Bryndzová polievka je obľúbený tradičný pokrm v našich oblastiach. Bryndza sa nedávno dostala do nášho kultúrneho dedičstva.
Dnes som pre vás pripravila deväť rôznych receptov, ktoré môžete okamžite vyskúšať vo svojej kuchyni. Tieto jednoduché recepty zvládne každý, aj nováčik v tejto oblasti. Ale bez zbytočných rečí prejdime k príprave prvého receptu.
Na úvod som zvolila tieto suroviny:
– 250 g bryndze
– 2 veľké zemiaky
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice masla
– 1 lyžička mletej papriky
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– 1 liter zeleninového vývaru
– 100 ml smotany na šľahanie
– petržlenová vňať na ozdobenie
Bryndzová polievka
Postup:
1. Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno.
2. V hrnci roztopíme maslo a orestujeme v ňom cibuľu a cesnak, kým nezíska zlatistú farbu.
3. Pridáme mletú papriku a zemiaky a za príležitostného miešania ich opečieme. To len na max. minútku, aby nám paprika nezhorčila. Ihneď pokračujeme na ďalší krok.
4. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým zemiaky nie sú mäkké (približne 20-25 minút).
5. Bryndzu nastrúhame a pridáme do polievky. Pomaly zamiešavame, kým sa syr úplne nerozpustí.
6. Polievku rozmixujeme do hladkej konzistencie. Ak je príliš hustá, môžeme pridať viac vývaru podľa potreby.
7. Pridáme smotanu na šľahanie a opäť dôkladne premiešame. Ochutíme soľou a čiernym korením podľa preferencie.
8. Polievku podávame ozdobenú petržlenovou vňaťou.
Túto pripravenú bryndzovú polievku môžete servírovať s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

2) Bryndzová polievka s mrveničkou
Na prípravu bryndzovej polievky s mrveničkou potrebujeme:
– 300 g bryndze
– 1 cibuľu
– 2 zemiaky
– 1 mrkvu
– 1 petržlenový koreň
– 1 polievkovú lyžicu masla
– soľ, mleté čierne korenie, rasca na dochutenie
Postup:
1. Cibuľu nasekáme nadrobno a zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň očistíme a nakrájame na kocky.
2. Na panvici zohrejeme maslo a na ňom osmahneme cibuľu.
3. Pridáme na panvicu zemiaky, mrkvu a petržlen, a orestujeme.
4. Zalejeme vodou a varíme, kým zelenina nebude mäkká.
5. Do hotovej polievky pridáme nahrubo nasekanú bryndzu a necháme ju rozpustiť.
6. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a rascom podľa chuti.
7. Polievku podávame s domácimi mrveničkami, ktoré môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
3) Bryndzová polievka s cestovinou
Bryndzová polievka s cestovinou je tradičná slovenská špecialita, ktorá je veľmi chutná a zahreje vás. Tu je recept na túto vynikajúcu polievku:
Potrebujeme:
– 200 g bryndze
– 1 cibuľa
– 2 zemiaky
– 1 mrkva
– 1 petržlenový koreň
– 1 polievková lyžica masla
– 100 g cestovín
– soľ, korenie, mletá paprika
– petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
1. Na začiatok pripravíme zeleninu. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kocky. Zemiaky, mrkvu a petržlen – očistíme a nakrájame na malé kocky.
2. Na panvici roztopíme maslo a pridáme cibuľu. Necháme ju zľahka osmahnúť.
3. Pridáme nakrájanú zeleninu a orestujeme. Potom pridáme bryndzu a necháme ju rozpustiť.
4. Pridáme cca 1,5 – 2 litre vody a necháme prevrieť. Osolíme, okoreníme a pridáme mletú papriku podľa chuti.
5. Pridáme cestovinu a varíme podľa pokynov na obale, kým cestovina nebude uvarená.
6. Hotovú polievku môžeme podávať posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
4) Bryndzová polievka s kôprom
Suroviny:
–
200 g ovčieho syra
– 1 veľká cibuľa
– 1 mrkva
– 1 zemiak
– 1 polievková lyžica oleja
– 1 polievková lyžica hladkej múky
– 1 polievková lyžica sladkej papriky
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, kôpor
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na jemno a orestujeme na oleji.
2. Pridáme mrkvu a zemiak nakrájané na kocky, orestujeme spoločne.
3. Pridáme múku a papriku, dôkladne premiešame.
4. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme ovčí syr a privedieme k varu.
5. Zalejeme teplou vodou, pridáme soľ a kôpor podľa chuti.
6. Varíme ešte 15-20 minút.
7. Polievku rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou a kôprom.
8. Podávame s chlebom. Prajeme dobrú chuť!

5) Ovčia polievka s mliekom
Suroviny:
– 500 g zemiakov
– 200 g ovčieho syra
– 1 cibuľa
– 1 polievková lyžica masla
– 1 liter mlieka
– soľ, korenie
– petržlen na ozdobenie
Postup:
1. Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kusy.
2. Cibuľu očistíme a nasekáme na drobno.
3. V hrnci rozpálime maslo a orestujeme na ňom cibuľu.
4. Pridáme nakrájané zemiaky a podlejeme ich mliekom.
5. Necháme zemiaky uvariť do mäkka.
6. Následne pridáme ovčí syr nakrájaný na kocky a necháme ho rozpustiť.
7. Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti.
8. Na záver môžete polievku ozdobiť nasekaným petržlenom.
Ovčiu polievku s mliekom podávajte teplú a môžete ju doplniť opečeným chlebom alebo bezovkami. Prajeme dobrú chuť!
6) Ovčia polievka s haluškami
Na ovčiu polievku s haluškami budete potrebovať tieto suroviny:
– 200 g ovčieho syra
– 1 cibuľa
– 1 mrkva
– 1 zemiak
– 1 polievková lyžica masla
– 1 liter vývaru
– soľ, korenie
– 200 g hladkej múky
– 1 vajce
Postup:
1. Cibuľu nasekáme a orestujeme na masle. Pridáme mrkvu a zemiak nakrájané na kocky a dusíme cca 5 minút.
2. Pridáme vývar a varíme do zmäknutia zeleniny.
3. Medzitým pripravíme halušky. V mise skombinujeme múku, rozšľahané vajce, soľ a vodu, kým nevypracujeme hladké cesto. Z cesta formujeme tenké valčeky a krájame na malé kusy.
4. Do vriacej polievky pridáme ovčí syr a zamiešame, kým sa nerozpustí.
5. Potom do polievky pridáme halušky a varíme, kým nevyplávajú na povrch a nezjemnia sa. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
6. Podávame teplé a posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrú chuť!
7) Ovčia polievka s kyslou smotanou
Ovčia polievka s kyslou smotanou je známa slovenská polievka s bohatou chuťou.
Ingrediencie:
– 250 g ovčieho syra
– 1 cibuľa
– 2 zemiaky
– 1 mrkva
– 1 petržlen
– 1 polievková lyžica masla
– soľ, korenie
– 1 liter zeleninového vývaru
– 200 ml kyslej smotany
– 1 vetvička majoránky
Postup:
1. Cibuľu nasekáme na jemno a orestujeme na masle v veľkom hrnci.
2. Zemiaky, mrkvu a petržlenový koreň ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme do hrnca k cibuli a orestujeme spoločne.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým zelenina nezmäkne.
4. Ovčí syr rozdrvíme v malej miske s trochou vody, aby sme dosiahli hladkú konzistenciu. Pridáme do polievky a dôkladne premiešame.
5. Dochutíme soľou a korením podľa vlastnej chuti.
6. Polievku necháme varenie ešte chvíľu na miernom ohni.
7. Pred podávaním pridáme kyslú smotanu a opatrne premiešame.
8. Polievku podávame posypanú nasekanou majoránkou.
Ovčia polievka s kyslou smotanou je hotová na servírovanie. Prajeme dobrú chuť!

8) Ovčia polievka s Polievka s hubami
Suroviny:
– 300 g bryndze
– 200 g húb (napríklad šampiňónov)
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 zemiak
– 1 lyžica múky
– soľ, čierne korenie, majoránka
– 1 liter zeleninového vývaru
– 100 ml šľahačky
Postup:
1. Na rozhorúčenom hrnci na oleji orestujeme nasekanú cibuľu do zlatista.
2. Pridáme nakrájané huby a orestujeme ich, kým nezmäknú.
3. Pridáme nakrájaný zemiak na kocky a pokračujeme v orestovaní.
4. Primiešame na drobno nakrájaný cesnak a necháme orestovať asi minútu.
5. Do zmesi pridáme múku a krátko ju orestujeme.
6. Postupne prilievame zeleninový vývar a varíme za stáleho miešania.
7. Následne pridáme nasekanú bryndzu a necháme ju vo vývare rozpustiť.
8. Dochutíme soľou, korením a majoránkou podľa vlastnej chuti.
9. Po uvarení pridáme šľahačku a dôkladne premiešame.
10. Hotovú polievku môžeme servírovať posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.
Užite si lahodnú bryndzovú polievku s hubami! Prajeme dobrú chuť!
9) Bryndzová polievka s medvedím cesnakom
Suroviny:
– 200 g bryndze
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 liter zeleninového vývaru
– 2 zemiaky
– 1/2 šálky šľahačky
– soľ, čerstvo mleté korenie
– olej na smaženie
Postup:
1. Na jemné kúsky nasekajte cibuľu a cesnak a orestujte ich na oleji.
2. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom. Varíme, až kým zemiaky nezmäknú.
3. Pridajte bryndzu a nechajte ju rozpustiť.
4. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
5. Po uvarení mixujte polievku ručným mixérom, kým nedosiahne hladkú konzistenciu.
6. Do hotovej polievky primiešajte šľahačku.
7. Servírujte s čerstvým chlebom a môžete ozdobiť cesnakom nakrájaným na tenké plátky.
Prajeme dobrú chuť!