V prípade, že hľadáte návod na jedinečný koláč s mascarpone a tvarohom, tu je recept, ktorý by vás mohol zaujať:
Zloženie:
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- 200 g šľahačkovej smotany
- 100 g práškového cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
- 4 vajcia
- 200 g hladkej múky
- 1 balenie prášku do pečiva
- štipka soli
- ovocie na dekoráciu (napríklad jahody, maliny, marhule)
Koláč s mascarpone a tvarohom
- Oddelte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte so štipkou soli, kým nebudú pevné, a odložte ich nabok.
- V miske skombinujte mascarpone, tvaroh, práškový cukor a vanilkový cukor. Následne pridajte žĺtky a dôkladne premiešajte, až kým sa nezíska hladká hmota.
- Pridajte šľahačkovú smotanu a opatrne ju zapracujte do zmesi.
- Preosejte múku s práškom do pečiva a zmes zapracujte do zmesi.
- Na záver opatrne vmiešajte bielka do zostávajúcej hmoty.
- Vymastite a vysypte formu na koláč.
- Nalejte cesto do formy a uhladte vrch.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40-45 minút, alebo kým koláč nezíska zlatistý odtieň.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť.
- Na dekoráciu použite čerstvé ovocie podľa vlastného výberu.
Verím, že vám tento recept vyhovuje. Prajem dobrú chuť!
2) Koláč s mascarpone a tvarohom
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla (izbovej teploty)
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 balenia vanilkového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
Na plnku:
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu (ideálne jemného)
- 100 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 1 PL škrobu (napr. zemiakového)
Pokyny:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli.
- V inej miske vyšľahajte maslo s práškovým a vanilkovým cukrom, až kým zmes nezíska svetlú a nadýchanú konzistenciu.
- Pridajte vajce a dôkladne premiešajte.
- Postupne zapracovávajte suché ingrediencie, aby ste vytvorili hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke minimálne 30 minút.
-
Príprava plnky:
- V miske skombinujte mascarpone a tvaroh. Pridajte práškový cukor, vanilkový cukor, vajcia, citrónovú šťavu a kôru, škrob a všetky ingrediencie dôkladne premiešajte, až kým sa nezíska hladká hmota.
-
Pečenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej doske do hrúbky cca 5 mm.
- Cesto preneste do tortovej formy (priemer 26 cm) a vytvarujte okraj.
- Na cesto rovnomerne naneste pripravenú plnku.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút, alebo kým plnka nebude pevná a vrch zlatistý.
-
Chladenie a servírovanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme, potom ho preneste na mriežku a úplne ochlaďte.
- Pred podávaním môžete koláč posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť čerstvým ovocím.
Tento lahodný koláč s mascarpone a tvarohom je vynikajúcim dezertom na každú príležitosť. Prajem dobrú chuť!