Jahodovo-ríbezľový koláč s krémovou náplňou

Jahodovo-ríbezľový koláč s krémovou náplňou.

Privítajte ďalší skvelý recept, ktorý vám prinesie sladké potešenie a množstvo letných chutí. Tento koláč z jahôd a ríbezlí predstavuje skutočnú oslavu sezónnych plodov, ktoré sa dokonale snúbia s jemnou krémovou náplňou a chrumkavým základom. Spojenie sladkých jahôd a šťavnatých ríbezlí poskytne jedinečnú chuťovú harmóniu, ktorá poteší vaše chuťové poháriky a prinesie nezabudnuteľný zážitok.

Pripravte sa na drobivú arómu, ktorá sa rozvinie vo vašej kuchyni počas pečenia koláča. Táto nádherná vôňa vám už vopred navodí skvelú atmosféru. A keď podávate prvé kúsky tohto ovocného skvostu, očarí vás jeho vyvážená chuť a dokonalá konzistencia – chrumkavá a pritom jemná.

Nechajte sa unášať týmto osviežujúcim koláčom, ktorý je ako stvorený pre letné akcie v záhrade, rodinné oslavy alebo jednoducho ako potešenie pre vaše chuťové poháriky. Je to skutočný majstrovský kúsok medzi ovocnými koláčmi, ktorý vás uchváti a dostane do letnej nálady pri každom súste.

Ingrediencie:

Plátka na cesto:

  • 1 a 1/2 šálky múky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 šálky masla (najlepšie zmäknutého)
  • 1/4 šálky studenej vody

Náplň:

  • 2 šálky čerstvých jahôd, umytých a nakrájaných na polovice
  • 1/2 šálky čiernych ríbezlí (alebo iného bobuľového ovocia)
  • 1/4 šálky cukru
  • 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu (alebo inej zahusťovacej látky)

Krémová výplň:

  • 1 a 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • 1/4 šálky cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

Recepty z bravčovej panenky

Recepty z bravčovej panenky

Čítať viac »

  1. Príprava plátky na cesto:
    • V priestrannej miske spojte múku a soľ. Pridajte zmäknuté maslo a premiešajte, kým nevznikne drobivá směs.
    • Postupne pridávajte studenú vodu a míňajte, až sa vytvorí cesto. Formujte do guľky, zabaľte do plastovej fólie a nechajte odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút.
  2. Príprava náplne:
    • V mise spojte jahody, čierne ríbezle, cukor a kukuričný škrob. Nechajte zmes odpočívať niekoľko minút, aby sa cukor rozpustil a škrob sa spojil s ovocím.
  3. Príprava krémovej náplne:
    • V ďalšej miske šľahajte smotanu na šľahanie, až kým nebude tuhá. Potom pridajte cukor a vanilkový extrakt a jemne premiešajte.
  4. Zostavenie koláča:
    • Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 1/4 palca a preložte do koláčovej formy. Upravte okraje cesta podľa svojich preferencií.
    • Na cesto rovnomerne rozotrite ovocnú náplň z jahôd a ríbezlí.
    • Na vrch nalejte krémovú náplň a rovnomerne ju rozotrite.
  5. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 180°C.
    • Pečte koláč v predhriatej rúre asi 25-30 minút, až kým cesto získa zlatisto hnedú farbu a náplň zhustne.
  • Servírovanie:
    • Nechajte koláč na chvíľu vychladnúť predtým, než začnete krájať.
    • Predložte ho na tanierikoch s nadýchanou šľahačkou, čerstvými jahodami a ríbezľami na dekoráciu.

Tento koláč s jahodami a ríbezľami, plnený krémovou zmesou, je výnimočným spôsobom, ako zužitkovať sezónne plody a pripraviť chutný a pestrý dezert pre rodinu a svojich priateľov.

Jahodovo-ríbezľový koláč s krémovou náplňou-2

Zapekané chleby – raňajky

Zapekané chleby – raňajky

Čítať viac »

2) Jahodovo-ríbezľový koláč s krémovou náplňou

Koláč s jahodami a ríbezľami s krémovou plnkou je dokonalým dezertom na každú špeciálnu udalosť alebo rodinné oslavy. Kombinácia sladkých jahôd a kyslých ríbezlí ponúka harmonickú chuť, ktorá si vás získa. V tomto recepte vám predstavíme, ako si jednoducho pripravíte tento fantastický koláč od základov.

Prísady na koláč

Na prípravu koláča s jahodami a ríbezľami budete potrebovať:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 300 g čerstvých jahôd
  • 200 g ríbezlí
  • 250 g mletého tvarohu
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 balenie vanilkového cukru

Pokyny na prípravu koláča

1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte koláčovú formu s papierom na pečenie.
2. V miske dôkladne premiešajte múku, prášok do pečiva, cukor a maslo, až kým nedosiahnete drobivú konzistenciu.
3. Pridajte vajcia a vypracujte hladké cesto.
4. Polovicu cesta rozotrite na dno formy a druhú časť si odložte na neskôr.
5. Na cesto rovnomerne rozložte umyté a nakrájané jahody spolu s ríbezľami.
6. V inej miske zmixujte mletý tvaroh, vanilkový cukor a smotanu, až kým nezískate hladký krém.
7. Krémovú zmes rovnomerne vylejte na ovocie a zakryte zvyškom cesta.
8. Pečte približne 40 minút, kým vrch nezíska zlatohnedú farbu. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť.

Jahodovo-ríbezľový koláč s krémovou plnkovou náplňou je pripravený! Servírujte s šľahačkou alebo samostatne a užite si túto lahodnú zmes chutí. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Nmolnarova píše:

    Skvelý recept, určite ho vyskúšam. Kombinácia jahôd a ríbezlí je úžasná!

  2. Renata60 píše:

    Vďaka za recept! Koláč vyzerá nádherné a jeho príprava nie je zložitá.

  3. Sobotkova Timotej píše:

    Jahodovo-ríbezľový koláč je skvelý dezert pre letné oslavy. Určite ho vyskúšam!