Tu je jednoduchý postup na prípravu jablkového koláča so zlatým klasom:
Zoznam ingrediencií:
- 300 gramov hladkej múky
- 150 gramov masla
- 100 gramov cukru
- 1 vajce
- 1 pohár kyslej smotany
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie prášku do pečenia
- 4 jablká
- škorica na dochutenie
- kryštálový cukor na posypanie
Jablkový koláč so zlatým klasom
Návod na prípravu:
- V miske spojte múku, maslo, cukor, vanilkový cukor a vajce. Hmotu spracujte na hladké cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke približne 30 minút.
- Očistite jablká, odstráňte jadrá a nakrájajte na tenké plátky.
- Rozvaľkajte cesto na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Na cesto naneste rovnomernú vrstvu kyslej smotany a vrch posypte škoricou.
- Následne na vrch rozložte plátky jabĺk.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 30-35 minút, alebo kým sa do koláča zasunutý nôž neukáže čistý.
- Koláč nechajte vychladnúť a posypte ho kryštálovým cukrom.
Prajem dobrú chuť!
2) Jablkový koláč so zlatým klasom
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g studeného masla
- 75 g cukru
- 1 vajce
- Štipka soli
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Na náplň:
- 4-5 väčších jabĺk (podľa chuti, ideálne kyslejšie)
- 100 g cukru (na dochutenie)
- 1 balenie zlatého klasu (40 g)
- 1 čajová lyžička škorice (voliteľné)
- Šťava z ½ citróna
Na posypanie:
- Práškový cukor (podľa chuti)
- Škorica (možno pridať)
Postup:
-
Príprava cesta:
- V miske spojte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a pomocou prstov alebo mixéra spracujte na drobivú hmotu.
- Do zmesi pridajte cukor a vajce, spracujte do hladkého cesta. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu studenej vody.
- Cesto zabaľte do plastovej fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
-
Príprava náplne:
- Očistite jablká, odstráňte jadrá a nakrájajte na tenké plátky.
- V miske zmiešajte plátky jabĺk s cukrom, citrónovou šťavou, škoricou a zlatým klasom. Dobre premiešajte, aby sa všetky zložky spojili.
-
Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenom stole a preložte do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej koláčovej formy.
- Odstráňte prebytočné cesto a vytvorte okraj.
- Na cesto rovnomerne rozložte jablkovú náplň.
-
Dokončenie:
- Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40-50 minút, až kým cesto nezíska zlatohnedú farbu a jablká nezmäknú.
- Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte ho vychladnúť.
-
Podávanie:
- Koláč môžete posypať práškovým cukrom a škoricou podľa chuti.
- Servírujte ho teplý alebo studený, ideálne so šľahačkou alebo zmrzlinou.
Prajem vám dobrú chuť!