Jablkové lievance – môj obľúbený recept.
Suroviny:
- 2 veľké jablká
- 1 a 1/2 šálky múky
- 2 lyžice cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1 vajce
- 1 šálka mlieka
- 2 lyžice masla
Recept na jablkové lievance
Postup prípravy:
- Jablká najprv olúpeme, zbavíme jadierok a následne ich nakrájame na tenké plátky.
- V miske dôkladne premiešame múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, vanilkový extrakt a škoricu.
- V inej miske rozšľaháme vajce a pridáme mlieko, potom všetko dobre premiešame.
- Suché prísady postupne zakomponujeme do vaječno-mliekovej zmesi a premiešame, až kým nevytvoríme hladké cesto.
- Na panvici zahrejeme maslo na strednej teplote.
- Pomocou naberačky naplníme panvicu cestom, na vrch pridáme niekoľko plátkov jabĺk a opäť zakryjeme cestom.
- Pečieme z jednej strany, kým sa nevytvoria bublinky. Potom jablkové lievance opatrne otočíme a dopečieme aj z druhej strany.
Sladké jablkové lievance sú skvelé na raňajky alebo ako dezert. Môžete ich ozdobiť práškovým cukrom, medom či jablkovým kompótom. Prajem dobrú chuť!
2) Jablkové lievance recept
Ingrediencie:
- 2 jablká (ideálne kyselkavé)
- 1 šálka hladkej múky
- 1 šálka mlieka
- 1 vajce
- 1 balenie prášku do pečiva (približne 10 g)
- 2 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1/2 čajovej lyžičky škorice (voliteľné)
- Štipka soli
- Maslo alebo olej na opekanie
Postup:
-
Príprava jabĺk: Jablká dôkladne umyte, olúpte a odstráňte jadierka. Následne ich nastrúhajte na hrubom strúhadle.
-
Cesto: V miske skombinujte múku, prášok do pečiva, cukor, škoricu a soľ. V inej miske vyšľahajte vajce s mliekom.
-
Zlúčenie surovín: Do suchých zložiek pridajte mokrú zmes a poriadne premiešajte, aby sa všetko dobre spojilo. Na záver pridajte nastrúhané jablká a jemne zamiešajte.
-
Opekanie lievancov: Na panvici rozohrejte trošku masla alebo oleja na strednej teplote. Nalejte do panvice pár lyžíc cesta a formujte lievance. Opekajte, kým sa na povrchu nezačnú objavovať bublinky a okraje nebudú zlatohnedé (asi 2-3 minúty). Potom ich otočte a dopečte aj z druhej strany.
-
Podávanie: Hotové lievance servírujte teplé. Môžete ich posypať práškovým cukrom, podávať s medom, javorovým sirupom alebo jogurtom.
Prajem dobrú chuť!