Chcete si dopriať niečo skutočne výnimočné a osviežiť svoje chuťové poháriky? Táto lahodná kombinácia pikantného grilovaného kura s exotickou salsou vám prinesie nové chute a vône priamo do vašej kuchyne.
Korenie dodáva kuraciemu mäsu úžasný náboj a exotická salsa s ovocím a zázvorom oživí každé sústo. Toto jedlo je dokonalým spoločníkom pre letné grilovačky alebo večeru s priateľmi. Pusťte sa do prípravy a nechajte sa očariť touto vzrušujúcou chuťovou paletou!
Recept:
Suroviny:
– 4 kuracie stehná a 4 kuracie prsia
– 2 lyžice sušenej papriky
– 1 lyžička mletej rasce
– 1 lyžička mletého koriandra
– 1 lyžička mletej čiernej rasce
– 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 2 pomaranče
– 1 limetka
– 1 malá jahoda
– 1/2 šálky čerstvých klinčekov
– 1 červená cibuľa
– 1 paradajka
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 palička zázvoru
– 1 červená chilli papričky (voliteľné pre extra pálivosť)
– 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
– 2 lyžice olivového oleja
Postup:
1. V miske zmiešajte sušenú papriku, mletú rasce, koriandr, čiernu rasce, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Očistite a osušte kuracie mäso a dôkladne ho potrite koreninovým zmesou.
2. Pripravte salsu: Pomaranče a limetku olúpte a pokrájajte na malé kocky. Jahodu, klinčeky, cibuľu, paradajku a cesnak jemne nasekajte. Zázvor očistite a najemno nastrúhajte. Všetky ingrediencie pre salsu vložte do misky, pridajte nadrobno nakrájanú červenú chilli papričku (ak chcete salsu pálivejšiu) a jemne premiešajte. Nakoniec vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a olivový olej.
3. Rozohrievajte gril na strednú teplotu. Položte kuracie mäso na gril a grilujte 25-30 minút, pravidelne obracajte, kým nebude mäso prežarené.
4. Podávajte pikantné grilované kura s trochou exotickej salsy na tanieri. Môžete ho doplniť ľubovoľnou obľúbenou prílohou, napríklad zemiakovým šalátom alebo grilovanou zeleninou.
Nechajte sa zlákať touto nezabudnuteľnou kombináciou chutí a vychutnajte si každé sústo tohto kuracieho jedla s exotickou salsou!
2) Korenené pikantné kura na grile s exotickou salsou
Suroviny:
- 4 kurčacie prsia, očistené
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 čajové lyžičky mletej papriky
- 1 čajová lyžička kajenského korenia
- 1 čajová lyžička mletej korenia z harissy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Exotická salsou:
- 1 veľká manga, olúpaná, zbavená jadra a nakrájaná na malé kocky
- 1 červená cibuľa, jemne nakrájaná
- 1 červená paprika, zbavená semien a nakrájaná na malé kocky
- 1 zelená paprika, zbavená semien a nakrájaná na malé kocky
- 1 jalapeňo paprika, jemne nasekaná (odstráňte semienka pre miernejšiu chuť)
- Čerstvý koriander a petržlen na dochutenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Šťava z 2 limetiek
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- V miske zmiešajte olivový olej, mletú papriku, kajenské korenie, korenie z harissy, soľ a čierne korenie. Túto korenenú pastu natrieme na očistené kurčacie prsia a necháme ich marinovať v chladničke aspoň 1 hodinu, ideálne však cez noc, aby sa chute dôkladne prenikli.
- Predhrejte gril na stredne vysokú teplotu.
- Kurčacie prsia odkvapkajte od nadbytočnej marinády a ugrilujte ich približne 6-8 minút z oboch strán, kým nebudú vnútri dobre prepečené a vonkajšok získajú peknú zlatohnedú farbu.
- Počas grilovania kurčiat pripravte exotickú salsu. V mise zmiešajte nakrájanú mangu, červenú cibuľu, červenú a zelenú papriku, jalapeňo papriku a nasekané bylinky.
- Pridajte olivový olej a šťavu z limetiek do salsy. Ochutnajte soľou a čiernym korením, prípadne pridajte viac byliniek podľa chuti.
- Podávajte ugrilované korenené kurča s exotickou salsou na vrchu. Môžete ho doplniť plátkami limetky a ďalšími bylinkami na ozdobu.
Táto úprava klasického receptu pridáva záhadnú korenenosť a exotický nádych k obľúbenému jedlu. Užite si ho so skvelou exotickou salsou, ktorá dodáva osviežujúci a pikantný kontrast k mäsu!