Radi vám poskytneme recept na bravčovú krkovičku na dubákovo-syrovej omáčke po slovensky:
Potrebujete:
- 4 kusy bravčovej krkovičky
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 250 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
- 200 g syra (napríklad eidam alebo čedar), nastrúhaného
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Bravčová krkovička na dubákovo-syrovej omáčke
Postup:
- Najprv si pripravte mäso. Opláchnite ho pod tečúcou vodou a osušte kuchynským papierom. Nasolte a okoreňte podľa chuti.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte jednu lyžicu masla. Orestujte na panvici cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté.
- Potom pridajte kúsky bravčovej krkovičky a opekajte ich z každej strany asi 3-4 minúty, kým sa dohnedia.
- Keď je mäso pekne opečené, vyberte ho z panvice a odložte na tanier.
- Do panvice pridajte druhú lyžicu masla a nechajte ho rozpustiť. Potom pridajte hladkú múku a za stáleho miešania ju opekajte asi 2 minúty, aby stratila surovú chuť.
- Pomaly prilievajte vývar a za stáleho miešania privarte omáčku do varu.
- Keď omáčka zhustne, pridajte nastrúhaný syr a miešajte, kým sa syr úplne nerozpustí a omáčka dosiahne kremovú konzistenciu.
- Vráťte bravčovú krkovičku späť na panvicu a nechajte ju v omáčke povariť ďalších 5 minút, aby sa príchute prepojili.
- Omáčku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Hotové bravčové krkovičky s dubákovosyrovou omáčkou môžete podávať s dusenou ryžou, zemiakmi alebo s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na bravčovú krkovičku:
- 4 plátky bravčovej krkovičky (každý cca 200 g)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 cibuľa (nasekaná)
Na dubákovo-syrovú omáčku:
- 200 g čerstvých dubákov (môžete použiť aj sušené, predtým namočené vo vode)
- 150 ml smotany na varenie
- 100 g nastrúhaného syra (napr. parmezán alebo čedar)
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 polievková lyžica múky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Plátky bravčovej krkovičky očistite, osolte a okoreňte čiernym korením a mletou paprikou.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Pražte ju, kým nebude priesvitná.
- Pridajte plátky krkovičky na panvicu a opečte z oboch strán do zlatista. Po opečení odložte na tanier.
-
Príprava omáčky:
- Na tej istej panvici, kde ste opiekli krkovičku, pridajte maslo a nasekané dubáky. Smažte, kým sa nevyparí prebytočná tekutina.
- Pridajte nasekaný cesnak a restujte ešte 1-2 minúty.
- Posypte múkou a dobre premiešajte. Pomaly pridávajte smotanu na varenie a neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.
- Po niekoľkých minútach varenia pridajte nastrúhaný syr a miešajte, kým sa neroztopí a omáčka nie je hladká. Dochutíme soľou, čiernym korením a tymiánom podľa chuti.
-
Spojenie:
- Akonáhle je omáčka pripravená, vráťte opečené plátky krkovičky späť do panvice a nechajte ich zakryté povariť v omáčke ešte asi 5-10 minút, aby sa prepojili chute.
-
Servírovanie:
- Bravčovú krkovičku podávajte na tanieri preliatu dubákovo-syrovou omáčkou. Môžete ju servírovať so zemiakovou kašou, ryžou alebo zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!