Medzi najobľúbenejšími koláčmi s kyslou smotanou na Slovensku sa nachádza klasická „buchta“. Tu je návod na prípravu:
Potrebné suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 20 g droždia
- štipka soli
- 250 g kyslej smotany
- 100 g cukru
- vanilkový cukor
- citrónová kôra (voliteľné)
Koláč s kyslou smotanou
Návod na prípravu:
- Na vlažnom mlieku s trochou cukru rozpustite droždie a nechajte ho kvasiť približne 10 minút.
- V miske skombinujte múku, rozpustené maslo, vajcia, kysnúce droždie a štipku soli. Dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké cesto.
- Cesto umiestnite na teplé miesto, zakryté utierkou, a nechajte ho nakysnúť, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na plát s hrúbkou približne 0,5 cm.
- Kyslú smotanu premiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou (ak ju používate). Pre lepšiu rovnováhu chutí môžete pridať aj štipku soli.
- Rozotrite náplň po ceste a zrolujte ho do tvaru špirály.
- Umestnite zrolované cesto do vymastenej formy a nechajte ho ešte chvíľu oddychovať.
- Pečte koláč v predhriatej rúre na 180 °C asi 35 – 40 minút, alebo kým nedosiahne krásnu zlatistú farbu a nenapučí.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a môžete ho posypať práškovým cukrom.
Užite si túto chutnú buchtu s kyslou smotanou buď ako zákusok, alebo ako sladkú pochúťku k popoludňajšiemu čaju. Prajem dobrú chuť!