Jablkový koláč so zlatým klasom

Tu je jednoduchý recept na jablkový koláč so zlatým klasom:

Suroviny:

  • 300 gramov múky
  • 150 gramov masla
  • 100 gramov cukru
  • 1 vajce
  • 1 pohár kyslej smotany
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 4 jablká
  • škorica na dochutenie
  • kryštálový cukor na posypanie

 

Jablkový koláč so zlatým klasom

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, maslo, cukor, vanilkový cukor a vajce. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke asi 30 minút.
  2. Jablká olúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na tenké plátky.
  3. Vybraté cesto rozvaľkajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Na cesto naneste vrstvu kyslej smotany a posypte ju škoricou.
  5. Na vrch rovnomerne rozložte plátky jabĺk.
  6. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 30-35 minút, alebo kým koláč krajčekom nabraným zasekne v strede nevyjde suchý.
  7. Nechajte koláč vychladnúť a posypte ho kryštálovým cukrom.

Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla (studeno)
  • 75 g cukru
  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • 1 lyžička prášku do pečivo

Na náplň:

  • 4-5 väčších jabĺk (odroda podľa chuti, ideálne kyslejšie)
  • 100 g cukru (podľa chuti)
  • 1 balenie zlatého klasu (40 g)
  • 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
  • Šťava z ½ citróna

Na posypanie:

  • Práškový cukor (podľa chuti)
  • Škorica (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ.
    • Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a pomocou prstov alebo mixéra prepracujte na drobivú zmes.
    • Pridajte cukor a vajce, vypracujte hladké cesto. Môžete pridať trochu studenej vody, ak je cesto príliš suché.
    • Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
  2. Príprava náplne:

    • Jablká olúpte, odstráňte jadrá a nakrájajte na tenké plátky.
    • V miske zmiešajte nakrájané jablká s cukrom, citrónovou šťavou, škoricou a zlatým klasom. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  3. Pečenie:

    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Cesto vyvaľkajte na pomúčenom pracovnom stole a preložte do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej koláčovej formy.
    • Cesto prebytočne odrežte a vytvorte z neho okraj.
    • Na cesto rozložte jablkovú náplň rovnomerne.
  4. Dokončenie:

    • Vložte koláč do predhriatej rúry a pečte približne 40-50 minút, alebo kým cesto nie je zlatohnedé a jablká sú pekne mäkké.
    • Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte vychladnúť.
  5. Podávanie:

    • Koláč môžete posypať práškovým cukrom a škoricou – podľa chuti.
    • Servírujte teplý alebo studený, možno aj so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. JablkovýMajster123 píše:

    Ahojte všetci! Chcem sa s vami podeliť o to, aký úžasný je tento recept na jablkový koláč so zlatým klasom! Je to skutočne jednoduché a rýchle, čo je pre mňa veľmi dôležité, pretože nemám veľa času na varenie. Ráno som sa rozhodol vyskúšať ho a musím povedať, že výsledok ma úplne ohromil! Cesto bolo krásne chrumkavé a jablká sa roztápali na jazyku. Navyše, vôňa škorice bola po celom byte taká lákavá, že sa mi už len od toho zbiehali slinky. Čo ma najviac potešilo, bola reakcia mojej rodiny – všetci si pochvaľovali a hneď sa pýtali na recept! Určite ho skúsim znova a možno aj obohatím o nejaké orechy alebo hrozienka. Ak máte doma jablká, neváhajte a vyskúšajte tento recept. Je to jednoduché ako facka a chutí ako od babičky! Dobrú chuť všetkým!

    1. KuchárkaEva píše:

      Ahoj JablkovýMajster123! Som rada, že ti koláč chutil! Ja som ho robila minulý víkend a pridal som do náplne aj trochu vanilky – bolo to fantastické! Taktiež milujem vôňu škorice, tá robí zázraky pri pečení. Myslím si, že ten tvoj nápad pridať orechy je skvelý! Nabudúce vyskúšam aj ja pridať niečo extra do náplne. Koláče sú pre mňa vždy výnimočné; sú plné lásky a radosti. Hlavne keď ich môžeme zdieľať s rodinou alebo priateľmi pri dobrom čaji alebo káve. Teším sa na ďalšie tvoje nápady!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *