Aké by bolo pripraviť lahodný pokrm s cestovinami a tuniakom? Tu je jednoduchý a chutný recept na cestoviny s tuniakom:
Ingrediencie:
- 250 g cestovín (napr. špagety, penne alebo farfalle)
- 2 konzervy tuniaka v oleji
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malá cibuľa
- 1 polotovar zeleného korenia alebo zelené korenie podľa preferencií
- 250 ml paradajkového pretlaku alebo omáčky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vkusu
- olivový olej
- čerstvé petržlenové lístky
Cestoviny s tuniakom
Príprava:
- Do hrnca nalejte osolenú vodu a varte cestoviny podľa pokynov uvedených na obale, aby mali al dente konzistenciu. Potom ich scedíme.
- Medzitým na panvici rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
- Pridajte tuniaka aj s olejom z konzervy a miešajte ešte niekoľko minút, aby sa všetko prehrialo.
- Nasleduje pridanie paradajkového pretlaku (alebo omáčky) a zeleného korenia. Premiešajte a nechajte povariť 5-10 minút, kým sa omáčka nezhustne.
- Zohrejte uvarené cestoviny v omáčke a dôkladne premiešajte, aby sa všetko spojilo. V prípade potreby môžete pridať trochu vody z cestovín, ak sa omáčka zdá príliš hustá.
- Ochutnajte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Servírujte teplé a ozdobte čerstvými petržlenovými lístkami.
Dobrú chuť!
2) Cestoviny s tuniakom
Ingrediencie:
- 250 g cestovín (napr. penne alebo farfalle)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka tuniaka v oleji (asi 200 g)
- 200 g cherry paradajok
- 100 g olív (ideálne čiernych alebo zelených)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregana alebo bazalky
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
- Strúhaný parmezán na posypanie (voliteľné)
Príprava:
-
Uvarenie cestovín:
Do veľkého hrnca priveďte osolenú vodu do varu. Vložte cestoviny a varte ich podľa pokynov na balení, kým nie sú al dente. -
Príprava omáčky:
Zatiaľ čo sa cestoviny varia, na panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju do sklovita (približne 3-4 minúty). Potom na to pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalších 30 sekúnd, kým sa nezrozhoduje. -
Pridanie tuniaka a zeleniny:
Na panvicu dajte scedeného tuniaka (rozhodnite sa, či chcete olej nechať alebo ho scediť) a dobre premiešajte. Doplňte nakrájané cherry paradajky a olivy. Posypte sušeným oreganom, soľou a čiernym korením. Varíme ešte približne 5 minút, kým sa paradajky nezačnú rozpadať. -
Spojenie cestovín a omáčky:
Keď sú cestoviny uvarené, sceďte ich a pridajte ich priamo na panvicu s tuniakovou omáčkou. Dobre premiešajte, aby sa cestoviny obalili omáčkou. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu vody z varenia cestovín. -
Podávanie:
Podávajte horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom podľa chuti.
Tipy:
- Pridať môžete aj inú zeleninu, ako je paprika alebo cuketa.
- Pre ostrejšiu variantu pridajte štipku červenej papriky alebo čili vločky.
Dobrú chuť!