Koľko kalórií má celozrnná žemľa?

 

Celozrnná žemľa predstavuje bohatý zdroj výživných látok a je výnimočnou voľbou pre zdravý životný štýl. Na jednu porciu (približne 30 gramov) obsahuje okolo 80-100 kalórií. Navyše, celozrnná žemľa je skvelým zdrojom vlákniny, bielkovín a minerálnych látok, ako sú horčík, železo a zinok.

Vláknina obsiahnutá v celozrnnej žemli prispieva k udržaniu zdravej a efektívnej tráviacej sústavy, podporuje pocit sýtosti a pomáha lepšie regulovať hladinu glukózy v krvi.

 

Aký je kalorický obsah celozrnnej žemle?

Bielkoviny v celozrnnej žemli sú kľúčové pre regeneráciu tkanív a svalovej hmoty. Minerály ako horčík, železo a zinok sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu a prispievajú k zdraviu kostí, svalov a imunitného systému.

Preto ak hľadáte výživnú a zdravú alternatívu, celozrnná žemľa je ideálnou voľbou. Môžete si ju vychutnať samotnú alebo ju použiť ako základ pre rôzne obložené chlebíky, sendviče alebo tortily.

Bageta recept

Bageta recept

Čítať viac »

Koľko kalórií má celozrnná žemľa?-2

2) Koľko kalórií má celozrnná žemľa?

Celozrnná žemľa je obľúbená medzi tými, ktorí sa snažia o zdravé stravovanie. Ak chcete vedieť, aký je kalorický obsah celozrnnej žemle, ste tu správne! Tento blog vám poskytne prehľad o kalóriách, živinách a dokonca aj o príprave vlastnej celozrnnej žemle.

Kalórie a živiny v celozrnnej žemli

Priemerná celozrnná žemľa má približne 120-150 kalórií. Tieto údaje sa môžu líšiť v závislosti od veľkosti a zloženia. Celozrnná žemľa je sýta a obsahuje veľké množstvo vlákniny, čo je dôležité pre správne trávenie. Okrem toho sa v nej nachádzajú aj bielkoviny, vitamíny a minerály.

Recept na domácu celozrnnú žemľu

Zostavte si jednoduchý recept, ktorý vás naučí, ako si upečiete vlastnú celozrnnú žemľu! Budete potrebovať 300 g celozrnnej múky, 180 ml vody, jednu lyžicu cukru, jednu lyžičku soli a 1/2 balenia sušeného droždia. Zmiešajte ingrediencie a vypracujte cesto. Nechajte ho kysnúť približne hodinu. Potom tvarujte žemle a pečte pri teplote 200 °C po dobu 15-20 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a vychutnajte si ich čerstvé!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Lukas13 píše:

    Článok je skvelý, veľmi som sa dozvedel o výživných hodnotách celozrnnej žemle.

  2. Khrda píše:

    Veľmi ma teší, že celozrnná žemľa obsahuje aj bielkoviny a vlákninu. Určite si ju vyskúšam.