Domáca živánska pečienka

Ak máte chuť na domáci zákusok, môžete vyskúšať prípravu domácej živánskej pečienky. Tu je jednoduchý recept:

Zložky:

  • 250 g živánskeho masla
  • 200 g práškového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka soli

Postup:

  1. V miske zmiešajte maslo a práškový cukor, až kým nevznikne krémová hmota.
  2. Postupne pridávajte vajcia a ďalej miešajte, až kým sa zmes nezjednotí.
  3. Pridajte múku, vanilkový cukor a štipku soli. Miešajte, kým nedosiahnete hladké cesto bez hrudiek.
  4. Vymastite formu na pečenie a nalejte do nej pripravené cesto.
  5. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40-45 minút, alebo kým sa pečienka pekne nezarumení.
  6. Po upečení nechajte pečienku vychladnúť a potom ju môžete podávať.

Dúfam, že si vychutnáte túto domácu živánsku pečienku! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa spýtať.

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového mäsa (najlepšie krkovička alebo plece)
  • 500 g zemiakov
  • 250 g mrkvy
  • 250 g cibule
  • 250 g kapusty (môže byť aj kyslá)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice oleja
  • 2 lyžičky papriky (sladkej)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky majoránu
  • 1/2 lyžičky tymiánu
  • Zelené bylinky na ozdobenie (napr. petržlenová vňať)

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy (asi 3-4 cm). V mise ho ochutíme soľou, čiernym korením, paprikou, majoránom a tymiánom. Dobre premiešajte, aby sa koreniny dostali rovnomerne na mäso. Nechajte marinovať aspoň 30 minút.

  2. Príprava zeleniny: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na veľké kocky. Mrkvu a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska alebo plátky. Kapustu nakrájame na menšie kúsky.

  3. Príprava pečeného pokrmu: V hlbokej zapekacej mise alebo pekáči na dno rozložíme vrstvu kapusty. Na ňu dáme marinované mäso, nasleduje vrstva cibule, mrkvy a na vrchu rozložíme zemiaky.

  4. Príprava vývaru: V samostatnej miske zmiešame vodu s olejom a prelisovaným cesnakom. Zmes nalejeme na pripravenú zeleninu a mäso. Pridáme bobkové listy.

  5. Pečenie: Predhriatej rúre (na 180°C) pečieme približne 1,5 hodiny zakryté, potom odkryjeme a pečieme ďalších 30 minút, aby mäso a zelenina získali peknú zlatistú farbu.

  6. Podávanie: Po upečení necháme pokrm mierne vychladnúť. Podávame posypané čerstvými bylinkami, ako je petržlenová vňať.

Živánska pečienka chutí najlepšie s chlebom alebo čerstvým šalátom. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *