 minúty, kým sa dohnedia.
  4. Keď je mäso pekne opečené, vyberte ho z panvice a odložte na tanier.
  5. Do panvice pridajte druhú lyžicu masla a nechajte ho rozpustiť. Potom pridajte hladkú múku a za stáleho miešania ju opekajte asi 2 minúty, aby stratila surovú chuť.
  6. Pomaly prilievajte vývar a za stáleho miešania privarte omáčku do varu.
  7. Keď omáčka zhustne, pridajte nastrúhaný syr a miešajte, kým sa syr úplne nerozpustí a omáčka dosiahne kremovú konzistenciu.
  8. Vráťte bravčovú krkovičku späť na panvicu a nechajte ju v omáčke povariť ďalších 5 minút, aby sa príchute prepojili.
  9. Omáčku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  10. Hotové bravčové krkovičky s dubákovosyrovou omáčkou môžete podávať s dusenou ryžou, zemiakmi alebo s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na bravčovú krkovičku:

  • 4 plátky bravčovej krkovičky (každý cca 200 g)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 cibuľa (nasekaná)

Na dubákovo-syrovú omáčku:

  • 200 g čerstvých dubákov (môžete použiť aj sušené, predtým namočené vo vode)
  • 150 ml smotany na varenie
  • 100 g nastrúhaného syra (napr. parmezán alebo čedar)
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 polievková lyžica múky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava krkovičky:

    • Plátky bravčovej krkovičky očistite, osolte a okoreňte čiernym korením a mletou paprikou.
    • Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Pražte ju, kým nebude priesvitná.
    • Pridajte plátky krkovičky na panvicu a opečte z oboch strán do zlatista. Po opečení odložte na tanier.
  2. Príprava omáčky:

    • Na tej istej panvici, kde ste opiekli krkovičku, pridajte maslo a nasekané dubáky. Smažte, kým sa nevyparí prebytočná tekutina.
    • Pridajte nasekaný cesnak a restujte ešte 1-2 minúty.
    • Posypte múkou a dobre premiešajte. Pomaly pridávajte smotanu na varenie a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
    • Po niekoľkých minútach varenia pridajte nastrúhaný syr a miešajte, kým sa neroztopí a omáčka nie je hladká. Dochutíme soľou, čiernym korením a tymiánom podľa chuti.
  3. Spojenie:

    • Akonáhle je omáčka pripravená, vráťte opečené plátky krkovičky späť do panvice a nechajte ich zakryté povariť v omáčke ešte asi 5-10 minút, aby sa prepojili chute.
  4. Servírovanie:

    • Bravčovú krkovičku podávajte na tanieri preliatu dubákovo-syrovou omáčkou. Môžete ju servírovať so zemiakovou kašou, ryžou alebo zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *