Jablkový koláč so zlatým klasom

Tu je jednoduchý postup na prípravu jablkového koláča so zlatým klasom:

Zoznam ingrediencií:

  • 300 gramov hladkej múky
  • 150 gramov masla
  • 100 gramov cukru
  • 1 vajce
  • 1 pohár kyslej smotany
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie prášku do pečenia
  • 4 jablká
  • škorica na dochutenie
  • kryštálový cukor na posypanie

 

Jablkový koláč so zlatým klasom

Návod na prípravu:

  1. V miske spojte múku, maslo, cukor, vanilkový cukor a vajce. Hmotu spracujte na hladké cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke približne 30 minút.
  2. Očistite jablká, odstráňte jadrá a nakrájajte na tenké plátky.
  3. Rozvaľkajte cesto na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  4. Na cesto naneste rovnomernú vrstvu kyslej smotany a vrch posypte škoricou.
  5. Následne na vrch rozložte plátky jabĺk.
  6. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 30-35 minút, alebo kým sa do koláča zasunutý nôž neukáže čistý.
  7. Koláč nechajte vychladnúť a posypte ho kryštálovým cukrom.

Prajem dobrú chuť!

 

Jablkový koláč so zlatým klasom - 2

2) Jablkový koláč so zlatým klasom

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g studeného masla
  • 75 g cukru
  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Na náplň:

Blesková polievka

Blesková polievka

Čítať viac »

  • 4-5 väčších jabĺk (podľa chuti, ideálne kyslejšie)
  • 100 g cukru (na dochutenie)
  • 1 balenie zlatého klasu (40 g)
  • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
  • Šťava z ½ citróna

Na posypanie:

  • Práškový cukor (podľa chuti)
  • Škorica (možno pridať)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske spojte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ.
    • Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a pomocou prstov alebo mixéra spracujte na drobivú hmotu.
    • Do zmesi pridajte cukor a vajce, spracujte do hladkého cesta. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu studenej vody.
    • Cesto zabaľte do plastovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
  2. Príprava náplne:

    • Očistite jablká, odstráňte jadrá a nakrájajte na tenké plátky.
    • V miske zmiešajte plátky jabĺk s cukrom, citrónovou šťavou, škoricou a zlatým klasom. Dobre premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
  3. Pečenie:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Cesto rozvaľkajte na pomúčenom stole a preložte do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej koláčovej formy.
    • Odstráňte prebytočné cesto a vytvorte okraj.
    • Na cesto rovnomerne rozložte jablkovú náplň.
  4. Dokončenie:

    • Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40-50 minút, až kým cesto nezíska zlatohnedú farbu a jablká nezmäknú.
    • Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho vychladnúť.
  5. Podávanie:

    • Koláč môžete posypať práškovým cukrom a škoricou podľa chuti.
    • Servírujte ho teplý alebo studený, ideálne so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. JablkovýMajster123 píše:

    Ahojte všetci! Chcem sa s vami podeliť o to, aký úžasný je tento recept na jablkový koláč so zlatým klasom! Je to skutočne jednoduché a rýchle, čo je pre mňa veľmi dôležité, pretože nemám veľa času na varenie. Ráno som sa rozhodol vyskúšať ho a musím povedať, že výsledok ma úplne ohromil! Cesto bolo krásne chrumkavé a jablká sa roztápali na jazyku. Navyše, vôňa škorice bola po celom byte taká lákavá, že sa mi už len od toho zbiehali slinky. Čo ma najviac potešilo, bola reakcia mojej rodiny – všetci si pochvaľovali a hneď sa pýtali na recept! Určite ho skúsim znova a možno aj obohatím o nejaké orechy alebo hrozienka. Ak máte doma jablká, neváhajte a vyskúšajte tento recept. Je to jednoduché ako facka a chutí ako od babičky! Dobrú chuť všetkým!

    1. KuchárkaEva píše:

      Ahoj JablkovýMajster123! Som rada, že ti koláč chutil! Ja som ho robila minulý víkend a pridal som do náplne aj trochu vanilky – bolo to fantastické! Taktiež milujem vôňu škorice, tá robí zázraky pri pečení. Myslím si, že ten tvoj nápad pridať orechy je skvelý! Nabudúce vyskúšam aj ja pridať niečo extra do náplne. Koláče sú pre mňa vždy výnimočné; sú plné lásky a radosti. Hlavne keď ich môžeme zdieľať s rodinou alebo priateľmi pri dobrom čaji alebo káve. Teším sa na ďalšie tvoje nápady!