Bryndzová polievka so syrom predstavuje tradičné slovenské jedlo, ktoré sa vytvára z bryndze a syra. Táto polievka je hrejivá a chutná, ideálne na chladnejšie dni. Príprava je veľmi jednoduchá a určite osloví každého, kto má rád syr.
Recept na bryndzovú polievku so syrom:
Potrebujeme:
– 250 g bryndze
– 1 cibuľu
– 2 zemiaky
– 1 mrkvu
– 1 koreň a vňať zeleru
– 1 strúčik cesnaku
– 1 liter zeleninového vývaru
– 200 ml smotany na varenie
– soľ, čierne korenie, majoránku na dochutenie
– 2 lyžice oleja
Bryndzová polievka so syrom
Postup:
1. Cibuľu, cesnak, zemiaky a mrkvu olúpeme a nakrájame na malé kocky.
2. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu, cesnak, zemiaky a mrkvu.
3. Potom pridáme nasekanú vňať a koreň zeleru a dusíme ďalších pár minút.
4. Zmes preložíme do hrnca, prilejeme zeleninový vývar a varíme asi 20 minút, kým sa zelenina nezmäkne.
5. Vývar prepasírujeme cez sitko alebo rozmixujeme ponorným mixérom, aby bola polievka hladká.
6. K bryndzi pridáme trocha smotany, rozmiešame dohladka a vmiešame do polievky.
7. Polievku dochutíme soľou, korením a majoránkou a varíme ešte 5 minút, kým sa syr riadne rozpustí.
8. Podávame horúcu polievku s čerstvou vňaťou a kôrkou chleba.
Dobrú chuť!
2) Bryndzová polievka so syrom a vývarom
Na prípravu bryndzovej polievky so syrom budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 200 g bryndze
– 1 cibuľa
– 1 mrkva
– 1 zemiak
– 1 lyžicu masla
– 1 lyžicu hladkej múky
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, čierne korenie
– 100 g tvrdého syra (napr. eidam)
Postup prípravy:
1. Cibuľu nakrájajte na jemno a zeleninu očistite a nakrájajte na malé kocky.
2. V hrnci rozohrejte maslo a na ňom orestujte cibuľu.
3. Pridajte nakrájanú zeleninu a poduste ju niekoľko minút.
4. Pridajte múku a za stáleho miešania ju orestujte.
5. Postupne pridávajte zeleninový vývar a nechajte variť približne 20 minút.
6. Bryndzu rozdrvte vidličkou a pridajte do polievky. Dochutte soľou a korením.
7. Varíme ďalších 5 minút.
8. Polievku podávajte posypanú nastrúhaným syrom.
Dobrú chuť!
3) Bryndzová polievka so syrom – krémová
Ingrediencie:
– 500 g zemiakov
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 200 g bryndze
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, čierne korenie
– olej na smaženie
Postup:
1. Zemiaky olúpeme, očistíme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme na drobné kúsky.
2. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu a cesnak, až získajú zlatistú farbu.
3. Pridáme nakrájané zemiaky a necháme ich chvíľu restovať na panvici.
4. Vložíme zeleninový vývar a necháme zemiaky variť, kým nezmäknú.
5. Bryndzový syr nakrájame na menšie kúsky a pridáme do vývaru so zemiakmi.
6. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa vášho vkusu.
7. Na záver všetko rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém.
8. Podávame horúcu polievku s krutónmi alebo kôprom.
Dobrú chuť!