Tvarohové rožteky predstavujú lahodné a jednoduché pečivo, ktoré si získa vašu priazeň. Kombinácia tvarohu a kyslej smotany im propůjčuje jemnú a krémovú štruktúru.
Obohatené o sladký lekvár a chrumkavé orechy, tieto rožteky sa stanú skvelou voľbou na raňajky, desiatu alebo ako sladký snack počas celého dňa.
Recept na krehké tvarohové rožteky s lekvárom a orechmi:
Ingrediencie:
– 250 g hladkej múky
– 1 balenie prášku do pečiva
– 120 g masla
– 250 g tvarohu
– 100 ml kyslej smotany
– 1 vajce
– 100 g kryštálového cukru
– 1 kvapka vanilkovej arómy
– 200 g lekváru (napríklad slivkového alebo jahodového)
– 100 g nasekaných vlašských orechov
Pokyny:
1. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva.
2. Pridajte zmäknuté maslo a spracúvajte s tvarohom pomocou kuchynského robota alebo vidličky.
3. Potom do zmesi vmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, vajce, cukor a vanilkovú esenciu. Starostlivo premiešajte, až kým sa nevytvorí hladké a elastické cesto.
4. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
5. Rúru predohrejte na 180 °C.
6. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do hrúbky asi 5 mm.
7. Pomocou kruhového vykrajovača alebo sklenenej nádoby vykrojte kolieska.
8. Na polovicu rožtekov naneste lekvár a posypte nasekanými vlašskými orechmi.
9. Pečte približne 15 minút, kým sa na vrchu rožtekov neobjaví krásna zlatistá farba.
Hotové krehké tvarohové rožteky s lekvárom a orechmi podávame teplé alebo vychladené. Sú veľmi jednoduché na prípravu, no aj tak pôsobivé a chutné!
2) Krehké tvarohové rožteky s lekvárom a orechmi
Potrebné suroviny:
Na cesto:
- 250 g tvarohu
- 150 g zmäknutého masla
- 2 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky práškového cukru
- Štipka soli
Na plnku:
- Lekvár podľa vašich preferencií (napríklad marhuľový alebo čerešňový)
- 1/2 šálky nasekaných orechov (napríklad vlašských)
3)
Tvarohové rožteky sú veľmi obľúbeným pečivom, ktoré poteší každého, kto má rád sladké dobroty. Tento návod na krehké tvarohové rožteky s lekvárom a orechmi vás naučí, ako pripraviť tieto chutné jedlá, ideálne na rodinné stretnutia cez víkend alebo ako snack k čaju či káve. Vďaka kombinácii tvarohu a jemne opražených orechov získajú rožteky unikátnu chuť a výnimočne krehkú textúru.
Potrebné suroviny
Na prípravu krehkých tvarohových rožtekov budete potrebovať tieto súčasti:
- 250 g tvarohu
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 vajce
- 100 g orechov (vlašských alebo lieskových)
- lekvár podľa vášho výberu (napríklad slivkový alebo marhuľový)
Postup prípravy
Príprava je rýchla a nenáročná. Začnite s prípravou cesta. V miske zmiešajte tvaroh, zmäknuté maslo, vajce, cukor a prášok do pečiva. Dôkladne premiešajte, až sa všetky zložky spoja. Potom postupne pridávajte múku, kým nedosiahnete hladké cesto.
Na pracovnej ploche posypanej múkou vyvaľkajte cesto do hrúbky približne 0,5 cm. Následne vykrojte kruhy a na každý položte lyžičku lekváru a kúsok orecha. Prehnite ich na polovicu a jemne pritlačte okraje, aby sa dobre zlepili. Rožteky položte na plech s papierom na pečenie.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15-20 minút, až kým nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom. Krehké tvarohové rožteky s lekvárom a orechmi sú hotové na servírovanie!