Ak máte chuť na domáci zákusok, môžete vyskúšať prípravu domácej živánskej pečienky. Tu je jednoduchý recept:
Zložky:
- 250 g živánskeho masla
- 200 g práškového cukru
- 4 veľké vajcia
- 250 g hladkej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka soli
Postup:
- V miske zmiešajte maslo a práškový cukor, až kým nevznikne krémová hmota.
- Postupne pridávajte vajcia a ďalej miešajte, až kým sa zmes nezjednotí.
- Pridajte múku, vanilkový cukor a štipku soli. Miešajte, kým nedosiahnete hladké cesto bez hrudiek.
- Vymastite formu na pečenie a nalejte do nej pripravené cesto.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40-45 minút, alebo kým sa pečienka pekne nezarumení.
- Po upečení nechajte pečienku vychladnúť a potom ju môžete podávať.
Dúfam, že si vychutnáte túto domácu živánsku pečienku! Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa spýtať.
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového mäsa (najlepšie krkovička alebo plece)
- 500 g zemiakov
- 250 g mrkvy
- 250 g cibule
- 250 g kapusty (môže byť aj kyslá)
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice oleja
- 2 lyžičky papriky (sladkej)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 bobkové listy
- 1/2 lyžičky majoránu
- 1/2 lyžičky tymiánu
- Zelené bylinky na ozdobenie (napr. petržlenová vňať)
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kusy (asi 3-4 cm). V mise ho ochutíme soľou, čiernym korením, paprikou, majoránom a tymiánom. Dobre premiešajte, aby sa koreniny dostali rovnomerne na mäso. Nechajte marinovať aspoň 30 minút.
-
Príprava zeleniny: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na veľké kocky. Mrkvu a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska alebo plátky. Kapustu nakrájame na menšie kúsky.
-
Príprava pečeného pokrmu: V hlbokej zapekacej mise alebo pekáči na dno rozložíme vrstvu kapusty. Na ňu dáme marinované mäso, nasleduje vrstva cibule, mrkvy a na vrchu rozložíme zemiaky.
-
Príprava vývaru: V samostatnej miske zmiešame vodu s olejom a prelisovaným cesnakom. Zmes nalejeme na pripravenú zeleninu a mäso. Pridáme bobkové listy.
-
Pečenie: Predhriatej rúre (na 180°C) pečieme približne 1,5 hodiny zakryté, potom odkryjeme a pečieme ďalších 30 minút, aby mäso a zelenina získali peknú zlatistú farbu.
-
Podávanie: Po upečení necháme pokrm mierne vychladnúť. Podávame posypané čerstvými bylinkami, ako je petržlenová vňať.
Živánska pečienka chutí najlepšie s chlebom alebo čerstvým šalátom. Dobrú chuť!